Siste artikler

Som barn fikk masai-gutten Pelua ikke muligheten til å begynne på skolen, han ble i stedet solgt av sin egen far som billig arbeidskraft. En dag forbarmet en lærer seg over den unge gutten og sørget for at han fikk skolegang. Pelua fikk selv oppleve hvor avgjørende kunnskap er – i voksen alder har han nå startet en skole for 271 masai-barn. – Jeg vil gi videre det jeg har fått, forteller Pelua Siloma (50).

 

Tekst og foto: Svend Løbner

Oversatt og bearbeidet av Odd Arild Nessa og Ralph Kolnes

 

Da vi lander på en humpete flystripe sørvest i Kenya, skimter jeg en fargerik mann gjennom flyvinduet. Med caps, det typiske røde masai-sjalet over skulderen og et masai-sverd i beltet, ser ikke Pelua Siloma ut som en vestlig «gründer» med jakke og slips. Men mannen forteller meg sin historie – en historie om hva drivkraft og lokalt engasjement kan utrette i et ellers fattig lokalsamfunn.

 

Samfunnsutvikling fra grasrota

Pelua, som leder organisasjonen RedTribe, har på få år bygget pilarene til et samfunn som vil stå lenge. Sammen med 52 lokale arbeidere har han sørget for rent drikkevann til 12 000 lokale masaier, etablert en skole med 271 elever og startet en helseklinikk som behandler rundt 20 pasienter om dagen. De har også lansert et smykkeprosjekt som gir 15 fattige kvinner et levebrød ved å selge perler og smykker internasjonalt.

 

– Jeg vil gi jenter og kvinner de samme mulighetene som gutter, sier han, idet vi setter oss under et tre i skyggen, på dette stedet som best kan beskrives som et stort gårdsbruk.

 

Denne gården gir også inntekt, for her inviterer han inn reiseselskaper fra skoler og organisasjoner, som mot betaling kommer på besøk og bidrar til å finansiere RedTribe.

 

– Kenyas unge mennesker – også i det avsidesliggende masai-landet – fortjener en fremtid. Jeg vil sørge for at folkene mine får en utdanning slik at de kan bidra i det kenyanske samfunnet, påpeker 50 år gamle Pelua.

 

Og det er en grunn til det.

Solgt som billig arbeidskraft

Pelua vokste opp i en fattig nomadefamilie. Hans voldelige far trengte penger, så han solgte både Pelua og moren til en mann som ville ha billig arbeidskraft. I stedet for å gå på skolen, endte den unge gutten med å passe 150 kyr uten å få annet enn mat som betaling. Til slutt orket han ikke mer.

 

– Jeg rømte inn i byen, fikk jobb i en chapati-bar, fant en mattebok og begynte å studere på egenhånd. Faren min hadde jo gitt meg forbud mot å gå på skolen, for da kunne jeg jo ikke passe kyr, som han mente var det viktigste. Men i byen kunne jeg fri meg fra han, forteller Pelua med store håndbevegelser.

 

En dag kom lykken Peluas vei. En lærer fikk øye på den unge gutten som satt fordypet i matteboken. Han inviterte den unge gutten til skolen hvor han selv jobbet, gav han skoleuniform og skolepenger. Det viste seg å være en god investering, for gutten hadde talent. Pelua ble best i klassen og stod med glans på eksamen. Så gikk han videre til lærerutdanningen. Som ivrig student fikk den dyktige eleven mer ansvar, og han ble valgt til president i studentforeningen. Nå har han fått muligheten til å gjøre det samme for barna som vokser opp i dag.

 

– Jeg og de andre lærerne sørger for at de 271 barna ved skolen vår får en utdannelse og en ordentlig sjanse i livet, som jeg selv også var så heldig å få. Det er stort for oss at Masai Academy-skolen nettopp er kåret til den beste i distriktet, forteller Pelua og smiler stolt.

 

Drives av masaiene selv

RedTribe er en av MAFs nære partnerorganisasjoner. Da Pelua og hans folk ønsket en flystripe som kunne spare dem åtte timers kjøring på dårlige veier til Nairobi, kontaktet de MAF. Selv hadde de samlet inn 40 000 shilling – vel 3000 kroner – til prosjektet. MAF tok seg av resten. Nå er den krevende veien blitt erstattet med en 35 minutters flytur.

