Siste artikler

Senisim Pasin – stopper dødelig voldspiral

 

– Livet er noen ganger enormt urettferdig», sier MAF-pilot Joseph Tua (28). Han støtter sin hånd mot MAF-flyet der vi står sammen utenfor flystripen i Telefomin. Hos Joseph er smilet aldri langt unna, men denne dagen er det en sorg over ansiktet hans.

 

Tekst og foto: Svein-Robert Solberg

 

Han ser intenst på meg og forteller at hans gode venn David nylig fikk en sjokkerende telefon. David ble fortalt av en av sine egne at han var blitt utpekt som «kompensasjons-offer», og skulle drepes.

 

– Min gode venn David har måtte gå i skjul og vet ikke hva han skal gjøre. Han har nå en dødsdom for noe han ikke har gjort, forteller Joseph og blir blank i øynene.

 

David rammet av blodhevn
For Joseph har nå volden blitt personlig, hans venn er i livsfare – dette fordi én mann fra Davids stamme hadde drept en person fra nabostammen. David bor selv i Mt. Hagen, og drapet fant sted på den andre siden av landet.

 

I denne kulturen er dette uten betydning, her er det kompensasjon som gjelder. Tidligere førte dette til at stammene gikk til krig mot hverandre, der mange ble såret og drept. I dag prøver de å «løse» konflikten på en annen måte. Da kommer de eldste i stammene sammen for å finne en løsning. Spørsmål er da hvilken rang den drepte hadde, slik at en med tilsvarende rang må ofres. Derfor ble David utpekt som offer.

 

– David er kristen, og den mest omsorgsfulle personen jeg kjenner. Han har også et godt hode og har gjennom hardt arbeid klart å utdanne seg til advokat. Han er på mange måter et forbilde for sin stamme, sier Joseph, og fortsetter:

– Davids mål er å jobbe mot vold, urett og korrupsjon. Da han var ung, var det flere politiske partier som ville ha han med som politiker, helt til de skjønte at han var for ærlig og ville jobbe mot korrupsjon. David er godt likt fordi han bryr seg og hjelper fattige til å få rettferdig behandling. Nå har han en dødsdom hengende over seg, noe som tvinger ham til å leve i skjul.

 

 Det finnes ikke tilgivelse

Joseph forteller hvordan vold er svært utbredt blant de isolerte stammene på Papua Ny-Guinea. Ofte er det kvinner som lider under volden fra sine egne menn, men også blodhevn som skal gjøre «godt igjen» andres ugjerninger.

 

Som nasjon er landet under 100 år gammelt. Urbefolkningen er en av de mest sammensatte i verden. Utrolig nok er det mer enn 850 etniske grupper, med like mange stammespråk. Landet er sannsynligvis det mest etnisk og språklig komplekse av alle nasjoner i verden.

 

Organisasjonen Wycliffe som jobber med å oversette Bibelen og gi disse stammene et skriftspråk, sier at de fleste språkene her mangler ordet tilgivelse. Tilgivelse har aldri blitt praktisert, og når ordet ikke finnes, hvordan kan man da tilgi?

 

Når jeg snakker med Joseph, innser jeg hvilken kontrast dette er til samfunnet vårt i Norge. Vårt samfunn har gjennom århundrer blitt eksponert for kristne grunnverdier. Vi har et felles verdigrunnlag som har formet samfunnet vårt, enten vi tror på Gud eller ikke.

 

Isolerte stammer har en voldelig historie
Joseph senker blikket idet han forteller videre hvordan kulturen har preget samfunnet i århundrer.

 

– Jeg kjenner på fortvilelsen over urettferdigheten i dette. Hvor er politi og rettsvesen? Kompensasjonsdrap ligger så dypt i kulturen at rettsvesenet er handlingslammet i møte med den, sier Joseph.

 

På Papua Ny-Guinea er det en forståelse av at vold er normalt, og spesielt kjønnsbasert vold. Det er mange polygame ekteskap, som bidrar til mye vold i familien. Vi må vise at det finnes bedre måter å løse uenigheter eller krangler på.

 

Innad i stammene er også heksejakt vanlig. Folk tror at hvis sykdom, skade, naturkatastrofe eller ulykker skjer, er det fordi noen driver med hekseri. Da leter de etter personen som står bak. Ofte utpekes en kvinne.

