Siste artikler

Landsbyen Lotimor ligger bortgjemt mellom åsene i et tørt slettelandskap på den sørøstlige grensen til Sør-Sudan. Menneskene her har i mange år kjempet mot tørke og sultedød. Nå går de mot lysere tider.

For to år siden flyttet de svenske lærerne ved Lotimor Primary School til dette isolerte stedet. Daniel, Philip og Thomas har senere også fått den lokale læreren James med som kollega. Lærerne bor langt, langt unna familiene sine – hele ni måneder om gangen. Reisen fra familiene i Kenya i begynnelsen av hvert skoleår går langs en av de absolutt farligste veistrekningene, fra Narus til Kapoeta. 

Ukentlig blir biler utsatt for bakholdsangrep utført av landeveisrøvere og militsgrupper. Veistandarden gjør kjøreturen til en smertefull utholdenhetstest på hele 12 timer. Det finnes verken telefonsignal eller internett, i tillegg er reisen til og fra landsbyen svært utfordrende. Engasjementet for å hjelpe har en betydelig personlig kostnad for lærerne.

Spiste frøene de skulle ha plantet

Da de første misjonærene fra den svenske kirken kom til Lotimor for første gang i 2015, møtte de mennesker som søkte ly under trærne mens de ventet på å dø. Etter en dårlig vekstsesong forårsaket av langvarig tørke, var de så utsultet at de ble tvunget til å spise opp frøene de egentlig skulle ha plantet. Der, under trærne hadde de gitt opp håpet.

Den gang fantes ingen flystripe. Det var heller ingen humpete vei. Å skaffe nødhjelp til samfunnet virket som en umulig oppgave. Historien om mennesker i absolutt nød nådde kirkens ører i Sverige og førte til en dokumentarfilm som ble til en nasjonal innsamlingsdugnad. 400 000 dollar ble samlet inn til å bygge en vei som forbinder Lotimor med Kapoeta, en 12-timers kjøretur. Heldigvis kunne lastebiler med nødhjelp nå frem.

Filip og Magdalena er glade for å kunne fly hjem, i stedet for to dager på en farlig bilvei.
Støv, sand og dårlig sikt

Flystripen ble åpnet av MAF i 2019 og siden den gang har MAF kunnet bistå. De engasjerte lærerne venter tålmodig ved enden av flystripen mens pilot Wim Hobo stødig flyr Caravan-flyet inn i dalen gjennom en sky av sand og støv. Sikten er så dårlig at han ikke ser flystripen ved første runde og klatrer oppover igjen for å forsøke på nytt. På andre forsøk lander han flyet og stopper helt ytterst på den korte flystripen.

Ut av flyet kommer misjonærene Filip og Magdalena fra den svenske pinsekirken. De ønskes hjertelig velkommen. Deretter losses to jerrykanner med bensin, samt solceller, batterier og lyspærer av flyet. Jerrykannene vil gi drivstoff til de to eneste motorsyklene i landsbyen. De skal frakte de tunge batteriene den tre kilometer lange strekningen til skolen. Nærmeste bensinstasjonen er to dagsreiser unna.

Filip kjører forsiktig av gårde på motorsykkelen som er lastet med batterier og verktøy. Etter ham følger lærerne, og en gjeng med spente skolebarn. Noen av kvinnene løfter solcellepanelene opp på hodet og bærer dem av sted

Mot klokken

Skolen ligger i en bakke med utsikt over landsbyen. Veggene på lærerrommet er dekket med flippover-sider, planer og vaktlister for lærerne. Alt du forventer deg av en veldrevet skole. Barnas få bøker ligger pent i hyller og venter på neste skoletime.

Filip har nå dårlig tid. På kun tre dager skal han montere solcellepaneler, batterier og kabler. Med seg har han mange unge tilskuere som observerer spent hver eneste bevegelse. Svetteperler renner nedover ansiktet mens han jobber. Over ham er blikktaket så varmt at du kan steke egg på det.

 

Natt og ny arbeidsdag

Mørket siger på. Her er det ikke noe spesialtilpasset overnatting for de besøkende. De må sove i et klasserom, mens i det andre klasserommet har 50 elever lagt seg på madrasser rundt om på gulvet. I morgen blir en stor dag, da skal de tenne lyset for aller første gang.