 

En av styrkene til RedTribe er at det drives av masaiene selv. Organisasjonen ble startet av portugisiske misjonærer for litt over 10 år siden, men et halvt år etter at Pelua engasjerte seg som frivillig, ble det klart at han var en mann med helt spesielle egenskaper. Da de etter noen år måtte reise hjem, var det naturlig å overlate arbeidet til han.

 

Vann til lokalsamfunnet

Bokstavelig talt har det gått mye vann i bekken siden den gang. For RedTribe har boret tre brønner og satt opp flere vannpunkter, slik at 12 000 lokale masaier nå har tilgang til rent drikkevann. Før brønnene ble bygget, drakk de alle vann fra elven, som kyrne også drakk av. Dette førte til at folket ble infisert av vannbårne sykdommer som kolera og diaré. Mange ble syke. Det gikk verst utover barna.

 

– Men heldigvis er det slutt på den tiden, nå kan kvinnene hente vann fra de tre vannstasjonene i 20-liters dunker. Og selv om det skjærer litt i hjertet når de sleper dunkene fra vannstasjonen opp fjellene flere kilometer før de er hjemme, så er det tross alt rent vann i dunkene. Folk unngår å bli syke av skittent elvevann, sier Pelua mens han peker i retning den ene brønnen ute på plassen.

 

Pelua og hans stab har gjort livene bedre og endret hverdagen totalt i dette lokalsamfunnet. Her er det initiativ, stort mot og orden, slik det ideelt sett skal være i vellykkede prosjekter. Og Pelua skal ha mye av æren for dette, som sammen med et godt og energisk team av ansatte har fått det til.

 

Vil gi tilbake

Pelua har en klar visjon om å løfte lokalsamfunnet, og hans gode humør smitter over på de ansatte. Hans gode evne til å skape og opprettholde gode relasjoner med organisasjoner som MAF, vil utvilsomt sørge for at RedTribe-prosjektet vil utvikle seg enda mer i tiden som kommer.

Slik er det med ekte gründere. Også når dressen byttes ut med et Masai-sjal og slipset byttes ut med et sverd.

Samtalen går mot slutten og Pelua kommer igjen inn på viktigheten av at jenter blir respektert, og at barn og unge fra stammen får mulighet til å gå på skolen.

Midt i setningen blir han helt stille. 

– Beklager, sier Pelua. Dette rører meg så sterkt. Jeg vil bare gi videre det jeg har fått, det som en hjertegod lærer en gang gav til meg. Det er dette som driver meg, avslutter han.

 

RedTribe er lokalisert i det sørlige Kenya på grensen til Uganda hvor de jobber for å støtte de lokale Masai-samfunnene. Organisasjonen jobber for å gi utdanning og satser på bærekraftige tiltak  for å overvinne fattigdom og sykdom, samtidig som de fokuserer på å opprettholde sin masai-identitet. Visjonen er å sikre en lys fremtid for samfunnet og kommende generasjoner.

Synes du dette er bra?
Del historien med dine venner

Siste artikler og historier
 • Alle
 • Ambulanse
 • Bistand
 • Helse
 • Historier
 • Leder
 • Misjon
 • Nødhjelp
 • Nytt fra felten
 • Nytt fra Norge
 • Ukategorisert
Alle
 • Alle
 • Ambulanse
 • Bistand
 • Helse
 • Historier
 • Leder
 • Misjon
 • Nødhjelp
 • Nytt fra felten
 • Nytt fra Norge
 • Ukategorisert
Årsmøte i MAF (NB! Fly-inn er avlyst!)