 

– Idet en person blir utvalgt til å være heks, regnes de ikke lenger som menneske og kan tortureres og drepes.  Dette er en forferdelig praksis som er vanskelig å forstå, men som dessverre er ganske vanlig, forteller Joseph.

 

Senisim Pasin – tradisjonen kan forandres

Det er her Senisim Pasin kommer inn i bildet, som betyr på det lokale Tok Pisin-språket betyr «å forandre tradisjon.»

 

Senisim Pasin var først et initiativ fra organisasjonen Tribal Foundation som jobber med å stoppe kjønnsbasert vold. I dag drives prosjektet videre blant annet av MAF.

 

MAF-basen i Mt. Hagen tilbyr sine ansatte kurs i Senisim Pasin. Alle på basen er kristne, også de 90 lokalt ansatte. De har fått leve med kristne grunnverdier over tid, og sett at Bibelens måte å løse mellommenneskelige utfordringer på er den beste. Alle de ansatte gjør dette på frivillig basis.

 

Etter kurs blir teamene blir fløyet ut av MAF-piloter hvor de er sammen med stammen i to dager, to ganger i måneden. Gjennom samtaler og videofremvisning viser de forskjellige problemstillinger, jobber teamet med karakter og adferdsendring. Når dagene er over, ber de mennene å skrive under på en avtale om å avstå fra å utøve vold både hjemme og mot andre i samfunnet.

 

Prosjektet har i løpet av de siste to årene nådd 250 000 mennesker i 17 provinser.

 

Endringen må komme fra hjertet
Da jeg besøkte Papua Ny-Guinea tidligere i år ble jeg med et av teamene som skulle til landsbyen som heter Yenkisa. Der snakket jeg med MAF-ansatte Daniel Kingal. Han forteller meg at Yenkisa-stammen har hatt store utfordringer med vold.

 

Daniel er tydelig engasjert der vi sitter sammen i flyet, og jeg lurer på hvordan han ser på muligheten til forandring.

 

– Jeg må innrømme at dette vil ta tid. Vi har en kultur og tradisjon som har blitt praktisert gjennom tusenvis av år, men ved Guds hjelp ser vi at det skjer en forandring steg for steg. Det er mange som nå får øynene opp for at ting kan løses uten vold, sier Daniel og smiler til meg.

 

– For et par uker siden fikk vi melding fra en stamme vi hadde besøkt. Der var det en person som hadde fått en dødsdom, men lederen kunne ikke få seg til å drepe fordi han hadde skrevet under på avtalen. Et liv ble reddet! Slike historier gir meg tro på at volden kan stoppes, men endringen må komme fra hjertet.

 

Når vi lander i Yenkisa er det en stor folkemengde som tar imot oss. Noen har pyntet seg for anledningen, med maling i ansiktet, og fuglefjær i lua. De er først veldig alvorlige når jeg skal ta bilde av dem, men når jeg lager en morsom grimase, forsvinner alvoret og latteren kommer frem hos både barn og voksne. Det er vanskelig å skjønne at veien fra latter til vold er så kort som Daniel fortalte om.

 

– Uten flyene hadde det vært håpløst å utføre dette arbeidet. Flyturen til Yenkisa tok bare 18 minutter. Det ville tatt oss over en uke å gå langs bakken. Da hadde vi ikke hatt tid eller mulighet til å gjøre dette arbeidet, avslutter Daniel.

 

Mine tanker går til Joseph Tuas venn. Jeg håper inderlig at Senisim Pasin kan redde livet hans før det er for sent.

Synes du dette er bra?
Del historien med dine venner

Siste artikler og historier
 • Alle
 • Ambulanse
 • Bistand
 • Helse
 • Historier
 • Leder
 • Misjon
 • Nødhjelp
 • Nytt fra felten
 • Nytt fra Norge
 • Ukategorisert
Alle
 • Alle
 • Ambulanse
 • Bistand
 • Helse
 • Historier
 • Leder
 • Misjon
 • Nødhjelp
 • Nytt fra felten
 • Nytt fra Norge
 • Ukategorisert
Årsmøte i MAF (NB! Fly-inn er avlyst!)

