Siste artikler

En pilot og et bushfly – en travel formiddag langs nordre flyrute i Sør-Sudan

Pilot Raphael Flach lytter intenst til flyradioen mens han holder et øye med trafikksystemet. Han trekker i spakene mens bushflyet klatrer mot skyene på vei til Rumbek i Sør-Sudan.

For Raphael er dette bare én av mange avganger denne uken. Hverdagen er full av møter og inntrykk, passasjerer med store og små oppdrag som på ett eller annet vis spiller en viktig rolle i hjelpearbeidet for sørsudanerne. Denne morgenen skal han gjøre flere stopp – og flyet er fullt opp av medisinsk utstyr til hjelp for fødende kvinner, rabiesvaksiner – og hele 160 kilo med fotball- og joggesko.

Helseforkjemperne

I luften tar vi en prat med James og hans kollega Peter fra den internasjonale organisasjonen ICAP (International Center for AIDS Care and Treatment Programs). De er på vei til byen Rumbek for å øke befolkningens bevissthet rundt hiv/aids. ICAP er en viktig aktør innen global folkehelse, internasjonalt kjent for innsatsen med å bekjempe noen av verdens tøffeste helseutfordringer – fra hiv til tuberkulose, malaria, barnedødelighet, og ikke minst covid-19- pandemien.

Disse flyturene er for mange hjelpearbeidere en rutine – men også en luftig tur som får tankene til å fly, og en mulighet til å se alt i fugleperspektiv. Mens flyet nærmer seg Rumbek ser vi palmetrær stige majestetisk over stråtakene mens flyet sakte nærmer seg flystripen. Raphael setter flyet trygt på bakken før han sender sine to første passasjerer videre.

Reduserer barnedødelighet

En landcruiser fra italienske Doctors with Africa, kjent som CUAMM, kjører helt opp til flyet for å hente medisiner. En stor eske med ocsytosin som er viktig under fødsel, og magnesiumsulfat som brukes for å hindre anfall ved alvorlig svangerskapsforgiftning, løftes over i bilen.

Sør-Sudan er et av landene med høyest barne- og mødredødelighet i verden, med hele 97 døde per 1000 fødsler i 2013. Tragisk nok har frekvensen ligget på det samme helt til i dag, og det forventes å ligge like høyt frem til 2030. Med prosjekter over hele Sør-Sudan jobber CUAMM hardt for å endre denne dystre statistikken. Her gir de hver dag bedre medisinsk behandling ved sykehuset Rumbek State Hospital, samtidig har de 64 helsesentre i daglig drift over hele Lake State-distriktet med 350 000 innbyggere.

Krigere mot sult

Flyet tar deretter av fra Rumbek og vender vestover en 30-minutters flytur til Tonj. Fra skyene kan vi se ned på et frodig og grønt landskap. Denne ruten på 78 kilometer er en risikabel kjøretur langs bakken i tørketiden, og i regntiden blir all trafikk ofte hindret av lastebiler som kjører seg fast. På den lokale Dinkadialekten kalles strekningen «veien du vil gå til solnedgang», fordi den er så lang.

Med oss i flyet har vi tre sørsudanske kollegaer fra Action Against Hunger (ACF). En organisasjon som har bidratt til økt matsikkerhet for seks hundre tusen mennesker bare det siste året i Sør-Sudan. Organisasjonen hjelper underernærte barn, gir lokalsamfunn tilgang til rent vann og iverksetter tiltak for å øke matsikkerheten.

– Vi har flydd med MAF mange ganger. Når det oppstår en akutt nødsituasjon og vi må komme oss raskt av gårde, da er det bra at vi kan bestille en flytur på kort varsel. MAF tar oss til steder som er vanskelige å nå, som for eksempel til Tonj. Hvis vi ikke kunne fly denne ruta, måtte vi valgt en alternativ bilvei som er både farlig og tidkrevende, forteller helse- og ernæringsfysiolog Noel. Vi lander til slutt i Tonj og sier farvel til våre ACF-passasjerer.

