Siste artikler

Det vekket opplevelser og minner for misjonær og mangeårig styremedlem i MAF, Norun Sjøli (80), da vi i høst reiste sammen til Madagaskar for å oppleve tjenesten på nært hold. Etter den lange reisen fra Oslo til Antananarivo flyr tankene tilbake til årene hun var utsendt som jordmor og misjonær i Kenya og DR Kongo.


Hjem til Afrika

Flyet setter hjulene trygt på den gassiske jorden. Når vi går ut av den åpne flydøren, omfavnes vi av den varme afrikanske luften som Norun lenge har savnet. Det er mange år siden sist hun var i Afrika, og med et liv fullt av minner får øyeblikket et historisk sus over seg.

– Jeg dro helt alene den gangen. Det var jo spennende for en ung jente som meg å bosette meg som misjonær i et fremmed land, langt hjemmefra. Jeg hadde noen enkle kofferter med klær, ellers var det kallet og min utdannelse som jordmor som var den viktigste bagasjen, minnes Norun mens vi går sammen ned flytrappa.

– Afrika er hjemme, sier hun og tar et dypt pust. 

– Det er de samme luktene og høylytte lydene som den gang, den samme stemningen i gatene. Heldigvis reiser jeg ikke alene denne gangen, nå er jeg jo sammen med MAF som er mitt hjertebarn. Det føles virkelig som å komme hjem, sier hun.


Hodet i lufta

Norun har i sommer rundet 80 år, men jubilanten ser ikke på egen helse eller alder som en hindring for en reise til Madagaskar. Tvert imot, livet hennes har bestått av utfordrende og spennende opplevelser siden hun reiste seg på to ben. Men etter alle årene her på jorda liker hun seg best i lufta.

– Alt som er i lufta er gøy, sier Norun engasjert og forteller om noen av tingene hun har gjort de senere årene. I voksen alder tok hun privatflysertifikat (PPL), og var engasjert i akroflyvning. Som 75-åring satt hun i en motorisert hangglider over Victoriafallene, og rett etter 80-årsdagen tok hun zip-line ned Vikersundbakken.

– Jeg er glad for alt det sprø jeg har gjort, mens jeg enda hadde helse til det. Vi må jo leve mens vi kan, sier Norun og gir meg et lurt smil.


Tilbake til bushen

Et viktig mål for turen til Madagaskar er å følge et legeteam til den isolerte landsbyen Nosy-Varika, som ligger helt på øst-kysten av den store øya. Bushflyet tar av fra MAFs base i Antananarivo og Norun speider ut over grønnkledde fjellsider og kuperte terreng. 

Flyturen tar en time, og fremme i landsbyen er det etablert en midlertidig sykestue. Utenfor står hundrevis av syke mennesker i kø, og Norun får øye på de hvitkledde helsearbeiderne blant dem. Etter å ha fulgt med på legeteamet en stund setter vi oss ned på en benk for en pause, mens Norun forteller engasjert.

– Dette er akkurat slik jeg jobbet som jordmor i Kenya, men en ting er annerledes. Jeg var eneste jordmor på sykestuen, og det var langt til nærmeste by. Med enkel radiodekning til omverdenen gjorde jeg så godt jeg kunne med de få hjelpemidlene jeg hadde. Køen var lang den gangen også, og jeg kunne ha opptil 90 gravide kvinner til konsultasjon om dagen. 

– Ofte måtte jeg også ut i bushen for å hjelpe til ved kompliserte fødsler. Der tok jeg imot barn i enkle jordhytter med høner og geiter rundt beina mine, forteller Norun.

Asante sana, tusen takk

Mange ganger var det også akutte og mer alvorlige tilfeller. En episode fra oppholdet i DR Kongo husker hun godt. – En dag da misjonærlege Mattis Onsrud var på besøk i landsbyen der jeg jobbet, ble en gravid kvinne nærmest dumpet ut av en bil like utenfor huset der vi var. Det var sent på kveld, og mørket hadde for alvor senket seg over bushen. Vi løp ut til kvinnen, og Mattis fant raskt ut at hun hadde store omfattende skader på livmoren, og at livet hennes var i stor fare. 

Operasjon var eneste utvei, men så sent på kvelden og uten forbindelse til sykehus var det egentlig ikke håp for den stakkars kvinnen.

