BUKAVU, DR KONGO:
Inne på det bevoktede Panzi-sykehuset lever håpet for hundrevis av kvinner utsatt for seksuell vold i et av verdens mest krigsherjede områder. Nå kan MAF sine bushfly hjelpe legene å nå enda lenger ut.
Det er tidlig morgen i Bukavu. Skyene henger lavt og det har regnet tungt hele natten. Lyden fra dansende kvinner i fargerike klær ved Panzi-sykehuset leder oss ut av skumringen og innvier en ny dag.
Sangen setter ord på de vonde følelsene. Det er kraft i utrykket, i tonene, i de afrikanske trommene. Lidelsen får et utrykk som bare de sårede kan gjengi,
sangen gir også håp om at denne dagen skal bli bedre enn i går.
Krigens brutalitet
Historien om DR Kongo er fortellingen om et frodig og mineralrikt land som har blitt robbet, utnyttet og slitt i filler av grådighet, ondskap og krig i flere tiår. Mektige grupperinger har gjort seg rike på gull, diamanter og kobolt, for å nevne noe. Sporene etter lovløse soldater er drap, voldtekt og tyveri. Her lider sivilbefolkningen, særlig kvinner som blir brutalt voldtatt foran ektemenn og barn. Ydmykelsen er total og bryter ned samfunnet.
De siste 25 årene har det herjet flere kriger. Det startet etter folkemordet i Rwanda i 1994 da grupper med soldater fra Hutu-militsen Interahamwe flyktet inn i skogene i Øst-Kongo.
– Jeg vil spare dere for detaljene, sa Dr. Denis Mukvege (65) til hele verden, da han vant Nobels fredspris i 2018.
Det finnes likevel utallige historier om vold og angrep på kvinner og barn. I et land hvor kvinnene vanligvis yter stor respekt, lammer det samfunnet. Det er kvinnene som ofte holder familien sammen, skaffer mat på bordet og får ungene på skolen. Derfor er denne formen for krigføring så fatal.
En ydmyk spesialist
I DR Kongo er Dr. Denis Mukwege én av kun to spesialister innen gynekologi i et land med 84 millioner innbyggere. FN regner med at nærmere en halv million kvinner har vært utsatt for seksualisert vold de siste årene. Komplikasjoner etter fødsel er også et stort problem. Ved Panzi opereres 3000 kvinner i løpet av ett år.
Justine, en av kvinnene som har fått et nytt liv i møte med Dr. Mukwege, forteller:
– Jeg hadde mistet alt – landsby, familie og venner. Dr. Mukwege tok meg under sine vinger og støttet meg som en pappa ville gjort. Her på Panzi kaller vi ham bare for Papa.
Redningsaksjonen med MAF
Dr. Mukwege har vært utsatt for flere drapsforsøk og attentat i eget hjem. Denne rolige og ærverdige mannen har betalt en høy pris for å hjelpe barna og kvinnene som kommer til han. I 1996, da den andre kongokrigen brøt ut, jobbet han i Bukavu. Soldater ville ta over utstyret på sykehuset, men da han nektet av hensyn til pasientene, trodde de at han var på opprørernes side. Livene til familien og han selv ble satt i stor fare.
– Det var ren galskap, soldatene drepte uten grunn. Der og da trodde vi det var slutten på alt. Men så klarte jeg å få tak i Roland Storgren som jobbet for MAF Kenya. Det ble sendt to MAF-fly og det var stor dramatikk da flyene landet. Vi gjemte oss, og det må ha vært med Guds hjelp at jeg fikk det til. Som ved et mirakel samlet alle soldatene seg ved et større passasjerfly som nettopp hadde landet på andre siden av rullebanen, noe som gav oss fritt leide til å løpe om bord, forteller Dr. Mukwege.
– Vi gjemte oss, og det må ha vært med Guds hjelp at jeg fikk det til. Som ved et mirakel samlet alle soldatene seg ved et større passasjerfly som nettopp hadde landet på andre siden av rullebanen, noe som gav oss fritt leide til å løpe om bord, forteller Dr. Mukwege.
Går i ukesvis for å få hjelp
Infrastrukturen i DR Kongo er blant de verste i verden. Veiene er ofte ødelagt, er gjørmete og har dype hull. Til Panzi kommer kvinner gående fra fjerntliggende områder. Noen klarer å komme seg den lange veien til et sykehus som har kompetanse til å hjelpe dem.
– Noen går i over en måned for å få hjelp i Bukavu. Bena deres er helt ødelagt når de kommer hit. Nå kan luftbroen gjøre reisen enkel og smertefri, forteller Dr. Mukwege.
Trenger mer enn operasjoner
Kvinner som overlever overgrep blir ofte utstøtt og må leve med skammen uten familie og venner rundt seg.
– Operasjonen er én ting, men rehabiliteringen og veien tilbake går også gjennom traumebehandling, gruppeterapi og samhold. Kvinnene som kommer hit til Panzi får muligheten til å utvikle sine ferdigheter. Ved skolen vår kan du utdannes til å bli blant annet bli frisør eller skredder, lære nye språk og data. Dette er viktig for å bygge opp kvinnenes
selvrespekt og gi mulighet for en bedre fremtid, sier Dr. Mukwege.
Luftbroen skaper nye muligheter
2020 markerte starten på et spennende samarbeid mellom MAF og Panzi-
sykehuset. Da ble det etablert en luftbro der bushflyene overvinner infrastrukturens utfordringer. Nå frakter flyene legeteam ut til isolerte områder slik at de kan operere og gi sårt tiltrengt legehjelp lokalt. Kvinner som er hardt skadet flys tilbake til sykehuset for videre behandling.
– Å ha MAF tilbake her i Bukavu er som et mirakel for meg. Jeg kan fortelle at dette er virkelig et svar fra Gud til kvinnene i Kongo, som går gjennom ufattelige lidelser, avslutter Mukwege.