Forkynnere av håpet

Etter å ha landet på flystripen i Tonj møter vi Suzy Kuj, grunnleggeren og ildsjelen bak In Deed and Truth Ministries (IDAT). Denne kristne organisasjonen driver et sykehus og en kirke med 700 medlemmer, samtidig som de sender ut flere forkynnere til de omkringliggende landsbyene. Organisasjonen har to viktige oppdrag: bedre helse, og å gi håp til sørsudanere gjennom å dele det kristne budskapet. For henne er MAF en viktig samarbeidspartner hvor ukentlige leveranser gjør hverdagen og arbeidet mulig. Denne formiddagen losser Raphael en mengde sko ut av flyet.

– Der er jammen fotballskoene til fotballturneringen vår. Her er det mer enn 400 sko! Bare at de kom frem i tide er et mirakel i seg selv, utbryter Suzy av glede. Suzy forteller at de hvert år arrangerer en fotballturnering hvor de kjøper inn fotballdrakter og sko til alle som deltar. Totalt er det 16 fotballag, fire basketballag og fire volleyballag bestående av ungdommer fra hele området. Turneringen pågår over en måned i oktober.

– Hele byen deltar som tilskuere, i tillegg til folk fra de omkringliggende landsbyene. Under finalen kommer det hele 20 000 mennesker! Turneringen er viktig for freden, miljøet og felleskapet i dette utsatte og krigsherjede området, forteller hun.

Rabiesvaksine og reservedeler

For tiden er det en tøff periode med flere dødsfall etter hyeneangrep, derfor la hun også inn en ekstra bestilling av rabiesvaksine denne formiddagen.

– Forrige uke opplevde vi angrep fra hyener her i Tonj. Tre mennesker ble drept og fire ble såret, så vaksinen er først og fremst til de sårede. Uten denne vaksinen er rabies 100 prosent dødelig. Når regntiden kommer flytter folk ofte opp i fjellene, noe som øker risikoen for angrep. Det er ikke første gang vi har hatt behov for rabiesvaksine. I mars ble noen av våre kolleger angrepet av en hund med sykdommen, det gikk heldigvis bra, forteller hun.

Andre nyttige ting pakkes bort i pappesker fra flyet, inkludert reservedeler til en blandemaskin for å lage murstein. Det brukes en blanding av vann, gjørme og sement for å lage mur uten å bruke mørtel. En smart løsning som unngår frakt av tunge og dyre byggematerialer til landsbygda.

– Vi har brukt denne geniale teknikken til å bygge blant annet kirken, helseklinikken og flere hus. Mer skal det bli etterhvert, sier Suzy.

Evig utbedring av flystripen

Pilot Raphael tar en prat med de ansvarlige for den kontinuerlige utbedringen av flystripen. Slitasje forårsaket av storfe, biler og regn gjør regelmessig vedlikehold avgjørende for at MAF skal kunne lande.

– Teamet vårt har svettet og slitt under solen for å få flystripen i orden siden du var her forrige uke. Det tok hele seksten lastebil-lass for å fylle igjen hjulspor og hull i flystripen etter regnet. Det var faktisk bra at du var fem minutter forsinket i dag, sier Suzy og ler.

Tilbake i cockpit vinker Raphael farvel mens han taxer ut før take-off. Snart er han i luften, men dagen er ikke ferdig når han kommer tilbake til Juba. Han har én tur igjen til Chukudum med passasjerer fra Catholic Relief Service.

Dette var kun én travel formiddag langs nordre rute i Sør-Sudan. Flyloggen viser at Raphael denne uken gjennomførte 31 flyturer, fraktet 90 passasjerer og losset 1 964 kg (nesten to tonn) for 32 ulike organisasjoner.

Synes du dette er bra?
Del historien med dine venner

Siste artikler og historier
 • Alle
 • Ambulanse
 • Bistand
 • Helse
 • Historier
 • Leder
 • Misjon
 • Nødhjelp
 • Nytt fra felten
 • Nytt fra Norge
 • Ukategorisert
Alle
 • Alle
 • Ambulanse
 • Bistand
 • Helse
 • Historier
 • Leder
 • Misjon
 • Nødhjelp
 • Nytt fra felten
 • Nytt fra Norge
 • Ukategorisert
Årsmøte i MAF (NB! Fly-inn er avlyst!)