Filip er tidlig oppe på taket neste morgen. På bakken står Magdalena og bekymrer seg. Hun håper de rustne skruene som holder det gamle blikktaket sammen ikke skal gi etter.

Strøm og barn er ingen god kombinasjon, så landsbybarna har fått fri. Skolens mange barn drar derfor ned til flystripen sammen med MAF-pilot Wim for å reparere rullebanen. De eldre elevene hakker løs på buskene med macheter og river røtter opp fra den gjenstridige sandjorda.

SVETTEPERLER RENNER NEDOVER ANSIKTET MENS HAN JOBBER. OVER HAM ER BLIKKTAKET SÅ VARMT AT DU KAN STEKE EGG PÅ DET.

Skolen i Lotimor skinner som et fyrtårn av håp etter at lyset ble slått på.

En av de som står og røsker i jorda er 17 år gamle Patrick Mapuon, skolens elevrepresentant. Patrick er en dyktig og motivert elev som elsker matematikk og vil bli lærer når han er ferdig på skolen. Landsbyen han bor i ligger seks timers gange fra skolen. Den store avstanden betyr at han ikke kan dra hjem så ofte han ønsker for å se familien sin. Lys på kveldstid betyr at Patrick kan studere sent, og dermed fullføre studiene mye tidligere.

Rektor Daniel gleder seg mest over at den nye installasjonen kan gi strøm til en printer. Nå skriver lærerne alt på tavlen – fra daglige øvelser til eksamensoppgaver på slutten av året. Å kunne printe ut eksamensoppgaver i stedet for å trekke ut sidene fra elevenes bøker, vil revolusjonere arbeidet deres.


Økende behov

Skolen åpnet for bare to år siden med 56 elever, nå er det hele 260. Nærmeste naboskole er 86 km unna, forteller Daniel. Skolen vokser allerede ut av strukturene sine og elevene går lange avstander for å komme til skolen. Etter hvert som elevene går oppover i klassetrinn, må de fremover bygge to klasserom hvert år for å holde tritt med veksten.

Guttene kommer drivende opp bakken mot skolen klare til lunsj mens ettermiddagssola passerer over hodet. Matprogrammet ved skolen er viktig for foreldrene, og ofte grunnen til å holde barna på skolen.

Solen går ned og mørket legger seg over skolen for siste gang. Filip har nå tilbrakt to lange dager på toppen av en 6 meter høy stige, og kikket i taket med lyset fra en hodelykt.

Nå, når lysene slås på for første gang, er effekten i de beksvarte omgivelsene overveldende. Skolen skinner i åssiden som et fyrtårn av håp.


Lyser opp fremtiden

Neste morgen samles elevene før undervisningen starter. Filip har flyttet utendørs og monterer et sett med lyskastere på ytterveggene. Solen steker og det er ingen skygge å skjule seg bak. Han jobber mot klokken for å fullføre arbeidet innen klokken 10, da kommer MAF-flyet for å hente dem.

Himmelen er klar og fin når flyet dukker opp i horisonten. Lærere, elever og noen foreldre har møtt opp ved flystripen for å vise sin takknemlighet. Det blir et varmt farvel med misjonærene før flyet tar av med MAF-pilot Daniel Rudgers bak spakene. I luften tar Filip en siste kikk ut flyvinduet og ser skolen skinne i det fjerne med sine nye solcellepanel. For det isolerte folket ser fremtiden lysere ut enn på lenge.