Velkommen til «fly-in + årsmøte» Velkommen til Hamar Lufthavn 8. juni PROGRAM:Kl. 11:00 Fly innKl. …

Les artikkelen
Flom forverrer isolasjonen i Nord-Kenya

Flom forverrer isolasjonen i Nord-Kenya Tunge regnskyll har forårsaket alvorlige oversvømmelser som har ødelagt aktive …

Les artikkelen
BESØK AV DR. MUKWEGE PÅ MAF-KONTORET I OSLO

BESØK AV DR. MUKWEGE PÅ MAF-KONTORET I OSLO Dr. Denis Mukwege ble i 2018 ble …

Les artikkelen
En (melke) dråpe i havet

Stanken river i nesen og støyen er øredøvende. Engasjerte barn trenger inn på meg fra …

Les artikkelen
Ny flystripe gir avsidesliggende Sikoi utdanning og helsetjenester

Ny flystripe gir avsidesliggende Sikoi utdanning og helsetjenester Overveldet av spenning jublet og danset befolkningen, …

Les artikkelen
Eivind Lindtjørn forteller: Tsjad – en åpen dør

Tsjad – en åpen dør Eivind Lindtjørn Eivnind LIndtjørn Siste artikler Tsjad er den største …

Les artikkelen
Elise og Sander leder MAFs ungdomssatsing

Elise og Sander leder MAFs ungdomssatsing -Hvordan endte dere opp her i MAF? Sander: – …

Les artikkelen
«Senisim pasim» stopper dødelig vold

Senisim Pasin – stopper dødelig voldspiral   – Livet er noen ganger enormt urettferdig», sier …

Les artikkelen
Maria Solheim: Kjærlighet i luften

Madagaskar! Helt siden jeg var barn har jeg tenkt at det har vært noe tiltrekkende …

Les artikkelen
Stort behov for hjelp til flyktninger

Mandag 17. juli lettet et MAF-fly fra Juba internasjonale lufthavn i Sør-Sudan med ett tonn …

Les artikkelen
Leder: Verden er et vakkert sted (for noen)

Det er lett å glemme at verden er fenomenalt skapt i sin mangfoldighet og rikdom …

Les artikkelen
«Fly-inn» på Starmoen går ut i år

Kjære alle sammen! Av ulike grunner blir det dessverre ikke arrangert «fly-inn» på Starmoen i …

Les artikkelen
Flyktningkrise i Sør-Sudan! MAF flyr inn hjelp nå

MAF intensiverer nå innsatsen for å hjelpe i den humanitære krisen, og støtte organisasjonene som …

Les artikkelen
Legene som ser sin neste

  Fem år gamle Salma dunket på den rare metallsylinderen hun tilfeldigvis oppdaget da hun …

Les artikkelen
Malaria tok Destin til slutt

På isolerte steder her i DR Kongo kjemper hvert tredje barn under fem år mot …

Les artikkelen
– Et livsviktig samarbeid

Foruten styreleder Rebecca Hansen og MAF-ansatte, var den norsk-kongolesiske artisten Mogishu tilstede, samt Trine Rein …

Les artikkelen
Hewa-folkets forvandling

Blant den isolerte Hewa-stammen på Papua Ny-Guinea var mord og heksejakt en del av arven …

Les artikkelen
Takk for tilliten

En klynge med fargerike mennesker står og speider mot himmelen. Den vanlige surringen av stemmer …

Les artikkelen
MAF-pilot Ryan Koher midlertidig løslatt

Siste nytt om saken (18.03.2023) Vi er svært glade for å meddele at MAF-pilot Ryan …

Les artikkelen
Jordmoren, misjonæren og «altmuligkvinnen»

Det vekket opplevelser og minner for misjonær og mangeårig styremedlem i MAF, Norun Sjøli (80), …

Les artikkelen
En hyllest til de små

Kjøpesentrene har i lang tid fortalt oss at julen står for døren. Og midt i …

Les artikkelen
MAF-pionérene: Stuart King (1922-2020)

Da Stuart King og Jack Hemmings styrtet i en fjellside i Burundi på sin aller …

Les artikkelen
Misjonspiloten

Eivind Lindtjørn har en motor som brenner for å se syke og isolerte mennesker bli …

Les artikkelen
Å leve for noe større

Forfatteren Mark Twain har mange gode utsagn, ett av dem lyder slik: «De to viktigste …

