Ny fase i livet

Siste artikler

Møt MAFs nye utsendinger

Linda (47) og Jan Ivar (56) har til sammen åtte barn og fire barnebarn. Nå har de sagt opp jobbene sine for å førtids- pensjonere seg, men ikke for å legge beina høyt. Derimot skal de sveve høyt – for så å lande i ulendt terreng.

Linda og Jan Ivar deler en salat i farta i avgangshallen på Oslo S. De er midt mellom viktige møter i Oslo, og tiden begynner å bli knapp før avreise til deres nye hjem nummer to, Mount Hagen på Papua Ny-Guinea. 30 år i Widerøe

Det er ikke en spontanavgjørelse som fører ekteparet til den andre siden av jordkloden, mens til sammen åtte barn og fire barnebarn lever hverdagen videre i Norge.

Da Jan Ivar var atten år hørte han for første gang om MAF og fikk lyst til å ta pilotutdannelsen. Det gjorde han, men det ble ikke misjon på den tiden. I stedet ble han pilot i Norge og jobbet tretti år for Widerøe, inntil sommeren 2018. Da skrev han en oppsigelse, men måtte la den ligge i utboksen i to-tre uker før han endelig klarte å klikke «send».

– Det å ta førtidspensjon i Widerøe betyr i praksis at jeg sier opp jobben. Når jeg har startet på dette løpet så kan jeg ikke gå tilbake, forklarer Jan Ivar. – Det er som at vi holder for nesen og hopper, sier han, og mener dem begge to. De har sammen tatt valget om å slutte i jobbene sine for å gjøre noe helt annerledes i de kommende årene.

Du kunne ha jobbet ti gode år til i Widerøe. Ble du lei?

– Widerøe er en god arbeidsplass, jeg ønsket meg ikke bort derfra. Men tanken om MAF har vært der helt siden jeg tok pilotutdannelsen. Jeg var med å starte opp MAF Norge, og jeg har vært i styret både i MAF Norge og MAF International i mange år. Nå var det sånn at jeg så sjansen til førtidspensjon, der Widerøe er eneste flyselskap med denne ordningen i Norge. Det gir anledning til å gjøre noe som jeg har villet lenge.

Tilrettela for barna

Linda kommer på banen.

– Dette med å reise utenlands, og for meg det å hjelpe barn i nød, har ligget der som et ønske hele livet. Når vi nå ser muligheten, handler det om at alle barna snart er ute av huset. Vi er i en ny fase i livet.

Linda forklarer at selv om hun og Jan Ivar giftet seg i 2015, så flyttet de ikke sammen før sommeren 2018. De ville la barna fullføre skoleløpet der de bodde. Og nå som de akkurat har flyttet sammen, er de snart på flyttefot igjen. Linda minnes hvordan de for første gang nevnte tanken om å reise ut for MAF for alle barna rundt middagsbordet i jula 2016.

– Det var viktig for oss hvordan barna reagerte på tanken om å ha oss så langt borte, understreker Linda. Hvis noen av dem hadde ytret ønske om at vi ikke burde gjøre dette, så ville det veie tungt. Men de har alle støttet oss fra første stund. Motivert av å gjøre en forskjell

– De fleste nordmenn velger gjerne å jobbe lengst mulig for å spare poeng, eller om de førtidspensjonerer seg så er det av helt andre grunner enn dere gjør. Hva er annerledes for dere?

– Om vi sitter her om femten år og ser tilbake på livet, hva ønsker vi å se da? Svarer Linda gjennomtenkt.

– At vi har tjent masse penger og at vi har noen interessante hobbyer, eller at vi faktisk kan få gjøre en forskjell? Så legger hun til: – Det er jo ikke bare-bare å reise ut. Det er mye som skal klaffe og man må ville det veldig mye begge to. Ikke minst må det fungere for barna.

Halvtidsmisjonærer

Det er i snakkende stund mindre enn to uker til Linda og Jan Ivar sitter på flyet til sin nye base på Papua Ny-Guinea. Der skal de lage seg et hjem. Jan Ivar skal jobbe som pilot, og Linda vil bruke tid på å finne sin rolle, som nok vil bli mye bredere.