Norun tar seg en kunstpause, mens vi observerer helsearbeiderne i aksjon.

– Jeg og Mattis lette i skuffer og skap i den primitive nedlagte sykestuen i nærheten, og vi klarte å samle sammen det vi trengte til en slags operasjonsstue. Vi helte sprit over utstyret, og tente på slik at det skulle være helt sterilt.

Etter mørkets frembrudd var det helt nødvendig med godt lys for å kunne operere. Noruns kreativitet og praktiske evner sørget for lys i den lille operasjonsstuen.

– Jeg fant frem en 12 volts lampe, og for å få strømtilførsel kjørte jeg Land Roveren helt opp til vinduet, trakk ut ledninger fra bilbatteriet gjennom ruta, og fikk koblet dette opp til lampa. Videre ble insekter et stort problem i lyset fra lampene i de ellers bekmørke omgivelsene, og vi måtte finne oss til rette med at rommet ble fullstendig nedsprayet av insektmiddel, forteller hun.

På grunn av de fatale skadene på livmoren var ikke barnets liv til å redde, men den primitive nyoppsatte operasjonsstuen var avgjørende for å redde kvinnens liv.

– Er det én ting jeg aldri kommer til å glemme, så er det øynene og håndtrykket fra kvinnen på operasjonsbordet. Forsiktig tar hun Mattis i hånden og hvisker to ord: «Asante sana» – det betyr tusen takk. Norun kikker tilbake på legekøen fra der vi sitter.

Hun ser det samme livsnødvendige behovet for hjelp, smertene og håpløsheten. Samtidig ser hun også takknemligheten, gleden og tålmodigheten til alle som venter på hjelp.

 

Altmuligkvinnen

Med både jordmorutdanningen, og ingeniørutdanningen hun tok i en alder av 50 år, ble hun en ressurs på mange områder i hjelpearbeidet. Hun har aldri sett på seg selv som en evangelist, men en praktisk velgjører og en misjonær som har brukt evnene til å gjøre godt.

– Jeg fikk jo tildelt mange ulike oppgaver den gang, og en gang ble jeg også satt som byggeleder for en sykestue. Veiene var elendige, og på stasjonen bygde vi også en flystripe med hakke, spade og trillebår som MAF ofte brukte.

Norun ble ofte spurt om å hjelpe til med alle mulige problemer som oppstod.

– Jeg husker spesielt en kveld, da en lastebil hadde satt seg fast i den gjørmete veien. Den spant og spant og gravde seg lenger ned i gjørma, helt til batteriet på bilen gikk flatt. De så ingen annen utvei enn å spørre den unge misjonærjenta om råd.

– Jeg tenkte at dette hadde jeg ikke peiling på, men det skadet jo ikke å prøve. Jeg tok med meg flere batterier, noe verktøy og lommelykt, og krøp i søla under den store bilen. Så koblet jeg sammen batteriene, og jammen fikk vi start på lastebilen, sier hun med et bredt smil.

 

«Leve livet levende»

Etter besøket på den mobile klinikken i Nosy-Varika går turen videre til NMS sin misjonsbase i byen Antsirabe, og Norun blir imponert i møte med de norske misjonærene som jobber der i dag. Da de fortalte om sitt oppdrag og en hverdag med både språkutvikling, jordbruk og utvekslingsprogram, kjente Norun seg veldig igjen.

– Det praktiske arbeidet de gjør med bruk av henda er slik som jeg selv utførte mitt misjonsoppdrag. Jeg var ingen evangelist, men jeg brukte mine evner og min kreativitet til å løse oppgaver, redde liv og hjelpe folk.

Mitt misjonsoppdrag gikk på å formidle evangeliet gjennom å bruke meg selv, til gjerninger og tjenester.

– Å være her på Madagaskar er som å se livet mitt i reprise. Så mange inntrykk har bragt frem gamle minner fra den gang jeg selv stod i lignende situasjoner.

Jeg valgte tidlig en vei for livet mitt. Som ung jente skrev jeg på russekortet mitt et motto som har fulgt meg gjennom hele livet. Og som gjør det fortsatt, det var: «Lev livet levende!»