Les artikkelen
Omsorgspakker til ambulanse-pasienter

Siden 2007 har MAF i Øst-Timor gjennomført 2969 livreddende ambulanseflyvninger fra distriktene og inn til …

Les artikkelen
Flyhjelp til tørke-rammede i Sør-sudan

Tidligere i sommer fløy MAF forsyninger til landsbyen Daga Post som ligger i delstaten Øvre …

Les artikkelen
«Mission complete» i Bangladesh

Siden 1997 har MAF sørget for at helsearbeidere, medisinske forsyninger, organisasjoner og kirker har kunnet …

Les artikkelen
Kjærlighetens gode kraft

Siden tidenes morgen har mennesker misbrukt makt, og mennesket selv ble guden man tjente. Det …

Les artikkelen
Ett år på Papua Ny-Guinea

Familien Edsmyr er pappa David, mamma Annelie og barna Timnah (13 år), Noel (11 år), …

Les artikkelen
Lyser opp fremtiden i Lotimor

Landsbyen Lotimor ligger bortgjemt mellom åsene i et tørt slettelandskap på den sørøstlige grensen til …

Les artikkelen
En plastbit mot skammen

Motoren summer villig idet C208 Caravanen begynner nedstigningen fra 10 500 fot. I øst ser …

Les artikkelen
Nå flyet lander, stiger håpet

Som seksåring la mamma meg til sengs i Kongo, mens knattring fra maskingevær lød i …

Les artikkelen
Tennet-folket fikk bibel og flystripe i påskegave

Det isolerte fjellområdet Arilo i Sør-Sudan er hjemmet til Tennet, en liten folkegruppe som teller …

Les artikkelen
Ser seg ikke tilbake

Det siste året har Dave fløyet tusen interne flyktninger i Mosambik ut av IS-okkupert område …

Les artikkelen
Et hardt prøvet folk

Fjoråret ble en «perfekt storm» av jordskjelv, tropisk syklon, presidentmord og gjengkriminalitet i et av …

Les artikkelen
Haiti og drømmen om frihet

  Det er ikke bare naturkatastrofer som er årsaken til at Haiti er fattig. Nasjonen …

Les artikkelen
Tror kunnskap kan flytte fjell

Ryan Boyette og hans team med lærere fra organisasjonen To Move Mountains er på vei …

Les artikkelen
FLY-IN på Vermundsjøen 6. mars

En del av MAF-familien i Norge samles til FLY-IN på Vermundsjøen 6. mars. Gudstjenesten blir …

Les artikkelen
– Mitt navn er Justine

Det vakre, frodige og grønne landskapet i Kivu-provinsen i DR Kongo gir assosiasjoner til Edens …

Les artikkelen
En pilot og et bushfly

En pilot og et bushfly – en travel formiddag langs nordre flyrute i Sør-Sudan Pilot …

Les artikkelen
Fortelleren som gav stemmen sin til Afrika

Tomm Kristiansen er nylig pensjonert, men langt ifra arbeidsledig. I fjor ble han sytti og …

Les artikkelen
Ny fase i livet

Møt MAFs nye utsendinger Linda (47) og Jan Ivar (56) har til sammen åtte barn …

Les artikkelen
Ut i lyset

I Sør-Sudan er mange mennesker i sårbare situasjoner. Barn født med et handikap er ekstra …

Les artikkelen
I lufta for jorda

I studietida besøkte jeg en ungdomsklubb for å fortelle litt om fly og flygning. Til …

Les artikkelen
Skyhøy drøm for jentene

Utviklingsprogrammet GESS (Girls´ Education South Sudan) satser på utdanning for jenter, og MAF flyr organisasjonen …

Les artikkelen
Fyll tankene

Når vi tenker på tanker, kan tankene våre bli fylt av så mye. For det …

Les artikkelen
Isolasjonen brutt

Første landing på Junkaral Airstrip! En tysk gressklipper, en vindpølse, koniske markører, og utstyr for …

Les artikkelen
Kjærlighet til folket

Etter noen gripende dager i Nord-Uganda i MAFs f ly, og møte med flyktninger fra …