Synes du dette er bra?
Del historien med dine venner

Siste artikler og historier
 • Alle
 • Ambulanse
 • Bistand
 • Helse
 • Historier
 • Leder
 • Misjon
 • Nødhjelp
 • Nytt fra felten
 • Nytt fra Norge
 • Ukategorisert
Alle
 • Alle
 • Ambulanse
 • Bistand
 • Helse
 • Historier
 • Leder
 • Misjon
 • Nødhjelp
 • Nytt fra felten
 • Nytt fra Norge
 • Ukategorisert
Øyelegen Hellen
  Synsproblemer i Afrika er et stort problem. Hellen Atti er en ung sørsudansk øyelege ...
Les artikkelen
Josef Moberg godkjent som pilot i MAF
JOSEF MOBERG GODKJENT SOM MAF-PILOT Under ett år har gått siden Josef (30) og Christine ...
Les artikkelen
Løfter hjelpen frem i Guinea
Den første flyvningen i Guinea ble gjennomført i 2022, etter mange år med forberedelser. Dette ...
Les artikkelen
Årsmøte i MAF (NB! Fly-inn er avlyst!)
Velkommen til «fly-in + årsmøte» Velkommen til Hamar Lufthavn 8. juni PROGRAM:Kl. 11:00 Fly innKl. ...
Les artikkelen
Flom forverrer isolasjonen i Nord-Kenya
Flom forverrer isolasjonen i Nord-Kenya Tunge regnskyll har forårsaket alvorlige oversvømmelser som har ødelagt aktive ...
Les artikkelen
BESØK AV DR. MUKWEGE PÅ MAF-KONTORET I OSLO
BESØK AV DR. MUKWEGE PÅ MAF-KONTORET I OSLO Dr. Denis Mukwege ble i 2018 ble ...
Les artikkelen
En (melke) dråpe i havet
Stanken river i nesen og støyen er øredøvende. Engasjerte barn trenger inn på meg fra ...
Les artikkelen
Ny flystripe gir avsidesliggende Sikoi utdanning og helsetjenester
Ny flystripe gir avsidesliggende Sikoi utdanning og helsetjenester Overveldet av spenning jublet og danset befolkningen, ...
Les artikkelen
Eivind Lindtjørn forteller: Tsjad – en åpen dør
Tsjad – en åpen dør Eivind Lindtjørn Eivnind LIndtjørn Siste artikler Tsjad er den største ...
Les artikkelen
Elise og Sander leder MAFs ungdomssatsing
Elise og Sander leder MAFs ungdomssatsing -Hvordan endte dere opp her i MAF? Sander: – ...
Les artikkelen
«Senisim pasim» stopper dødelig vold
Senisim Pasin – stopper dødelig voldspiral   – Livet er noen ganger enormt urettferdig», sier ...
Les artikkelen
Maria Solheim: Kjærlighet i luften
Madagaskar! Helt siden jeg var barn har jeg tenkt at det har vært noe tiltrekkende ...
Les artikkelen
Stort behov for hjelp til flyktninger
Mandag 17. juli lettet et MAF-fly fra Juba internasjonale lufthavn i Sør-Sudan med ett tonn ...
Les artikkelen
Leder: Verden er et vakkert sted (for noen)
Det er lett å glemme at verden er fenomenalt skapt i sin mangfoldighet og rikdom ...
Les artikkelen
«Fly-inn» på Starmoen går ut i år
Kjære alle sammen! Av ulike grunner blir det dessverre ikke arrangert «fly-inn» på Starmoen i ...
Les artikkelen
Flyktningkrise i Sør-Sudan! MAF flyr inn hjelp nå
MAF intensiverer nå innsatsen for å hjelpe i den humanitære krisen, og støtte organisasjonene som ...
Les artikkelen
Pelua skaper muligheter for sitt folk
Som barn fikk masai-gutten Pelua ikke muligheten til å begynne på skolen, han ble i ...
Les artikkelen
Legene som ser sin neste
  Fem år gamle Salma dunket på den rare metallsylinderen hun tilfeldigvis oppdaget da hun ...
Les artikkelen
Malaria tok Destin til slutt
På isolerte steder her i DR Kongo kjemper hvert tredje barn under fem år mot ...
Les artikkelen
– Et livsviktig samarbeid
Foruten styreleder Rebecca Hansen og MAF-ansatte, var den norsk-kongolesiske artisten Mogishu tilstede, samt Trine Rein ...
Les artikkelen
Hewa-folkets forvandling
Blant den isolerte Hewa-stammen på Papua Ny-Guinea var mord og heksejakt en del av arven ...
Les artikkelen
Takk for tilliten
En klynge med fargerike mennesker står og speider mot himmelen. Den vanlige surringen av stemmer ...