Synes du dette er bra?
Del historien med dine venner

Siste artikler og historier
 • Alle
 • Ambulanse
 • Bistand
 • Helse
 • Historier
 • Leder
 • Misjon
 • Nødhjelp
 • Nytt fra felten
 • Nytt fra Norge
 • Ukategorisert
Alle
 • Alle
 • Ambulanse
 • Bistand
 • Helse
 • Historier
 • Leder
 • Misjon
 • Nødhjelp
 • Nytt fra felten
 • Nytt fra Norge
 • Ukategorisert
Årsmøte i MAF + Fly-inn

Årsmøte + Fly-inn   Velkommen til årsmøte i MAF Når: 8. juni klokken 17.00Hvor: Hamar flyplass Fly-in …

Les artikkelen
En (melke) dråpe i havet

Stanken river i nesen og støyen er øredøvende. Engasjerte barn trenger inn på meg fra …

Les artikkelen
Ny flystripe gir avsidesliggende Sikoi utdanning og helsetjenester

Ny flystripe gir avsidesliggende Sikoi utdanning og helsetjenester Overveldet av spenning jublet og danset befolkningen, …

Les artikkelen
Eivind Lindtjørn forteller: Tsjad – en åpen dør

Tsjad – en åpen dør Eivind Lindtjørn Eivnind LIndtjørn Siste artikler Tsjad er den største …

Les artikkelen
Elise og Sander leder MAFs ungdomssatsing

Elise og Sander leder MAFs ungdomssatsing -Hvordan endte dere opp her i MAF? Sander: – …

Les artikkelen
«Senisim pasim» stopper dødelig vold

Senisim Pasin – stopper dødelig voldspiral   – Livet er noen ganger enormt urettferdig», sier …

Les artikkelen
Maria Solheim: Kjærlighet i luften

Madagaskar! Helt siden jeg var barn har jeg tenkt at det har vært noe tiltrekkende …

Les artikkelen
Stort behov for hjelp til flyktninger

Mandag 17. juli lettet et MAF-fly fra Juba internasjonale lufthavn i Sør-Sudan med ett tonn …

Les artikkelen
Leder: Verden er et vakkert sted (for noen)

Det er lett å glemme at verden er fenomenalt skapt i sin mangfoldighet og rikdom …

Les artikkelen
«Fly-inn» på Starmoen går ut i år

Kjære alle sammen! Av ulike grunner blir det dessverre ikke arrangert «fly-inn» på Starmoen i …

Les artikkelen
Flyktningkrise i Sør-Sudan! MAF flyr inn hjelp nå

MAF intensiverer nå innsatsen for å hjelpe i den humanitære krisen, og støtte organisasjonene som …

Les artikkelen
Pelua skaper muligheter for sitt folk

Som barn fikk masai-gutten Pelua ikke muligheten til å begynne på skolen, han ble i …

Les artikkelen
Legene som ser sin neste

  Fem år gamle Salma dunket på den rare metallsylinderen hun tilfeldigvis oppdaget da hun …

Les artikkelen
Malaria tok Destin til slutt

På isolerte steder her i DR Kongo kjemper hvert tredje barn under fem år mot …

Les artikkelen
– Et livsviktig samarbeid

Foruten styreleder Rebecca Hansen og MAF-ansatte, var den norsk-kongolesiske artisten Mogishu tilstede, samt Trine Rein …

Les artikkelen
Hewa-folkets forvandling

Blant den isolerte Hewa-stammen på Papua Ny-Guinea var mord og heksejakt en del av arven …

Les artikkelen
Takk for tilliten

En klynge med fargerike mennesker står og speider mot himmelen. Den vanlige surringen av stemmer …

Les artikkelen
MAF-pilot Ryan Koher midlertidig løslatt

Siste nytt om saken (18.03.2023) Vi er svært glade for å meddele at MAF-pilot Ryan …

Les artikkelen
En hyllest til de små

Kjøpesentrene har i lang tid fortalt oss at julen står for døren. Og midt i …

Les artikkelen
MAF-pionérene: Stuart King (1922-2020)

Da Stuart King og Jack Hemmings styrtet i en fjellside i Burundi på sin aller …

Les artikkelen
Misjonspiloten

Eivind Lindtjørn har en motor som brenner for å se syke og isolerte mennesker bli …

Les artikkelen
Å leve for noe større

Forfatteren Mark Twain har mange gode utsagn, ett av dem lyder slik: «De to viktigste …