Les artikkelen
Nært samarbeid

Lokalsykehuset i Rumginae er tett knyttet til MAF i Papua Ny-Guinea. Sammen gir de en …

Les artikkelen
Flyentusiasten

Som guttunge hadde Ole Johan Beck en drøm om å bli flyver. I dag er …

Les artikkelen
Pilot til tjeneste

Eivind Lindtjørn har lang erfaring som misjonspilot for MAF, blant annet som utsending i Tanzania, Sør-Sudan, …

Les artikkelen
Et felleskap som vokser

Linda Andresen (50) har alltid hatt et stort hjerte for de minste, og har lang …

Les artikkelen
Ukjente helter

DR Kongo: En januarkveld i 2015 får den irske jordmoren Maud Kells en telefon derhun …

Les artikkelen
Utviklingsministeren: Den siste milen er avgjørende

Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein på vei til DR Kongo i 2019, sammen med MAF-pilot Eivind Lindtjørn. …

Les artikkelen
Å fly uten sikt

Koronapandemien har skapt dype kløfter som har forsterket ulikhetene i verden. Landskapet har endret seg …

Les artikkelen
Elevenes innsats redder liv på Papua Ny-Guinea

Covax-programmet rulles nå ut i en rekke utviklingsland, og MAF sine bushfly har så langt bidratt til å frakte vaksiner og helsepersonell i Indonesia, Lesotho og Uganda.

Les artikkelen
Idealisten Ragnhild

Covax-programmet rulles nå ut i en rekke utviklingsland, og MAF sine bushfly har så langt bidratt til å frakte vaksiner og helsepersonell i Indonesia, Lesotho og Uganda.

Les artikkelen
– En redning for funksjonsnedsatte barn

Covax-programmet rulles nå ut i en rekke utviklingsland, og MAF sine bushfly har så langt bidratt til å frakte vaksiner og helsepersonell i Indonesia, Lesotho og Uganda.

Les artikkelen
Avskåret etter tsunami og jordskjelv

Landsbyen Kulawi, som er gjemt i fjellene sør for Palu i Indonesia, fikk ingen internasjonal …

Les artikkelen
Hjelp og helsetjenester til flykninger

Hver dag krysser 20-30 mennesker fra Sør-Sudan grensen til Kenya og ønskes velkommen til et …

Les artikkelen
MAF bygger flyrstripe i Myanmar

I samarbeid med den burmesiske veldedighetsorganisasjonen Helse og Håp, har MAF startet arbeid i Lailenpi, …

Les artikkelen
Hilde Frafjord Johnson: Jeg elsker småfly

Hilde Frafjord Johnson om bistand, fred og fly Som 14-åring hadde Hilde Frafjord Johnson et …

Les artikkelen
Møter ungdommer ansikt til ansikt

I vår startet Hanne Hodne i en 20 prosent stilling i MAF, som prosjektleder for …

Les artikkelen
Jeg håper for en fremtid for barna mine

Foran et enkelt telt fra FN leker barna med den røde jorda. Mamma Edina sitter …

Les artikkelen
Rent vann til Liberia

«MAF i Liberia var og er helt avgjørende for vårt arbeid i landet». Dette uttaler …

Les artikkelen
Sør-Sudan trenger akutt hjelp

Sør-Sudan står overfor den mest alvorlige sultkatastrofen siden landet ble uavhengig. Ifølge UNICEF vil opptil …

Les artikkelen
Gir flybensin i gave

De første 90 jerrykannene med flybensin overleveres fra flygende rotarianere til flygende hjelpearbeidere. Og det …

Les artikkelen
En hardtarbeidende drømmer

Jeg er den første som flytter lenger vekk enn en time. Og lenger skal det …

Les artikkelen
Bushflyene frakter koronavaksiner

Covax-programmet rulles nå ut i en rekke utviklingsland, og MAF sine bushfly har så langt bidratt til å frakte vaksiner og helsepersonell i Indonesia, Lesotho og Uganda.

Les artikkelen
Elektriske fly og bærekraftig luftfart. – Nærmere enn vi tror?