Velkommen til «fly-in + årsmøte» Velkommen til Hamar Lufthavn 8. juni PROGRAM:Kl. 11:00 Fly innKl. …

Les artikkelen
Flom forverrer isolasjonen i Nord-Kenya

Flom forverrer isolasjonen i Nord-Kenya Tunge regnskyll har forårsaket alvorlige oversvømmelser som har ødelagt aktive …

Les artikkelen
BESØK AV DR. MUKWEGE PÅ MAF-KONTORET I OSLO

BESØK AV DR. MUKWEGE PÅ MAF-KONTORET I OSLO Dr. Denis Mukwege ble i 2018 ble …

Les artikkelen
En (melke) dråpe i havet

Stanken river i nesen og støyen er øredøvende. Engasjerte barn trenger inn på meg fra …

Les artikkelen
Ny flystripe gir avsidesliggende Sikoi utdanning og helsetjenester

Ny flystripe gir avsidesliggende Sikoi utdanning og helsetjenester Overveldet av spenning jublet og danset befolkningen, …

Les artikkelen
Eivind Lindtjørn forteller: Tsjad – en åpen dør

Tsjad – en åpen dør Eivind Lindtjørn Eivnind LIndtjørn Siste artikler Tsjad er den største …

Les artikkelen
Elise og Sander leder MAFs ungdomssatsing

Elise og Sander leder MAFs ungdomssatsing -Hvordan endte dere opp her i MAF? Sander: – …

Les artikkelen
Maria Solheim: Kjærlighet i luften

Madagaskar! Helt siden jeg var barn har jeg tenkt at det har vært noe tiltrekkende …

Les artikkelen
Stort behov for hjelp til flyktninger

Mandag 17. juli lettet et MAF-fly fra Juba internasjonale lufthavn i Sør-Sudan med ett tonn …

Les artikkelen
Leder: Verden er et vakkert sted (for noen)

Det er lett å glemme at verden er fenomenalt skapt i sin mangfoldighet og rikdom …

Les artikkelen
«Fly-inn» på Starmoen går ut i år

Kjære alle sammen! Av ulike grunner blir det dessverre ikke arrangert «fly-inn» på Starmoen i …

Les artikkelen
Flyktningkrise i Sør-Sudan! MAF flyr inn hjelp nå

MAF intensiverer nå innsatsen for å hjelpe i den humanitære krisen, og støtte organisasjonene som …

Les artikkelen
Pelua skaper muligheter for sitt folk

Som barn fikk masai-gutten Pelua ikke muligheten til å begynne på skolen, han ble i …

Les artikkelen
Legene som ser sin neste

  Fem år gamle Salma dunket på den rare metallsylinderen hun tilfeldigvis oppdaget da hun …

Les artikkelen
Malaria tok Destin til slutt

På isolerte steder her i DR Kongo kjemper hvert tredje barn under fem år mot …

Les artikkelen
– Et livsviktig samarbeid

Foruten styreleder Rebecca Hansen og MAF-ansatte, var den norsk-kongolesiske artisten Mogishu tilstede, samt Trine Rein …

Les artikkelen
Hewa-folkets forvandling

Blant den isolerte Hewa-stammen på Papua Ny-Guinea var mord og heksejakt en del av arven …

Les artikkelen
Takk for tilliten

En klynge med fargerike mennesker står og speider mot himmelen. Den vanlige surringen av stemmer …

Les artikkelen
MAF-pilot Ryan Koher midlertidig løslatt

Siste nytt om saken (18.03.2023) Vi er svært glade for å meddele at MAF-pilot Ryan …

Les artikkelen
Jordmoren, misjonæren og «altmuligkvinnen»

Det vekket opplevelser og minner for misjonær og mangeårig styremedlem i MAF, Norun Sjøli (80), …

Les artikkelen
En hyllest til de små

Kjøpesentrene har i lang tid fortalt oss at julen står for døren. Og midt i …

Les artikkelen
MAF-pionérene: Stuart King (1922-2020)

Da Stuart King og Jack Hemmings styrtet i en fjellside i Burundi på sin aller …

Les artikkelen
Misjonspiloten

Eivind Lindtjørn har en motor som brenner for å se syke og isolerte mennesker bli …