Les artikkelen
MAF-pilot Ryan Koher midlertidig løslatt
Siste nytt om saken (18.03.2023) Vi er svært glade for å meddele at MAF-pilot Ryan ...
Les artikkelen
Jordmoren, misjonæren og «altmuligkvinnen»
Det vekket opplevelser og minner for misjonær og mangeårig styremedlem i MAF, Norun Sjøli (80), ...
Les artikkelen
En hyllest til de små
Kjøpesentrene har i lang tid fortalt oss at julen står for døren. Og midt i ...
Les artikkelen
MAF-pionérene: Stuart King (1922-2020)
Da Stuart King og Jack Hemmings styrtet i en fjellside i Burundi på sin aller ...
Les artikkelen
Misjonspiloten
Eivind Lindtjørn har en motor som brenner for å se syke og isolerte mennesker bli ...
Les artikkelen
Å leve for noe større
Forfatteren Mark Twain har mange gode utsagn, ett av dem lyder slik: «De to viktigste ...
Les artikkelen
Omsorgspakker til ambulanse-pasienter
Siden 2007 har MAF i Øst-Timor gjennomført 2969 livreddende ambulanseflyvninger fra distriktene og inn til ...
Les artikkelen
Flyhjelp til tørke-rammede i Sør-sudan
Tidligere i sommer fløy MAF forsyninger til landsbyen Daga Post som ligger i delstaten Øvre ...
Les artikkelen
«Mission complete» i Bangladesh
Siden 1997 har MAF sørget for at helsearbeidere, medisinske forsyninger, organisasjoner og kirker har kunnet ...
Les artikkelen
Kjærlighetens gode kraft
Siden tidenes morgen har mennesker misbrukt makt, og mennesket selv ble guden man tjente. Det ...
Les artikkelen
Ett år på Papua Ny-Guinea
Familien Edsmyr er pappa David, mamma Annelie og barna Timnah (13 år), Noel (11 år), ...
Les artikkelen
En plastbit mot skammen
Motoren summer villig idet C208 Caravanen begynner nedstigningen fra 10 500 fot. I øst ser ...
Les artikkelen
Nå flyet lander, stiger håpet
Som seksåring la mamma meg til sengs i Kongo, mens knattring fra maskingevær lød i ...
Les artikkelen
Tennet-folket fikk bibel og flystripe i påskegave
Det isolerte fjellområdet Arilo i Sør-Sudan er hjemmet til Tennet, en liten folkegruppe som teller ...
Les artikkelen
Ser seg ikke tilbake
Det siste året har Dave fløyet tusen interne flyktninger i Mosambik ut av IS-okkupert område ...
Les artikkelen
Et hardt prøvet folk
Fjoråret ble en «perfekt storm» av jordskjelv, tropisk syklon, presidentmord og gjengkriminalitet i et av ...
Les artikkelen
Haiti og drømmen om frihet
  Det er ikke bare naturkatastrofer som er årsaken til at Haiti er fattig. Nasjonen ...
Les artikkelen
Tror kunnskap kan flytte fjell
Ryan Boyette og hans team med lærere fra organisasjonen To Move Mountains er på vei ...
Les artikkelen
FLY-IN på Vermundsjøen 6. mars
En del av MAF-familien i Norge samles til FLY-IN på Vermundsjøen 6. mars. Gudstjenesten blir ...
Les artikkelen
– Mitt navn er Justine
Det vakre, frodige og grønne landskapet i Kivu-provinsen i DR Kongo gir assosiasjoner til Edens ...
Les artikkelen
En pilot og et bushfly
En pilot og et bushfly – en travel formiddag langs nordre flyrute i Sør-Sudan Pilot ...
Les artikkelen
Fortelleren som gav stemmen sin til Afrika
Tomm Kristiansen er nylig pensjonert, men langt ifra arbeidsledig. I fjor ble han sytti og ...
Les artikkelen
Ny fase i livet
Møt MAFs nye utsendinger Linda (47) og Jan Ivar (56) har til sammen åtte barn ...
Les artikkelen
Ut i lyset
I Sør-Sudan er mange mennesker i sårbare situasjoner. Barn født med et handikap er ekstra ...
Les artikkelen
I lufta for jorda
I studietida besøkte jeg en ungdomsklubb for å fortelle litt om fly og flygning. Til ...
Les artikkelen
Skyhøy drøm for jentene
Utviklingsprogrammet GESS (Girls´ Education South Sudan) satser på utdanning for jenter, og MAF flyr organisasjonen ...