Velkommen til «fly-in + årsmøte» Velkommen til Hamar Lufthavn 8. juni PROGRAM:Kl. 11:00 Fly innKl. …

Les artikkelen
Flom forverrer isolasjonen i Nord-Kenya

Flom forverrer isolasjonen i Nord-Kenya Tunge regnskyll har forårsaket alvorlige oversvømmelser som har ødelagt aktive …

Les artikkelen
BESØK AV DR. MUKWEGE PÅ MAF-KONTORET I OSLO

BESØK AV DR. MUKWEGE PÅ MAF-KONTORET I OSLO Dr. Denis Mukwege ble i 2018 ble …

Les artikkelen
En (melke) dråpe i havet

Stanken river i nesen og støyen er øredøvende. Engasjerte barn trenger inn på meg fra …

Les artikkelen
Ny flystripe gir avsidesliggende Sikoi utdanning og helsetjenester

Ny flystripe gir avsidesliggende Sikoi utdanning og helsetjenester Overveldet av spenning jublet og danset befolkningen, …

Les artikkelen
Eivind Lindtjørn forteller: Tsjad – en åpen dør

Tsjad – en åpen dør Eivind Lindtjørn Eivnind LIndtjørn Siste artikler Tsjad er den største …

Les artikkelen
Elise og Sander leder MAFs ungdomssatsing

Elise og Sander leder MAFs ungdomssatsing -Hvordan endte dere opp her i MAF? Sander: – …

Les artikkelen
«Senisim pasim» stopper dødelig vold

Senisim Pasin – stopper dødelig voldspiral   – Livet er noen ganger enormt urettferdig», sier …

Les artikkelen
Maria Solheim: Kjærlighet i luften

Madagaskar! Helt siden jeg var barn har jeg tenkt at det har vært noe tiltrekkende …

Les artikkelen
Stort behov for hjelp til flyktninger

Mandag 17. juli lettet et MAF-fly fra Juba internasjonale lufthavn i Sør-Sudan med ett tonn …

Les artikkelen
Leder: Verden er et vakkert sted (for noen)

Det er lett å glemme at verden er fenomenalt skapt i sin mangfoldighet og rikdom …

Les artikkelen
«Fly-inn» på Starmoen går ut i år

Kjære alle sammen! Av ulike grunner blir det dessverre ikke arrangert «fly-inn» på Starmoen i …

Les artikkelen
Flyktningkrise i Sør-Sudan! MAF flyr inn hjelp nå

MAF intensiverer nå innsatsen for å hjelpe i den humanitære krisen, og støtte organisasjonene som …

Les artikkelen
Pelua skaper muligheter for sitt folk

Som barn fikk masai-gutten Pelua ikke muligheten til å begynne på skolen, han ble i …

Les artikkelen
Legene som ser sin neste

  Fem år gamle Salma dunket på den rare metallsylinderen hun tilfeldigvis oppdaget da hun …

Les artikkelen
Malaria tok Destin til slutt

På isolerte steder her i DR Kongo kjemper hvert tredje barn under fem år mot …

Les artikkelen
– Et livsviktig samarbeid

Foruten styreleder Rebecca Hansen og MAF-ansatte, var den norsk-kongolesiske artisten Mogishu tilstede, samt Trine Rein …

Les artikkelen
Hewa-folkets forvandling

Blant den isolerte Hewa-stammen på Papua Ny-Guinea var mord og heksejakt en del av arven …

Les artikkelen
Takk for tilliten

En klynge med fargerike mennesker står og speider mot himmelen. Den vanlige surringen av stemmer …

Les artikkelen
MAF-pilot Ryan Koher midlertidig løslatt

Siste nytt om saken (18.03.2023) Vi er svært glade for å meddele at MAF-pilot Ryan …

Les artikkelen
Jordmoren, misjonæren og «altmuligkvinnen»

Det vekket opplevelser og minner for misjonær og mangeårig styremedlem i MAF, Norun Sjøli (80), …

Les artikkelen
En hyllest til de små

Kjøpesentrene har i lang tid fortalt oss at julen står for døren. Og midt i …

Les artikkelen
MAF-pionérene: Stuart King (1922-2020)