Les artikkelen
Å leve for noe større

Forfatteren Mark Twain har mange gode utsagn, ett av dem lyder slik: «De to viktigste …

Les artikkelen
Omsorgspakker til ambulanse-pasienter

Siden 2007 har MAF i Øst-Timor gjennomført 2969 livreddende ambulanseflyvninger fra distriktene og inn til …

Les artikkelen
Flyhjelp til tørke-rammede i Sør-sudan

Tidligere i sommer fløy MAF forsyninger til landsbyen Daga Post som ligger i delstaten Øvre …

Les artikkelen
«Mission complete» i Bangladesh

Siden 1997 har MAF sørget for at helsearbeidere, medisinske forsyninger, organisasjoner og kirker har kunnet …

Les artikkelen
Kjærlighetens gode kraft

Siden tidenes morgen har mennesker misbrukt makt, og mennesket selv ble guden man tjente. Det …

Les artikkelen
Ett år på Papua Ny-Guinea

Familien Edsmyr er pappa David, mamma Annelie og barna Timnah (13 år), Noel (11 år), …

Les artikkelen
Lyser opp fremtiden i Lotimor

Landsbyen Lotimor ligger bortgjemt mellom åsene i et tørt slettelandskap på den sørøstlige grensen til …

Les artikkelen
En plastbit mot skammen

Motoren summer villig idet C208 Caravanen begynner nedstigningen fra 10 500 fot. I øst ser …

Les artikkelen
Nå flyet lander, stiger håpet

Som seksåring la mamma meg til sengs i Kongo, mens knattring fra maskingevær lød i …

Les artikkelen
Tennet-folket fikk bibel og flystripe i påskegave

Det isolerte fjellområdet Arilo i Sør-Sudan er hjemmet til Tennet, en liten folkegruppe som teller …

Les artikkelen
Ser seg ikke tilbake

Det siste året har Dave fløyet tusen interne flyktninger i Mosambik ut av IS-okkupert område …

Les artikkelen
Et hardt prøvet folk

Fjoråret ble en «perfekt storm» av jordskjelv, tropisk syklon, presidentmord og gjengkriminalitet i et av …

Les artikkelen
Haiti og drømmen om frihet

  Det er ikke bare naturkatastrofer som er årsaken til at Haiti er fattig. Nasjonen …

Les artikkelen
Tror kunnskap kan flytte fjell

Ryan Boyette og hans team med lærere fra organisasjonen To Move Mountains er på vei …

Les artikkelen
FLY-IN på Vermundsjøen 6. mars

En del av MAF-familien i Norge samles til FLY-IN på Vermundsjøen 6. mars. Gudstjenesten blir …

Les artikkelen
– Mitt navn er Justine

Det vakre, frodige og grønne landskapet i Kivu-provinsen i DR Kongo gir assosiasjoner til Edens …

Les artikkelen
En pilot og et bushfly

En pilot og et bushfly – en travel formiddag langs nordre flyrute i Sør-Sudan Pilot …

Les artikkelen
Fortelleren som gav stemmen sin til Afrika

Tomm Kristiansen er nylig pensjonert, men langt ifra arbeidsledig. I fjor ble han sytti og …

Les artikkelen
Ny fase i livet

Møt MAFs nye utsendinger Linda (47) og Jan Ivar (56) har til sammen åtte barn …

Les artikkelen
Ut i lyset

I Sør-Sudan er mange mennesker i sårbare situasjoner. Barn født med et handikap er ekstra …

Les artikkelen
I lufta for jorda

I studietida besøkte jeg en ungdomsklubb for å fortelle litt om fly og flygning. Til …

Les artikkelen
Skyhøy drøm for jentene

Utviklingsprogrammet GESS (Girls´ Education South Sudan) satser på utdanning for jenter, og MAF flyr organisasjonen …

Les artikkelen
Fyll tankene

Når vi tenker på tanker, kan tankene våre bli fylt av så mye. For det …

Les artikkelen
Isolasjonen brutt

Første landing på Junkaral Airstrip! En tysk gressklipper, en vindpølse, koniske markører, og utstyr for …