– Det er så mye å ta tak i og så mange behov at en må rett og slett leve der litt og få oversikt. Bare det å leve i en slik nasjon krever mye ekstra krefter, forklarer Jan Ivar mens Linda viser frem bilder fra et fem dagers besøk i høst hvor de fikk oppleve landet de nå skal bruke mer enn halve året i fremover. Bildene viser frodige og grønne omgivelser, og samtidig hauger med søppel og veier fulle av dype hull.

– Dere reiser ut for et halvt år av gangen. Er det vanlig?

– På ingen måte. De fleste reiser ut for tre-fire år. Men det er svært viktig for oss å være hjemme i sommerferie og jul, når barn og barnebarn har fri.

Det er ikke aktuelt å forsvinne fra dem fire år sammenhengende, uttrykker Jan Ivar klart og tydelig, og utdyper: – Det er noen roller i livet som kun jeg kan fylle, som ingen andre kan gjøre for meg. Som for eksempel pilot i Widerøe er det mange som kan ta over min rolle. Men som sønn, far, bror, bestefar er det bare jeg som kan fylle min plass.

Når jeg tar førtidspensjon, så ønsker jeg å bruke tiden på to ting; å fly for MAF seks til åtte måneder i året.

Men jeg vil også være der hvor jeg har en rolle som ingen andre kan fylle. Så resten av året vil vi reise til barna. Vi kan være hos dem midt i uka og hjelpe til med matlaging og henting i barnehagen og være en del av deres liv på en måte som vi ikke har kunnet før.

Risiko med mening

Linda forteller at for å reise ut må de svare på en hel rekke spørsmål som virkelig setter både valget de gjør og livet generelt i perspektiv.

– Hva slags spørsmål?

– Du må svare på hvor du vil bli begravet om du dør, hva slags medisinsk behandling du vil ha dersom du blir voldtatt, hva som skal være ditt løsord hvis du blir kidnappet, og lignende, forteller Linda likefrem. – Det gjør noe med deg å tenke over slike spørsmål.

– Hva har det gjort med dere?

– Vel, vi må selvsagt tenke over den ekstra risikoen vi setter oss i, men samtidig må vi huske at det er alltid en risiko å leve og ting kan skje her hjemme også.

Vi tror vi kommer til å ha det bedre når vi gjør det vi har lengtet etter hele livet, konkluderer Linda.

– Men er det en større risiko dere setter dere selv i ved å reise?

– Hvis du får vondt i tennene, så kan du ikke bare gå til tannlegen, eksemplifiserer Jan Ivar. Det kan være mye som ikke fungerer og garantert mye frustrasjon. Jeg har sagt til Linda at vi kommer helt sikkert noen ganger til å sitte og tenke: «Hvorfor i all verden er vi ikke i Spania og spiller golf i stedet, som andre norske pensjonister?»

– Og hva er svaret på det da?

– Det som for meg er blitt det viktigste, er at jeg har fått et liv som jeg skal forvalte. Og det vil jeg ikke bare gjøre til min egen «pleasure». Jeg vil leve for at andre kan ha glede av det jeg har og kan. Jeg har et ønske om at min kristne tro skal ha et praktisk uttrykk, at det får konsekvenser som andre kan nyte godt av. Det du lever gir tyngde til det du sier.

Noen sier at vi kristne er så fjerne og tenker bare på himmelen. Men vi ønsker å bruke de kunnskapene og erfaringene vi har til å vise nestekjærlighet på en praktisk måte, avslutter Jan Ivar.

Drømmer du om en meningsfull jobb?

Vi er stadig på jakt etter dyktige piloter, flymekanikere, teknikere, administrativt personell, lærere og ledere.

Eivind Johannes Lindtjørn
MAF-pilot i øst-Afrika

Synes du dette er bra?
Del historien med dine venner

Siste artikler og historier
 • Alle
 • Ambulanse
 • Bistand
 • Helse
 • Historier
 • Leder
 • Misjon
 • Nødhjelp
 • Nytt fra felten
 • Nytt fra Norge
Alle
 • Alle
 • Ambulanse
 • Bistand
 • Helse
 • Historier
 • Leder
 • Misjon
 • Nødhjelp
 • Nytt fra felten
 • Nytt fra Norge
Ut i lyset

I Sør-Sudan er mange mennesker i sårbare situasjoner. Barn født med et handikap er ekstra …

Les artikkelen
I lufta for jorda

I studietida besøkte jeg en ungdomsklubb for å fortelle litt om fly og flygning. Til …

