Mandag 17. juli lettet et MAF-fly fra Juba internasjonale lufthavn i Sør-Sudan med ett tonn myggnett, tepper, og såpe til de sudanske flyktningene i den overfylte leiren i Renk. Den siste tiden har MAF fløyet hyppige turer med livsnødvendig hjelp og samarbeidet med flere sentrale nødhjelpsorganisasjoner, blant annet Leger uten Grenser og Cordaid.
Tekst og foto: Jenny Davies / MAF / MSF
I Renk har regnet, som skylte ned for to dager siden, snart fordampet og etterlatt en tørr bakke. Likevel bærer den tørre grunnen preg av tusenvis av skritt fra mennesker som søker etter ly, mat, vann og helsetjenester.
I flyktningleiren er Cordaid på plass, med blant andre landsjef Tom Otieno, helsesjef Andrew Ngugi og sikkerhetssjef Mathou Makueng. Cordaid er en av Nederlands største hjelpeorganisasjoner og gir hjelp til flyktninger over hele verden.
Cordaid og MAF har samarbeidet om flere flyvninger med nødhjelp den siste tiden.
– Situasjonen for flyktningene her er svært dårlig, og når regntiden snart kommer, blir det virkelig ille. Du må nesten være her for å forstå hvor alvorlig det er. Behovene er enorme, sier Tom.
Venter i fortvilelse på hjelp
Tre måneder etter at krigen brøt ut i Sudans hovedstad Khartoum, ankommer mange av flyktningene byen Renk. Leiren ligger isolert i Upper Nile State i Sør-Sudan, 450 kilometer sør for Khartoum. Plasseringen i den nordlige delen av Sør-Sudan gjør hjelpen ekstra vanskelig, og under regntiden blir stedet til et stort gjørmehull.
Dårlig infrastruktur og gjørmete veier gjør at flyhjelp blir viktig for å få hjelpearbeidet til å fungere. Organisasjonene jobber under vanskelige forhold, men for flyktningene er situasjonen svært krevende – alt de eier er det de har i hendene. Under reisen fra Sudan har også mange blitt frastjålet det lille de hadde – som rømlinger fra et lovløst land. Et land hvor de militære styrkene skulle beskytte befolkningen, har i stedet vendt seg mot dem.
– Om natten blir det skikkelig kaldt. Mange oppholder seg i buskene og sover med bare et enkelt laken over seg. Her ankommer cirka 1000 nye mennesker hver dag, mange av dem barn, sier Mathou, og fortsetter:
– Da krigen startet, mistet folk kontakt med mange av sine familiemedlemmer. De måtte kaste det de hadde i hendene og flykte raskeste vei ut av Sudan.
Han husker spesielt godt en kvinne ved navn Marta som nylig ankom leiren. Hun var takknemlig for endelig å kunne føle seg trygg.
– Hun fortalte meg at det var første gang siden april at hun kunne sove uten bekymring for å bli skutt, eller at en bombe skulle treffe henne og familien. Det sier mye om alvoret i situasjonen, reflekterer Mathou.
Helsekrise
På grunn av de store helseproblemene og sykdommene som kommer med dårlig vær og vannbårne sykdommer, er tak over hodet ett av de viktigste behovene flyktningene har.
– Barn og eldre er spesielt utsatt for lungebetennelse og vannbårne sykdommer. Det er stor frykt for kolera i en leir med et elendig sanitæranlegg, da kloakk går i drikkevannet når det regner. Folk som ikke har tilgang til rent drikkevann vil bli syke, derfor er rensing av vann svært viktig, forteller Tom.
Å skaffe rent vann er derfor en prioritet, og flere organisasjoner er i gang med rensing av elvevann for å løse utfordringen. En av disse organisasjonene er Leger Uten Grenser, som bidrar til å rense opptil 90 000 liter vann hver dag.
MAF har den siste tiden fraktet medisinsk helseutstyr til Leger Uten Grensers tre mobile helseklinikker i Renk, som medisiner mot blant annet malaria, meslinger og luftveisinfeksjoner forårsaket av de dårlige leveforholdene i leiren.
– Vi ser en økning i tilfeller av meslinger. Det er svært smittsomt og kan spre seg til de omkringliggende stedene så vel som i leiren, sier Tom.
Mangler ressurser
Det internasjonale samfunnets engasjement er nøkkelen hvis en enda større humanitær krise skal avverges. Men når mange konkurrerer om verdens oppmerksomhet, er frykten at krisen kan komme i skyggen av disse. Det trengs midler og økt innsats.
– Den humanitære hjelpen fra det internasjonale samfunnet sørger bare for ti prosent av det som trengs av midler. Arbeidet er helt avhengig av bidraget fra de frivillige organisasjonene, sier Tom. Myggnettingene, såpen og teppene som ble fløyet inn denne morgenen kom trygt til Renk og ble umiddelbart tatt i bruk for å hjelpe å stoppe malaria og forhindre sykdommer.
– MAFs bidrag er til stor hjelp. La oss fortsette det gode samarbeidet, avslutter Tom.