Da Stuart King og Jack Hemmings styrtet i en fjellside i Burundi på sin aller …

Les artikkelen
Misjonspiloten

Eivind Lindtjørn har en motor som brenner for å se syke og isolerte mennesker bli …

Les artikkelen
Å leve for noe større

Forfatteren Mark Twain har mange gode utsagn, ett av dem lyder slik: «De to viktigste …

Les artikkelen
Omsorgspakker til ambulanse-pasienter

Siden 2007 har MAF i Øst-Timor gjennomført 2969 livreddende ambulanseflyvninger fra distriktene og inn til …

Les artikkelen
Flyhjelp til tørke-rammede i Sør-sudan

Tidligere i sommer fløy MAF forsyninger til landsbyen Daga Post som ligger i delstaten Øvre …

Les artikkelen
«Mission complete» i Bangladesh

Siden 1997 har MAF sørget for at helsearbeidere, medisinske forsyninger, organisasjoner og kirker har kunnet …

Les artikkelen
Kjærlighetens gode kraft

Siden tidenes morgen har mennesker misbrukt makt, og mennesket selv ble guden man tjente. Det …

Les artikkelen
Ett år på Papua Ny-Guinea

Familien Edsmyr er pappa David, mamma Annelie og barna Timnah (13 år), Noel (11 år), …

Les artikkelen
Lyser opp fremtiden i Lotimor

Landsbyen Lotimor ligger bortgjemt mellom åsene i et tørt slettelandskap på den sørøstlige grensen til …

Les artikkelen
En plastbit mot skammen

Motoren summer villig idet C208 Caravanen begynner nedstigningen fra 10 500 fot. I øst ser …

Les artikkelen
Nå flyet lander, stiger håpet

Som seksåring la mamma meg til sengs i Kongo, mens knattring fra maskingevær lød i …

Les artikkelen
Tennet-folket fikk bibel og flystripe i påskegave

Det isolerte fjellområdet Arilo i Sør-Sudan er hjemmet til Tennet, en liten folkegruppe som teller …

Les artikkelen
Ser seg ikke tilbake

Det siste året har Dave fløyet tusen interne flyktninger i Mosambik ut av IS-okkupert område …

Les artikkelen
Et hardt prøvet folk

Fjoråret ble en «perfekt storm» av jordskjelv, tropisk syklon, presidentmord og gjengkriminalitet i et av …

Les artikkelen
Haiti og drømmen om frihet

  Det er ikke bare naturkatastrofer som er årsaken til at Haiti er fattig. Nasjonen …

Les artikkelen
Tror kunnskap kan flytte fjell

Ryan Boyette og hans team med lærere fra organisasjonen To Move Mountains er på vei …

Les artikkelen
FLY-IN på Vermundsjøen 6. mars

En del av MAF-familien i Norge samles til FLY-IN på Vermundsjøen 6. mars. Gudstjenesten blir …

Les artikkelen
– Mitt navn er Justine

Det vakre, frodige og grønne landskapet i Kivu-provinsen i DR Kongo gir assosiasjoner til Edens …

Les artikkelen
Fortelleren som gav stemmen sin til Afrika

Tomm Kristiansen er nylig pensjonert, men langt ifra arbeidsledig. I fjor ble han sytti og …

Les artikkelen
Ny fase i livet

Møt MAFs nye utsendinger Linda (47) og Jan Ivar (56) har til sammen åtte barn …

Les artikkelen
Ut i lyset

I Sør-Sudan er mange mennesker i sårbare situasjoner. Barn født med et handikap er ekstra …

Les artikkelen
I lufta for jorda

I studietida besøkte jeg en ungdomsklubb for å fortelle litt om fly og flygning. Til …

Les artikkelen
Skyhøy drøm for jentene

Utviklingsprogrammet GESS (Girls´ Education South Sudan) satser på utdanning for jenter, og MAF flyr organisasjonen …

Les artikkelen
Fyll tankene

Når vi tenker på tanker, kan tankene våre bli fylt av så mye. For det …

Les artikkelen
Isolasjonen brutt

Første landing på Junkaral Airstrip! En tysk gressklipper, en vindpølse, koniske markører, og utstyr for …