Les artikkelen
Fyll tankene
Når vi tenker på tanker, kan tankene våre bli fylt av så mye. For det ...
Les artikkelen
Isolasjonen brutt
Første landing på Junkaral Airstrip! En tysk gressklipper, en vindpølse, koniske markører, og utstyr for ...
Les artikkelen
Kjærlighet til folket
Etter noen gripende dager i Nord-Uganda i MAFs f ly, og møte med flyktninger fra ...
Les artikkelen
Nært samarbeid
Lokalsykehuset i Rumginae er tett knyttet til MAF i Papua Ny-Guinea. Sammen gir de en ...
Les artikkelen
Flyentusiasten
Som guttunge hadde Ole Johan Beck en drøm om å bli flyver. I dag er ...
Les artikkelen
Pilot til tjeneste
Eivind Lindtjørn har lang erfaring som misjonspilot for MAF, blant annet som utsending i Tanzania, Sør-Sudan, ...
Les artikkelen
Et felleskap som vokser
Linda Andresen (50) har alltid hatt et stort hjerte for de minste, og har lang ...
Les artikkelen
Ukjente helter
DR Kongo: En januarkveld i 2015 får den irske jordmoren Maud Kells en telefon derhun ...
Les artikkelen
Utviklingsministeren: Den siste milen er avgjørende
Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein på vei til DR Kongo i 2019, sammen med MAF-pilot Eivind Lindtjørn. ...
Les artikkelen
Å fly uten sikt
Koronapandemien har skapt dype kløfter som har forsterket ulikhetene i verden. Landskapet har endret seg ...
Les artikkelen
Elevenes innsats redder liv på Papua Ny-Guinea
Covax-programmet rulles nå ut i en rekke utviklingsland, og MAF sine bushfly har så langt bidratt til å frakte vaksiner og helsepersonell i Indonesia, Lesotho ...
Les artikkelen
Idealisten Ragnhild
Covax-programmet rulles nå ut i en rekke utviklingsland, og MAF sine bushfly har så langt bidratt til å frakte vaksiner og helsepersonell i Indonesia, Lesotho ...
Les artikkelen
– En redning for funksjonsnedsatte barn
Covax-programmet rulles nå ut i en rekke utviklingsland, og MAF sine bushfly har så langt bidratt til å frakte vaksiner og helsepersonell i Indonesia, Lesotho ...
Les artikkelen
Avskåret etter tsunami og jordskjelv
Landsbyen Kulawi, som er gjemt i fjellene sør for Palu i Indonesia, fikk ingen internasjonal ...
Les artikkelen
Hjelp og helsetjenester til flykninger
Hver dag krysser 20-30 mennesker fra Sør-Sudan grensen til Kenya og ønskes velkommen til et ...
Les artikkelen
MAF bygger flyrstripe i Myanmar
I samarbeid med den burmesiske veldedighetsorganisasjonen Helse og Håp, har MAF startet arbeid i Lailenpi, ...
Les artikkelen
Hilde Frafjord Johnson: Jeg elsker småfly
Hilde Frafjord Johnson om bistand, fred og fly Som 14-åring hadde Hilde Frafjord Johnson et ...
Les artikkelen
Møter ungdommer ansikt til ansikt
I vår startet Hanne Hodne i en 20 prosent stilling i MAF, som prosjektleder for ...
Les artikkelen
Jeg håper for en fremtid for barna mine
Foran et enkelt telt fra FN leker barna med den røde jorda. Mamma Edina sitter ...
Les artikkelen
Rent vann til Liberia
«MAF i Liberia var og er helt avgjørende for vårt arbeid i landet». Dette uttaler ...
Les artikkelen
Sør-Sudan trenger akutt hjelp
Sør-Sudan står overfor den mest alvorlige sultkatastrofen siden landet ble uavhengig. Ifølge UNICEF vil opptil ...
Les artikkelen
Gir flybensin i gave
De første 90 jerrykannene med flybensin overleveres fra flygende rotarianere til flygende hjelpearbeidere. Og det ...
Les artikkelen
En hardtarbeidende drømmer
Jeg er den første som flytter lenger vekk enn en time. Og lenger skal det ...
Les artikkelen
Bushflyene frakter koronavaksiner
Covax-programmet rulles nå ut i en rekke utviklingsland, og MAF sine bushfly har så langt bidratt til å frakte vaksiner og helsepersonell i Indonesia, Lesotho ...