Les artikkelen
Skyhøy drøm for jentene

Utviklingsprogrammet GESS (Girls´ Education South Sudan) satser på utdanning for jenter, og MAF flyr organisasjonen …

Les artikkelen
Fyll tankene

Når vi tenker på tanker, kan tankene våre bli fylt av så mye. For det …

Les artikkelen
Isolasjonen brutt

Første landing på Junkaral Airstrip! En tysk gressklipper, en vindpølse, koniske markører, og utstyr for …

Les artikkelen
Kjærlighet til folket

Etter noen gripende dager i Nord-Uganda i MAFs f ly, og møte med flyktninger fra …

Les artikkelen
Nært samarbeid

Lokalsykehuset i Rumginae er tett knyttet til MAF i Papua Ny-Guinea. Sammen gir de en …

Les artikkelen
Flyentusiasten

Som guttunge hadde Ole Johan Beck en drøm om å bli flyver. I dag er …

Les artikkelen
Pilot til tjeneste

Eivind Lindtjørn har lang erfaring som misjonspilot for MAF, blant annet som utsending i Tanzania, Sør-Sudan, …

Les artikkelen
Et felleskap som vokser

Linda Andresen (50) har alltid hatt et stort hjerte for de minste, og har lang …

Les artikkelen
Ukjente helter

DR Kongo: En januarkveld i 2015 får den irske jordmoren Maud Kells en telefon derhun …

Les artikkelen
Utviklingsministeren: Den siste milen er avgjørende

Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein på vei til DR Kongo i 2019, sammen med MAF-pilot Eivind Lindtjørn. …

Les artikkelen
Å fly uten sikt

Koronapandemien har skapt dype kløfter som har forsterket ulikhetene i verden. Landskapet har endret seg …

Les artikkelen
Elevenes innsats redder liv på Papua Ny-Guinea

Covax-programmet rulles nå ut i en rekke utviklingsland, og MAF sine bushfly har så langt bidratt til å frakte vaksiner og helsepersonell i Indonesia, Lesotho og Uganda.

Les artikkelen
Idealisten Ragnhild

Covax-programmet rulles nå ut i en rekke utviklingsland, og MAF sine bushfly har så langt bidratt til å frakte vaksiner og helsepersonell i Indonesia, Lesotho og Uganda.

Les artikkelen
– En redning for funksjonsnedsatte barn

Covax-programmet rulles nå ut i en rekke utviklingsland, og MAF sine bushfly har så langt bidratt til å frakte vaksiner og helsepersonell i Indonesia, Lesotho og Uganda.

Les artikkelen
Avskåret etter tsunami og jordskjelv

Landsbyen Kulawi, som er gjemt i fjellene sør for Palu i Indonesia, fikk ingen internasjonal …

Les artikkelen
Hjelp og helsetjenester til flykninger

Hver dag krysser 20-30 mennesker fra Sør-Sudan grensen til Kenya og ønskes velkommen til et …

Les artikkelen
MAF bygger flyrstripe i Myanmar

I samarbeid med den burmesiske veldedighetsorganisasjonen Helse og Håp, har MAF startet arbeid i Lailenpi, …

Les artikkelen
Hilde Frafjord Johnson: Jeg elsker småfly

Hilde Frafjord Johnson om bistand, fred og fly Som 14-åring hadde Hilde Frafjord Johnson et …

Les artikkelen
Møter ungdommer ansikt til ansikt

I vår startet Hanne Hodne i en 20 prosent stilling i MAF, som prosjektleder for …

Les artikkelen
Jeg håper for en fremtid for barna mine

Foran et enkelt telt fra FN leker barna med den røde jorda. Mamma Edina sitter …

Les artikkelen
Rent vann til Liberia

«MAF i Liberia var og er helt avgjørende for vårt arbeid i landet». Dette uttaler …

Les artikkelen
Sør-Sudan trenger akutt hjelp

Sør-Sudan står overfor den mest alvorlige sultkatastrofen siden landet ble uavhengig. Ifølge UNICEF vil opptil …

Les artikkelen
Gir flybensin i gave

De første 90 jerrykannene med flybensin overleveres fra flygende rotarianere til flygende hjelpearbeidere. Og det …

Les artikkelen
En hardtarbeidende drømmer

Jeg er den første som flytter lenger vekk enn en time. Og lenger skal det …

Les artikkelen
Bushflyene frakter koronavaksiner

Covax-programmet rulles nå ut i en rekke utviklingsland, og MAF sine bushfly har så langt bidratt til å frakte vaksiner og helsepersonell i Indonesia, Lesotho og Uganda.