Les artikkelen
Kjærlighet til folket

Etter noen gripende dager i Nord-Uganda i MAFs f ly, og møte med flyktninger fra …

Les artikkelen
Nært samarbeid

Lokalsykehuset i Rumginae er tett knyttet til MAF i Papua Ny-Guinea. Sammen gir de en …

Les artikkelen
Flyentusiasten

Som guttunge hadde Ole Johan Beck en drøm om å bli flyver. I dag er …

Les artikkelen
Pilot til tjeneste

Eivind Lindtjørn har lang erfaring som misjonspilot for MAF, blant annet som utsending i Tanzania, Sør-Sudan, …

Les artikkelen
Et felleskap som vokser

Linda Andresen (50) har alltid hatt et stort hjerte for de minste, og har lang …

Les artikkelen
Ukjente helter

DR Kongo: En januarkveld i 2015 får den irske jordmoren Maud Kells en telefon derhun …

Les artikkelen
Utviklingsministeren: Den siste milen er avgjørende

Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein på vei til DR Kongo i 2019, sammen med MAF-pilot Eivind Lindtjørn. …

Les artikkelen
Å fly uten sikt

Koronapandemien har skapt dype kløfter som har forsterket ulikhetene i verden. Landskapet har endret seg …

Les artikkelen
Elevenes innsats redder liv på Papua Ny-Guinea

Covax-programmet rulles nå ut i en rekke utviklingsland, og MAF sine bushfly har så langt bidratt til å frakte vaksiner og helsepersonell i Indonesia, Lesotho og Uganda.

Les artikkelen
Idealisten Ragnhild

Covax-programmet rulles nå ut i en rekke utviklingsland, og MAF sine bushfly har så langt bidratt til å frakte vaksiner og helsepersonell i Indonesia, Lesotho og Uganda.

Les artikkelen
– En redning for funksjonsnedsatte barn

Covax-programmet rulles nå ut i en rekke utviklingsland, og MAF sine bushfly har så langt bidratt til å frakte vaksiner og helsepersonell i Indonesia, Lesotho og Uganda.

Les artikkelen
Avskåret etter tsunami og jordskjelv

Landsbyen Kulawi, som er gjemt i fjellene sør for Palu i Indonesia, fikk ingen internasjonal …

Les artikkelen
Hjelp og helsetjenester til flykninger

Hver dag krysser 20-30 mennesker fra Sør-Sudan grensen til Kenya og ønskes velkommen til et …

Les artikkelen
MAF bygger flyrstripe i Myanmar

I samarbeid med den burmesiske veldedighetsorganisasjonen Helse og Håp, har MAF startet arbeid i Lailenpi, …

Les artikkelen
Hilde Frafjord Johnson: Jeg elsker småfly

Hilde Frafjord Johnson om bistand, fred og fly Som 14-åring hadde Hilde Frafjord Johnson et …

Les artikkelen
Møter ungdommer ansikt til ansikt

I vår startet Hanne Hodne i en 20 prosent stilling i MAF, som prosjektleder for …

Les artikkelen
Jeg håper for en fremtid for barna mine

Foran et enkelt telt fra FN leker barna med den røde jorda. Mamma Edina sitter …

Les artikkelen
Rent vann til Liberia

«MAF i Liberia var og er helt avgjørende for vårt arbeid i landet». Dette uttaler …

Les artikkelen
Sør-Sudan trenger akutt hjelp

Sør-Sudan står overfor den mest alvorlige sultkatastrofen siden landet ble uavhengig. Ifølge UNICEF vil opptil …

Les artikkelen
Gir flybensin i gave

De første 90 jerrykannene med flybensin overleveres fra flygende rotarianere til flygende hjelpearbeidere. Og det …

Les artikkelen
En hardtarbeidende drømmer

Jeg er den første som flytter lenger vekk enn en time. Og lenger skal det …

Les artikkelen
Bushflyene frakter koronavaksiner

Covax-programmet rulles nå ut i en rekke utviklingsland, og MAF sine bushfly har så langt bidratt til å frakte vaksiner og helsepersonell i Indonesia, Lesotho og Uganda.

Les artikkelen
Elektriske fly og bærekraftig luftfart. – Nærmere enn vi tror?