Les artikkelen
Omsorgspakker til ambulanse-pasienter

Siden 2007 har MAF i Øst-Timor gjennomført 2969 livreddende ambulanseflyvninger fra distriktene og inn til …

Les artikkelen
Flyhjelp til tørke-rammede i Sør-sudan

Tidligere i sommer fløy MAF forsyninger til landsbyen Daga Post som ligger i delstaten Øvre …

Les artikkelen
«Mission complete» i Bangladesh

Siden 1997 har MAF sørget for at helsearbeidere, medisinske forsyninger, organisasjoner og kirker har kunnet …

Les artikkelen
Kjærlighetens gode kraft

Siden tidenes morgen har mennesker misbrukt makt, og mennesket selv ble guden man tjente. Det …

Les artikkelen
Ett år på Papua Ny-Guinea

Familien Edsmyr er pappa David, mamma Annelie og barna Timnah (13 år), Noel (11 år), …

Les artikkelen
Lyser opp fremtiden i Lotimor

Landsbyen Lotimor ligger bortgjemt mellom åsene i et tørt slettelandskap på den sørøstlige grensen til …

Les artikkelen
En plastbit mot skammen

Motoren summer villig idet C208 Caravanen begynner nedstigningen fra 10 500 fot. I øst ser …

Les artikkelen
Nå flyet lander, stiger håpet

Som seksåring la mamma meg til sengs i Kongo, mens knattring fra maskingevær lød i …

Les artikkelen
Tennet-folket fikk bibel og flystripe i påskegave

Det isolerte fjellområdet Arilo i Sør-Sudan er hjemmet til Tennet, en liten folkegruppe som teller …

Les artikkelen
Ser seg ikke tilbake

Det siste året har Dave fløyet tusen interne flyktninger i Mosambik ut av IS-okkupert område …

Les artikkelen
Et hardt prøvet folk

Fjoråret ble en «perfekt storm» av jordskjelv, tropisk syklon, presidentmord og gjengkriminalitet i et av …

Les artikkelen
Haiti og drømmen om frihet

  Det er ikke bare naturkatastrofer som er årsaken til at Haiti er fattig. Nasjonen …

Les artikkelen
Velkommen til årsmøte

Vi ønsker velkommen til årsmøte i MAF Norge fredag 22. april. Vi møtes for kaffe …

Les artikkelen
Tror kunnskap kan flytte fjell

Ryan Boyette og hans team med lærere fra organisasjonen To Move Mountains er på vei …

Les artikkelen
FLY-IN på Vermundsjøen 6. mars

En del av MAF-familien i Norge samles til FLY-IN på Vermundsjøen 6. mars. Gudstjenesten blir …

Les artikkelen
– Mitt navn er Justine

Det vakre, frodige og grønne landskapet i Kivu-provinsen i DR Kongo gir assosiasjoner til Edens …

Les artikkelen
En pilot og et bushfly

En pilot og et bushfly – en travel formiddag langs nordre flyrute i Sør-Sudan Pilot …

Les artikkelen
Fortelleren som gav stemmen sin til Afrika

Tomm Kristiansen er nylig pensjonert, men langt ifra arbeidsledig. I fjor ble han sytti og …

Les artikkelen
Ny fase i livet

Møt MAFs nye utsendinger Linda (47) og Jan Ivar (56) har til sammen åtte barn …

Les artikkelen
Ut i lyset

I Sør-Sudan er mange mennesker i sårbare situasjoner. Barn født med et handikap er ekstra …

Les artikkelen
I lufta for jorda

I studietida besøkte jeg en ungdomsklubb for å fortelle litt om fly og flygning. Til …

Les artikkelen
Skyhøy drøm for jentene

Utviklingsprogrammet GESS (Girls´ Education South Sudan) satser på utdanning for jenter, og MAF flyr organisasjonen …

Les artikkelen
Fyll tankene

Når vi tenker på tanker, kan tankene våre bli fylt av så mye. For det …

Les artikkelen
Isolasjonen brutt

Første landing på Junkaral Airstrip! En tysk gressklipper, en vindpølse, koniske markører, og utstyr for …

Les artikkelen
Kjærlighet til folket

Etter noen gripende dager i Nord-Uganda i MAFs f ly, og møte med flyktninger fra …