Les artikkelen
Bok: Reisen inn i dype landskap

Sammen med Willy Ludvigsen og hans brødre får vi en reise inn i Kongos dype …

Les artikkelen
Elektriske fly og bærekraftig luftfart. – Nærmere enn vi tror?

Visjonære ledere innen bærekraftig luftfart samles i morgen 10. mars til online-konferansen «Ecological and Electric …

Les artikkelen
Utfordrende fredsarbeid i Sør-Sudan

Verdens yngste stat har allerede en blodig historie. En halv million har mistet livet – …

Les artikkelen
Ny periode på Papua Ny-Guinea

Godt nytt år! Vi er takknemlige for MAF-familien. Sammen er vi et team som gjør …

Les artikkelen
Bushflyet reddet Joseph

Vipps til 77777

Les artikkelen
Bygger luftbro for voldsutsatte kvinner

BUKAVU, DR KONGO:Inne på det bevoktede Panzi-sykehuset lever håpet for hundrevis av kvinner utsatt for …

Les artikkelen
Fredskapere

I over 20 år har det vært konflikter mellom stammene Rendille og Borana av Marsabit …

Les artikkelen
MAF-pioneer Stuart King er død

Stuart King har sovnet inn i en alder av 98 år. Han var under andre …

Les artikkelen
Dr. Mukwege mottok koronautstyr

Nylig fikk Nobels fredsprisvinner Dr. Denis Mukwege svar på sin bønn om testutstyr for Covid-19 …

Les artikkelen
Viktig funksjon i en spesiell tid

Siden midten av mars har nedstengte samfunn, isolasjon og sosial distansering blitt den globale normen …

Les artikkelen
MAF-75-jubileumsside

Etter å ha sette Europa i flammer under 2.  verdenskrig fikk noen unge krigspiloter en …

Les artikkelen
Forandring tar tid

Intervju med Jan Ivar og Linda Andresen – MAFs utsendinger på  Papua Ny-Guinea – Hva …

Les artikkelen
Øst-Timor, landet som gjenoppbygges

I et land som bærer preg av en lang og turbulent historie, er blant annet …

Les artikkelen
MAF-pilot mistet livet på Papua

Vi sørger over tapet av vår kollega og MAF-pilot, Joyce Lin.  Joyce forlot flyplassen Sentani, …

Les artikkelen
Søstrene i Moroto

En håndfull søstre har viet sine liv til å hjelpe sårbare kvinner i et av …

Les artikkelen
Korona: Slik jobber MAF Norge

Covid 19 har store konsekvenser, både nasjonalt og globalt. MAF følger situasjonen tett. (Siden oppdateres …

Les artikkelen
Imanyas reddende engler

– I vår kultur blir barn forsømt, men de er like verdifulle som alle andre, …

Les artikkelen
Luftens Robin Hood

Tekst: Willy Ludvigsen MAFs grunnleggere drømte om å bruke bombeflyene til noe bedre enn å …

Les artikkelen
Endelig nytt sjøfly i Bangladesh

«Flyet er her! Det er nesten surrealistisk å se det lande ved hangaren etter to …

Les artikkelen
Flyr for en bærekraftig fremtid

Ingen organisasjon eller mennesker kan makte å gjøre alt, men alle kan bidra med noe …

Les artikkelen

Mission Aviation Fellowship – MAF Norge
Postadresse: Mission Aviation Fellowship, Postboks 90, 0101 Oslo
Besøksadresse: Dronningens gate 25, 0154 Oslo

Gavekonto: 7058.63.60610 Organisasjonsnummer: 980421899

MAF Norge er godkjent av Innsamlingskontrollen

REISEN INN I DYPE LANDSKAP
– et sant drama fra Kongos jungel

Bestill gratis bok

MAF tar ditt
personvern
på alvor
MAF tar ditt personvern på alvor

Vi ønsker at du skal være trygg når du bruker hjemmesiden vår. Vi benytter cookies (informasjonskapsler) for å sikre at du får en best mulig brukeropplevelse og for å hente inn statistikk for å gjøre siden bedre. Trykk OK for å akseptere vår bruk av cookies, eller trykk «her» for å lese mer om personvern.