Visjonære ledere innen bærekraftig luftfart samles i morgen 10. mars til online-konferansen «Ecological and Electric …

Les artikkelen
Utfordrende fredsarbeid i Sør-Sudan

Verdens yngste stat har allerede en blodig historie. En halv million har mistet livet – …

Les artikkelen
Ny periode på Papua Ny-Guinea

Godt nytt år! Vi er takknemlige for MAF-familien. Sammen er vi et team som gjør …

Les artikkelen
Bushflyet reddet Joseph

Vipps til 77777

Les artikkelen
Bygger luftbro for voldsutsatte kvinner

BUKAVU, DR KONGO:Inne på det bevoktede Panzi-sykehuset lever håpet for hundrevis av kvinner utsatt for …

Les artikkelen
Fredskapere

I over 20 år har det vært konflikter mellom stammene Rendille og Borana av Marsabit …

Les artikkelen
MAF-pioneer Stuart King er død

Stuart King har sovnet inn i en alder av 98 år. Han var under andre …

Les artikkelen
Dr. Mukwege mottok koronautstyr

Nylig fikk Nobels fredsprisvinner Dr. Denis Mukwege svar på sin bønn om testutstyr for Covid-19 …

Les artikkelen
Viktig funksjon i en spesiell tid

Siden midten av mars har nedstengte samfunn, isolasjon og sosial distansering blitt den globale normen …

Les artikkelen
MAF-75-jubileumsside

Etter å ha sette Europa i flammer under 2.  verdenskrig fikk noen unge krigspiloter en …

Les artikkelen
Forandring tar tid

Intervju med Jan Ivar og Linda Andresen – MAFs utsendinger på  Papua Ny-Guinea – Hva …

Les artikkelen
Øst-Timor, landet som gjenoppbygges

I et land som bærer preg av en lang og turbulent historie, er blant annet …

Les artikkelen
MAF-pilot mistet livet på Papua

Vi sørger over tapet av vår kollega og MAF-pilot, Joyce Lin.  Joyce forlot flyplassen Sentani, …

Les artikkelen
Søstrene i Moroto

En håndfull søstre har viet sine liv til å hjelpe sårbare kvinner i et av …

Les artikkelen
Korona: Slik jobber MAF Norge

Covid 19 har store konsekvenser, både nasjonalt og globalt. MAF følger situasjonen tett. (Siden oppdateres …

Les artikkelen
Imanyas reddende engler

– I vår kultur blir barn forsømt, men de er like verdifulle som alle andre, …

Les artikkelen
Luftens Robin Hood

Tekst: Willy Ludvigsen MAFs grunnleggere drømte om å bruke bombeflyene til noe bedre enn å …

Les artikkelen
Endelig nytt sjøfly i Bangladesh

«Flyet er her! Det er nesten surrealistisk å se det lande ved hangaren etter to …

Les artikkelen
Flyr for en bærekraftig fremtid

Ingen organisasjon eller mennesker kan makte å gjøre alt, men alle kan bidra med noe …

Les artikkelen

Mission Aviation Fellowship – MAF Norge
Postadresse: Mission Aviation Fellowship, Postboks 90, 0101 Oslo
Besøksadresse: St. Olavs gate 28, 0166 Oslo

MAF bruker følgende bankkonti: Gavekonto (hoved): 7058.63.60610.
Håpets Vinger og månedsbrev: 1503.24.46504. Brev til nye givere: 1503.25.33334

MAF bruker følgende Vippsnumre 77777 (hoved), 2424 og 2474. 

Organisasjonsnummer: 980421899

MAF behandler alle opplysninger om våre givere strengt konfidensielt. Behandlingen skjer i henhold til Personopplysningsloven. Les mer her

MAF Norge er godkjent av Innsamlingskontrollen

MAF tar ditt
personvern
på alvor
MAF tar ditt personvern på alvor

Vi ønsker at du skal være trygg når du bruker hjemmesiden vår. Vi benytter cookies (informasjonskapsler) for å sikre at du får en best mulig brukeropplevelse og for å hente inn statistikk for å gjøre siden bedre. Trykk OK for å akseptere vår bruk av cookies, eller trykk «her» for å lese mer om personvern.