Visjonære ledere innen bærekraftig luftfart samles i morgen 10. mars til online-konferansen «Ecological and Electric …

Les artikkelen
Utfordrende fredsarbeid i Sør-Sudan

Verdens yngste stat har allerede en blodig historie. En halv million har mistet livet – …

Les artikkelen
Ny periode på Papua Ny-Guinea

Godt nytt år! Vi er takknemlige for MAF-familien. Sammen er vi et team som gjør …

Les artikkelen
Bushflyet reddet Joseph

Vipps til 77777

Les artikkelen
Bygger luftbro for voldsutsatte kvinner

BUKAVU, DR KONGO:Inne på det bevoktede Panzi-sykehuset lever håpet for hundrevis av kvinner utsatt for …

Les artikkelen
Fredskapere

I over 20 år har det vært konflikter mellom stammene Rendille og Borana av Marsabit …

Les artikkelen
MAF-pioneer Stuart King er død

Stuart King har sovnet inn i en alder av 98 år. Han var under andre …

Les artikkelen
Dr. Mukwege mottok koronautstyr

Nylig fikk Nobels fredsprisvinner Dr. Denis Mukwege svar på sin bønn om testutstyr for Covid-19 …

Les artikkelen
Viktig funksjon i en spesiell tid

Siden midten av mars har nedstengte samfunn, isolasjon og sosial distansering blitt den globale normen …

Les artikkelen
MAF-75-jubileumsside

Etter å ha sette Europa i flammer under 2.  verdenskrig fikk noen unge krigspiloter en …

Les artikkelen
Forandring tar tid

Intervju med Jan Ivar og Linda Andresen – MAFs utsendinger på  Papua Ny-Guinea – Hva …

Les artikkelen
Øst-Timor, landet som gjenoppbygges

I et land som bærer preg av en lang og turbulent historie, er blant annet …

Les artikkelen
MAF-pilot mistet livet på Papua

Vi sørger over tapet av vår kollega og MAF-pilot, Joyce Lin.  Joyce forlot flyplassen Sentani, …

Les artikkelen
Søstrene i Moroto

En håndfull søstre har viet sine liv til å hjelpe sårbare kvinner i et av …

Les artikkelen
Korona: Slik jobber MAF Norge

Covid 19 har store konsekvenser, både nasjonalt og globalt. MAF følger situasjonen tett. (Siden oppdateres …

Les artikkelen
Imanyas reddende engler

– I vår kultur blir barn forsømt, men de er like verdifulle som alle andre, …

Les artikkelen
Luftens Robin Hood

Tekst: Willy Ludvigsen MAFs grunnleggere drømte om å bruke bombeflyene til noe bedre enn å …

Les artikkelen
Endelig nytt sjøfly i Bangladesh

«Flyet er her! Det er nesten surrealistisk å se det lande ved hangaren etter to …

Les artikkelen
Flyr for en bærekraftig fremtid

Ingen organisasjon eller mennesker kan makte å gjøre alt, men alle kan bidra med noe …

Les artikkelen

Mission Aviation Fellowship – MAF Norge
Postadresse: Mission Aviation Fellowship, Postboks 90, 0101 Oslo
Besøksadresse: St. Olavs gate 28, 0166 Oslo

MAF bruker følgende bankkonti: Gavekonto (hoved): 7058.63.60610.
Håpets Vinger og månedsbrev: 1503.24.46504. Brev til nye givere: 1503.25.33334

MAF bruker følgende Vippsnumre 77777 (hoved), 2424 og 2474. 

Organisasjonsnummer: 980421899

MAF behandler alle opplysninger om våre givere strengt konfidensielt. Behandlingen skjer i henhold til Personopplysningsloven. Les mer her

MAF Norge er godkjent av Innsamlingskontrollen

MAF tar ditt
personvern
på alvor
MAF tar ditt personvern på alvor

Vi ønsker at du skal være trygg når du bruker hjemmesiden vår. Vi benytter cookies (informasjonskapsler) for å sikre at du får en best mulig brukeropplevelse og for å hente inn statistikk for å gjøre siden bedre. Trykk OK for å akseptere vår bruk av cookies, eller trykk «her» for å lese mer om personvern.