Les artikkelen
Kjærlighet til folket

Etter noen gripende dager i Nord-Uganda i MAFs f ly, og møte med flyktninger fra …

Les artikkelen
Nært samarbeid

Lokalsykehuset i Rumginae er tett knyttet til MAF i Papua Ny-Guinea. Sammen gir de en …

Les artikkelen
Flyentusiasten

Som guttunge hadde Ole Johan Beck en drøm om å bli flyver. I dag er …

Les artikkelen
Pilot til tjeneste

Eivind Lindtjørn har lang erfaring som misjonspilot for MAF, blant annet som utsending i Tanzania, Sør-Sudan, …

Les artikkelen
Et felleskap som vokser

Linda Andresen (50) har alltid hatt et stort hjerte for de minste, og har lang …

Les artikkelen
Ukjente helter

DR Kongo: En januarkveld i 2015 får den irske jordmoren Maud Kells en telefon derhun …

Les artikkelen
Utviklingsministeren: Den siste milen er avgjørende

Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein på vei til DR Kongo i 2019, sammen med MAF-pilot Eivind Lindtjørn. …

Les artikkelen
Å fly uten sikt

Koronapandemien har skapt dype kløfter som har forsterket ulikhetene i verden. Landskapet har endret seg …

Les artikkelen
Elevenes innsats redder liv på Papua Ny-Guinea

Covax-programmet rulles nå ut i en rekke utviklingsland, og MAF sine bushfly har så langt bidratt til å frakte vaksiner og helsepersonell i Indonesia, Lesotho og Uganda.

Les artikkelen
Idealisten Ragnhild

Covax-programmet rulles nå ut i en rekke utviklingsland, og MAF sine bushfly har så langt bidratt til å frakte vaksiner og helsepersonell i Indonesia, Lesotho og Uganda.

Les artikkelen
– En redning for funksjonsnedsatte barn

Covax-programmet rulles nå ut i en rekke utviklingsland, og MAF sine bushfly har så langt bidratt til å frakte vaksiner og helsepersonell i Indonesia, Lesotho og Uganda.

Les artikkelen
Avskåret etter tsunami og jordskjelv

Landsbyen Kulawi, som er gjemt i fjellene sør for Palu i Indonesia, fikk ingen internasjonal …

Les artikkelen
Hjelp og helsetjenester til flykninger

Hver dag krysser 20-30 mennesker fra Sør-Sudan grensen til Kenya og ønskes velkommen til et …

Les artikkelen
MAF bygger flyrstripe i Myanmar

I samarbeid med den burmesiske veldedighetsorganisasjonen Helse og Håp, har MAF startet arbeid i Lailenpi, …

Les artikkelen
Hilde Frafjord Johnson: Jeg elsker småfly

Hilde Frafjord Johnson om bistand, fred og fly Som 14-åring hadde Hilde Frafjord Johnson et …

Les artikkelen
Møter ungdommer ansikt til ansikt

I vår startet Hanne Hodne i en 20 prosent stilling i MAF, som prosjektleder for …

Les artikkelen
Jeg håper for en fremtid for barna mine

Foran et enkelt telt fra FN leker barna med den røde jorda. Mamma Edina sitter …

Les artikkelen
Rent vann til Liberia

«MAF i Liberia var og er helt avgjørende for vårt arbeid i landet». Dette uttaler …

Les artikkelen
Sør-Sudan trenger akutt hjelp

Sør-Sudan står overfor den mest alvorlige sultkatastrofen siden landet ble uavhengig. Ifølge UNICEF vil opptil …

Les artikkelen
Gir flybensin i gave

De første 90 jerrykannene med flybensin overleveres fra flygende rotarianere til flygende hjelpearbeidere. Og det …

Les artikkelen
En hardtarbeidende drømmer

Jeg er den første som flytter lenger vekk enn en time. Og lenger skal det …

Les artikkelen
Bushflyene frakter koronavaksiner

Covax-programmet rulles nå ut i en rekke utviklingsland, og MAF sine bushfly har så langt bidratt til å frakte vaksiner og helsepersonell i Indonesia, Lesotho og Uganda.

Les artikkelen
Elektriske fly og bærekraftig luftfart. – Nærmere enn vi tror?