Les artikkelen
Elektriske fly og bærekraftig luftfart. – Nærmere enn vi tror?
Visjonære ledere innen bærekraftig luftfart samles i morgen 10. mars til online-konferansen «Ecological and Electric ...
Les artikkelen
Utfordrende fredsarbeid i Sør-Sudan
Verdens yngste stat har allerede en blodig historie. En halv million har mistet livet – ...
Les artikkelen
Ny periode på Papua Ny-Guinea
Godt nytt år! Vi er takknemlige for MAF-familien. Sammen er vi et team som gjør ...
Les artikkelen
Bushflyet reddet Joseph
Vipps til 77777
Les artikkelen
Bygger luftbro for voldsutsatte kvinner
BUKAVU, DR KONGO:Inne på det bevoktede Panzi-sykehuset lever håpet for hundrevis av kvinner utsatt for ...
Les artikkelen
Fredskapere
I over 20 år har det vært konflikter mellom stammene Rendille og Borana av Marsabit ...
Les artikkelen
MAF-pioneer Stuart King er død
Stuart King har sovnet inn i en alder av 98 år. Han var under andre ...
Les artikkelen
Dr. Mukwege mottok koronautstyr
Nylig fikk Nobels fredsprisvinner Dr. Denis Mukwege svar på sin bønn om testutstyr for Covid-19 ...
Les artikkelen
Viktig funksjon i en spesiell tid
Siden midten av mars har nedstengte samfunn, isolasjon og sosial distansering blitt den globale normen ...
Les artikkelen
MAF-75-jubileumsside
Etter å ha sette Europa i flammer under 2.  verdenskrig fikk noen unge krigspiloter en ...
Les artikkelen
Forandring tar tid
Intervju med Jan Ivar og Linda Andresen – MAFs utsendinger på  Papua Ny-Guinea – Hva ...
Les artikkelen
Øst-Timor, landet som gjenoppbygges
I et land som bærer preg av en lang og turbulent historie, er blant annet ...
Les artikkelen
MAF-pilot mistet livet på Papua
Vi sørger over tapet av vår kollega og MAF-pilot, Joyce Lin.  Joyce forlot flyplassen Sentani, ...
Les artikkelen
Søstrene i Moroto
En håndfull søstre har viet sine liv til å hjelpe sårbare kvinner i et av ...
Les artikkelen
Korona: Slik jobber MAF Norge
Covid 19 har store konsekvenser, både nasjonalt og globalt. MAF følger situasjonen tett. (Siden oppdateres ...
Les artikkelen
Imanyas reddende engler
– I vår kultur blir barn forsømt, men de er like verdifulle som alle andre, ...
Les artikkelen
Luftens Robin Hood
Tekst: Willy Ludvigsen MAFs grunnleggere drømte om å bruke bombeflyene til noe bedre enn å ...
Les artikkelen
Endelig nytt sjøfly i Bangladesh
«Flyet er her! Det er nesten surrealistisk å se det lande ved hangaren etter to ...
Les artikkelen
Flyr for en bærekraftig fremtid
Ingen organisasjon eller mennesker kan makte å gjøre alt, men alle kan bidra med noe ...
Les artikkelen

Mission Aviation Fellowship – MAF Norge
Postadresse: Mission Aviation Fellowship, Postboks 90, 0101 Oslo
Besøksadresse: St. Olavs gate 28, 0166 Oslo

MAF bruker følgende bankkonti: Gavekonto (hoved): 7058.63.60610.
Håpets Vinger og månedsbrev: 1503.24.46504. Brev til nye givere: 1503.25.33334

MAF bruker følgende Vippsnumre 77777 (hoved), 2424 og 2474. 

Organisasjonsnummer: 980421899

MAF behandler alle opplysninger om våre givere strengt konfidensielt. Behandlingen skjer i henhold til Personopplysningsloven. Les mer her

MAF Norge er godkjent av Innsamlingskontrollen

MAF tar ditt
personvern
på alvor
MAF tar ditt personvern på alvor

Vi ønsker at du skal være trygg når du bruker hjemmesiden vår. Vi benytter cookies (informasjonskapsler) for å sikre at du får en best mulig brukeropplevelse og for å hente inn statistikk for å gjøre siden bedre. Trykk OK for å akseptere vår bruk av cookies, eller trykk «her» for å lese mer om personvern.