Utfordrende fredsarbeid i Sør-Sudan

Verdens yngste stat har allerede en blodig historie. En halv million har mistet livet – og flere millioner er drevet på flukt.

Den betente konflikten mellom flere etniske grupper, i hovedsak Dinka- og Nuerfolket, viser så langt få positive utsikter for varig fred og forsoning. Første halvår i 2020 opplevde enkelte provinser en tredobling i antall drap, sammenlignet med fjoråret.

 

Tiden renner ut

Når veiene tørker ut etter regntiden, øker mobiliteten til militsgrupper. Derfor har flere fredsteam blitt fløyet ut på oppdrag for å legge til rette for dialog med lokale ledere.

 

– Det er nå vi må handle! Den koordinerte responsen på flere steder er et forsøk på å få folk til å snakke. Volden øker når militsgrupper blir mer mobile, sier Michael Comerford, teamleder ved Peacebuilding Opportunities Fund.

 

Trenger dyktige lokale fredsmeklere
Michael er en av fredsarbeiderne som nylig fløy med MAF til Jonglei-provinsen, et av de mer utsatte områdene. Han påpeker at det trengs dyktige arbeidere for å lykkes – noen som kjenner historien og de lokale forholdene.

 

– Vi er kun to utlendingene – resten av fredskorpset er sørsudanere fra de ulike stammene. Her har vi representanter fra både Dinka-, Nuer- og Murle-folket. Dette er erfarne fredsmeklere fra de ulike stammene som forstår mekanismene for å kunne skape fred, sier Michael.

 

Vi tror på fred og en bedre fremtid for Sør-Sudan.

Fakta om Sør-Sudan og MAF:

Etter nærmere 50 år med væpnet konflikt i Sudan, ble Sør-Sudan etablert i 2011. I 2013 brøt det ut borgerkrig mellom flere etniske grupper i det nye landet, i hovedsak mellom folkegruppene Dinka og Nuer. Nærmere 3 millioner mennesker er drevet på flukt og mer enn 6 millioner er avhengig av nødhjelp.

MAF har tjent dette folket siden 1950 med flytransport. Vi har 6 bushfly som lander på 74 ulike flystriper. MAF betjener 219 ulike partnerorganisasjoner, blant annet Medair, Redd Barna og WHO.  Vi frakter nødhjelp, medisiner, helsepersonell, fredsarbeidere til flyktningeleirer og utsatte områder.

– Pilotene er veldig snille, og de har svært gode flyferdigheter. Jeg er takknemlig for at MAF flyr til isolerte steder som dette, sier Ruth før hun avslutter med å si:
– Jeg elsker å fly med MAF

Jemimah Ruth Aarakit
Legg til din overskrift her

MAF Norges formål er å hjelpe mennesker i isolasjon, konflikt og katastrofe, samle inn penger til MAFs internasjonale arbeid, rekruttere personell og spre relevant informasjon.

Arbeidet drives med støtte fra givere og støttespillere i Norge. MAF Norge mottar ingen offentlig støtte. Vi legger vekt på lave administrasjonskostnader og effektiv drift, slik at mest mulig av pengene kan overføres til livsviktige flyoperasjoner rundt om i verden. 

Eller galler beståande av x-antall bilderi (900px bredde)

Eller galler beståande av x-antall bilderi (sidebredde 1140px)

Eller galler beståande av x-antall bilderi (full bredde)