Les artikkelen
Nært samarbeid

Lokalsykehuset i Rumginae er tett knyttet til MAF i Papua Ny-Guinea. Sammen gir de en …

Les artikkelen
Flyentusiasten

Som guttunge hadde Ole Johan Beck en drøm om å bli flyver. I dag er …

Les artikkelen
Pilot til tjeneste

Eivind Lindtjørn har lang erfaring som misjonspilot for MAF, blant annet som utsending i Tanzania, Sør-Sudan, …

Les artikkelen
Et felleskap som vokser

Linda Andresen (50) har alltid hatt et stort hjerte for de minste, og har lang …

Les artikkelen
Ukjente helter

DR Kongo: En januarkveld i 2015 får den irske jordmoren Maud Kells en telefon derhun …

Les artikkelen
Utviklingsministeren: Den siste milen er avgjørende

Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein på vei til DR Kongo i 2019, sammen med MAF-pilot Eivind Lindtjørn. …

Les artikkelen
Å fly uten sikt

Koronapandemien har skapt dype kløfter som har forsterket ulikhetene i verden. Landskapet har endret seg …

Les artikkelen
Elevenes innsats redder liv på Papua Ny-Guinea

Covax-programmet rulles nå ut i en rekke utviklingsland, og MAF sine bushfly har så langt bidratt til å frakte vaksiner og helsepersonell i Indonesia, Lesotho og Uganda.

Les artikkelen
Idealisten Ragnhild

Covax-programmet rulles nå ut i en rekke utviklingsland, og MAF sine bushfly har så langt bidratt til å frakte vaksiner og helsepersonell i Indonesia, Lesotho og Uganda.

Les artikkelen
– En redning for funksjonsnedsatte barn

Covax-programmet rulles nå ut i en rekke utviklingsland, og MAF sine bushfly har så langt bidratt til å frakte vaksiner og helsepersonell i Indonesia, Lesotho og Uganda.

Les artikkelen
Avskåret etter tsunami og jordskjelv

Landsbyen Kulawi, som er gjemt i fjellene sør for Palu i Indonesia, fikk ingen internasjonal …

Les artikkelen
Hjelp og helsetjenester til flykninger

Hver dag krysser 20-30 mennesker fra Sør-Sudan grensen til Kenya og ønskes velkommen til et …

Les artikkelen
MAF bygger flyrstripe i Myanmar

I samarbeid med den burmesiske veldedighetsorganisasjonen Helse og Håp, har MAF startet arbeid i Lailenpi, …

Les artikkelen
Hilde Frafjord Johnson: Jeg elsker småfly

Hilde Frafjord Johnson om bistand, fred og fly Som 14-åring hadde Hilde Frafjord Johnson et …

Les artikkelen
Møter ungdommer ansikt til ansikt

I vår startet Hanne Hodne i en 20 prosent stilling i MAF, som prosjektleder for …

Les artikkelen
Jeg håper for en fremtid for barna mine

Foran et enkelt telt fra FN leker barna med den røde jorda. Mamma Edina sitter …

Les artikkelen
Rent vann til Liberia

«MAF i Liberia var og er helt avgjørende for vårt arbeid i landet». Dette uttaler …

Les artikkelen
Sør-Sudan trenger akutt hjelp

Sør-Sudan står overfor den mest alvorlige sultkatastrofen siden landet ble uavhengig. Ifølge UNICEF vil opptil …

Les artikkelen
Gir flybensin i gave

De første 90 jerrykannene med flybensin overleveres fra flygende rotarianere til flygende hjelpearbeidere. Og det …

Les artikkelen
En hardtarbeidende drømmer

Jeg er den første som flytter lenger vekk enn en time. Og lenger skal det …

Les artikkelen
Bushflyene frakter koronavaksiner

Covax-programmet rulles nå ut i en rekke utviklingsland, og MAF sine bushfly har så langt bidratt til å frakte vaksiner og helsepersonell i Indonesia, Lesotho og Uganda.

Les artikkelen
Elektriske fly og bærekraftig luftfart. – Nærmere enn vi tror?