Visjonære ledere innen bærekraftig luftfart samles i morgen 10. mars til online-konferansen «Ecological and Electric …

Les artikkelen
Utfordrende fredsarbeid i Sør-Sudan

Verdens yngste stat har allerede en blodig historie. En halv million har mistet livet – …

Les artikkelen
Ny periode på Papua Ny-Guinea

Godt nytt år! Vi er takknemlige for MAF-familien. Sammen er vi et team som gjør …

Les artikkelen
Bushflyet reddet Joseph

Vipps til 77777

Les artikkelen
Bygger luftbro for voldsutsatte kvinner

BUKAVU, DR KONGO:Inne på det bevoktede Panzi-sykehuset lever håpet for hundrevis av kvinner utsatt for …

Les artikkelen
Fredskapere

I over 20 år har det vært konflikter mellom stammene Rendille og Borana av Marsabit …

Les artikkelen
MAF-pioneer Stuart King er død

Stuart King har sovnet inn i en alder av 98 år. Han var under andre …

Les artikkelen
Dr. Mukwege mottok koronautstyr

Nylig fikk Nobels fredsprisvinner Dr. Denis Mukwege svar på sin bønn om testutstyr for Covid-19 …

Les artikkelen
Viktig funksjon i en spesiell tid

Siden midten av mars har nedstengte samfunn, isolasjon og sosial distansering blitt den globale normen …

Les artikkelen
MAF-75-jubileumsside

Etter å ha sette Europa i flammer under 2.  verdenskrig fikk noen unge krigspiloter en …

Les artikkelen
Forandring tar tid

Intervju med Jan Ivar og Linda Andresen – MAFs utsendinger på  Papua Ny-Guinea – Hva …

Les artikkelen
Øst-Timor, landet som gjenoppbygges

I et land som bærer preg av en lang og turbulent historie, er blant annet …

Les artikkelen
MAF-pilot mistet livet på Papua

Vi sørger over tapet av vår kollega og MAF-pilot, Joyce Lin.  Joyce forlot flyplassen Sentani, …

Les artikkelen
Søstrene i Moroto

En håndfull søstre har viet sine liv til å hjelpe sårbare kvinner i et av …

Les artikkelen
Korona: Slik jobber MAF Norge

Covid 19 har store konsekvenser, både nasjonalt og globalt. MAF følger situasjonen tett. (Siden oppdateres …

Les artikkelen
Imanyas reddende engler

– I vår kultur blir barn forsømt, men de er like verdifulle som alle andre, …

Les artikkelen
Luftens Robin Hood

Tekst: Willy Ludvigsen MAFs grunnleggere drømte om å bruke bombeflyene til noe bedre enn å …

Les artikkelen
Endelig nytt sjøfly i Bangladesh

«Flyet er her! Det er nesten surrealistisk å se det lande ved hangaren etter to …

Les artikkelen
Flyr for en bærekraftig fremtid

Ingen organisasjon eller mennesker kan makte å gjøre alt, men alle kan bidra med noe …

Les artikkelen

Mission Aviation Fellowship – MAF Norge
Postadresse: Mission Aviation Fellowship, Postboks 90, 0101 Oslo
Besøksadresse: St. Olavs gate 28, 0166 Oslo

MAF bruker følgende bankkonti: Gavekonto (hoved): 7058.63.60610.
Håpets Vinger og månedsbrev: 1503.24.46504. Brev til nye givere: 1503.25.33334

MAF bruker følgende Vippsnumre 77777 (hoved), 2424 og 2474. 

Organisasjonsnummer: 980421899

MAF behandler alle opplysninger om våre givere strengt konfidensielt. Behandlingen skjer i henhold til Personopplysningsloven. Les mer her

MAF Norge er godkjent av Innsamlingskontrollen

MAF tar ditt
personvern
på alvor
MAF tar ditt personvern på alvor

Vi ønsker at du skal være trygg når du bruker hjemmesiden vår. Vi benytter cookies (informasjonskapsler) for å sikre at du får en best mulig brukeropplevelse og for å hente inn statistikk for å gjøre siden bedre. Trykk OK for å akseptere vår bruk av cookies, eller trykk «her» for å lese mer om personvern.