Visjonære ledere innen bærekraftig luftfart samles i morgen 10. mars til online-konferansen «Ecological and Electric …

Les artikkelen
Utfordrende fredsarbeid i Sør-Sudan

Verdens yngste stat har allerede en blodig historie. En halv million har mistet livet – …

Les artikkelen
Ny periode på Papua Ny-Guinea

Godt nytt år! Vi er takknemlige for MAF-familien. Sammen er vi et team som gjør …

Les artikkelen
Bushflyet reddet Joseph

Vipps til 77777

Les artikkelen
Bygger luftbro for voldsutsatte kvinner

BUKAVU, DR KONGO:Inne på det bevoktede Panzi-sykehuset lever håpet for hundrevis av kvinner utsatt for …

Les artikkelen
Fredskapere

I over 20 år har det vært konflikter mellom stammene Rendille og Borana av Marsabit …

Les artikkelen
MAF-pioneer Stuart King er død

Stuart King har sovnet inn i en alder av 98 år. Han var under andre …

Les artikkelen
Dr. Mukwege mottok koronautstyr

Nylig fikk Nobels fredsprisvinner Dr. Denis Mukwege svar på sin bønn om testutstyr for Covid-19 …

Les artikkelen
Viktig funksjon i en spesiell tid

Siden midten av mars har nedstengte samfunn, isolasjon og sosial distansering blitt den globale normen …

Les artikkelen
MAF-75-jubileumsside

Etter å ha sette Europa i flammer under 2.  verdenskrig fikk noen unge krigspiloter en …

Les artikkelen
Forandring tar tid

Intervju med Jan Ivar og Linda Andresen – MAFs utsendinger på  Papua Ny-Guinea – Hva …

Les artikkelen
Velkommen til årsmøte

Vi ønsker velkommen til årsmøte i MAF Norge fredag 22. april. Vi møtes for kaffe …

Les artikkelen
Øst-Timor, landet som gjenoppbygges

I et land som bærer preg av en lang og turbulent historie, er blant annet …

Les artikkelen
MAF-pilot mistet livet på Papua

Vi sørger over tapet av vår kollega og MAF-pilot, Joyce Lin.  Joyce forlot flyplassen Sentani, …

Les artikkelen
Søstrene i Moroto

En håndfull søstre har viet sine liv til å hjelpe sårbare kvinner i et av …

Les artikkelen
Korona: Slik jobber MAF Norge

Covid 19 har store konsekvenser, både nasjonalt og globalt. MAF følger situasjonen tett. (Siden oppdateres …

Les artikkelen
Imanyas reddende engler

– I vår kultur blir barn forsømt, men de er like verdifulle som alle andre, …

Les artikkelen
Luftens Robin Hood

Tekst: Willy Ludvigsen MAFs grunnleggere drømte om å bruke bombeflyene til noe bedre enn å …

Les artikkelen
Endelig nytt sjøfly i Bangladesh

«Flyet er her! Det er nesten surrealistisk å se det lande ved hangaren etter to …

Les artikkelen
Flyr for en bærekraftig fremtid

Ingen organisasjon eller mennesker kan makte å gjøre alt, men alle kan bidra med noe …

Les artikkelen

Mission Aviation Fellowship – MAF Norge
Postadresse: Mission Aviation Fellowship, Postboks 90, 0101 Oslo
Besøksadresse: St. Olavs gate 28, 0166 Oslo

MAF bruker følgende bankkonti: Gavekonto (hoved): 7058.63.60610.
Håpets Vinger og månedsbrev: 1503.24.46504. Brev til nye givere: 1503.25.33334

MAF bruker følgende Vippsnumre 77777 (hoved), 2424 og 2474. 

Organisasjonsnummer: 980421899

MAF behandler alle opplysninger om våre givere strengt konfidensielt. Behandlingen skjer i henhold til Personopplysningsloven. Les mer her

MAF Norge er godkjent av Innsamlingskontrollen

REISEN INN I DYPE LANDSKAP
– et sant drama fra Kongos jungel

Bestill gratis bok

MAF tar ditt
personvern
på alvor
MAF tar ditt personvern på alvor

Vi ønsker at du skal være trygg når du bruker hjemmesiden vår. Vi benytter cookies (informasjonskapsler) for å sikre at du får en best mulig brukeropplevelse og for å hente inn statistikk for å gjøre siden bedre. Trykk OK for å akseptere vår bruk av cookies, eller trykk «her» for å lese mer om personvern.