Etter noen gripende dager i Nord-Uganda i MAFs fly, og møter med flyktninger fra Sør–Sudan, har Trine Rein funnet brekkstangen til kjærlighet i praksis.

– Jeg kunne aldri vært pilot, det er altfor mye å huske på, sier Trine mens hun lener seg godt tilbake i flysetet mens pilotene fra KLM-flyet styrer oss trygt tilbake til Norge.

De siste dagene har vært fulle av inntrykk. Reisen med MAF til Uganda har satt spor, ikke minst møtene med menneskene på flukt som får hjelp, og alle de som gir sitt liv for å hjelpe dem.

Sterk åndelig opplevelse

På begynnelsen av 2000-tallet besøkte Trine en kirke i Los Angeles som het Church on The Way, noe som forandret livet, og hennes syn på verden.

– Jeg fikk en sterk opplevelse i den kirken, og følte nesten at jeg fikk himmelen i hodet. Du kan på en måte si at jeg følte meg overfalt av en mektig kjærlighet. Årene i forkant hadde jeg hatt et svært hektisk liv i musikkbransjen, med mye reising og oppmerksomhet. Etter hvert vokste det frem en nysgjerrighet og en interesse for en mening med livet over alt dette, at det finnes noe større enn meg selv, forteller Trine.

For Trine var det å synge i kirken utenkelig før hendelsen. I dag er kirkekonsertene et resultat av denne opplevelsen.

– Det ble viktig for meg å fortelle om denne kjærligheten som jeg hadde opplevd. For meg ble budskapet selve «julegaven» – håpet og kjærligheten som jeg finner i Bibelens kjærlighetsbudskap. Å vende blikket oppover og utover mot andre mennesker, få perspektiv på livet, har blitt en viktig drivkraft for meg de senere årene, sier hun.

Kjærlighet i praksis

Møtet i LA ble et vendepunkt, samtidig kjente Trine at det var mer som skulle til, med andre ord å gjøre det man sier.

– Jeg var på leting etter et sosialt engasjement slik at jeg kunne sette denne kjærligheten ut i praksis. Et stort ord som kjærlighet har ingen verdi hvis ikke du gjør noe med den. En venn av meg introduserte meg for MAF – vi tok et møte på kontoret i Oslo, og det gjorde meg mer nysgjerrig. Resultatet ble samarbeid, og reise til Uganda. For meg er MAF et viktig redskap, en brekkstang til å hjelpe andre mennesker som trenger en ekstra hånd, forteller Trine.

Et stolt folk

Reisen til Uganda var første møte med et kontinent Trine bare hadde et bilde av gjennom bøker og medier.

– Afrika vekket enorm spenning og eventyrlyst i meg. Dette enorme kontinentet jeg aldri hadde sett på nært hold – som jeg endelig fikk se i levende live. Litt uvirkelig og litt uhåndgripelig, på samme tid kjentes det veldig sunt og godt å møte menneskene og dette folket. Mange lever i en helt annen situasjon enn meg, i en enkel jordhytte, under et stråtak, sier Trine, og fortsetter;

– Jeg møtte et stolt folk. Mest av alt imponerte kvinnene meg. Å se disse sterke kvinnene som gikk uanfektet med en stor bør på hodet og samtidig snudde seg og vinket, sier Trine.

Sterkt møte med flykninger

Regntiden hadde gjort veiene fra flyplassen i Arua humpete og gjørmete, og vi registrerte knapt at vi hadde kommet inn i området hvor flyktningene fra Sør-Sudan var bosatt

– Vi kjørte gjennom landskapet på veier vi ikke trodde det var mulig å kjøre bil på, og noen steder var det ikke mulig. Vi ble stående fast i gjørme, og måtte snu for å finne en bedre vei. Da forstår du hvorfor fly er viktig i områder med dårlig infrastruktur, forteller Trine.

I Rhino flyktningeleir bor det 96 000 mennesker. Alle har en historie å fortelle om hvordan de ble reddet, andre har mer grusomme minner å bearbeide. For Trine var møtet med Edina det som gjorde sterkest inntrykk.

– Jeg opplevde at hun var i sjokk etter at mannen ble drept. Hun hadde en forferdelig historie bak seg, som hun fortalte uten å felle en tåre. Familien hennes rømte fra soldatene til fots, og gjemte seg i buskene for å overleve. På et vis var jeg glad for å se at de hadde kommet seg i trygghet, fri fra den største faren hun og barna var utsatt for, og at hun nå bor i et samfunn som deler hennes skjebne. Et samfunn som kan hjelpe henne og barna videre til et verdig liv, sier Trine.

Store kontraster

For å komme oss til flyktningeleirene i Nord-Uganda, fløy vi med et MAF Cessna Caravan fly, håndtert av den norske piloten Eivind Lindtjørn.

– Kontrastene har vært enorme på denne turen – fra Gardermoen til Arua. Jeg synes det er utrolig kult å få være med i et sånt fly, sitte foran sammen med Eivind. Jeg lærte mye, og det var utrolig spennende, sier Trine.

For Eivind var dette en av mange turer han gjør daglig hvor han flyr personell, materialer og organisasjoner som jobber for å hjelpe flyktningene.

– Jeg ble imponert over flygerne i MAF. De er dyktige piloter som jobber idealistisk, og som har hjertet med seg hele veien. De må jo faktisk reise til sitt hjemland for å få sponsorer til sin egen lønn. Topptrente piloter som kunne fått jobb i hvilket som helst kommersielt flyselskap, det er imponerende, sier Trine.

Juleturné i desember

I desember legger Trine ut på turné med hele 37 konserter, hvor MAF skal være med.

– For meg er samarbeidet med MAF «walk your talk», å gjøre det du sier du skal gjøre. Jeg ser frem til å fronte organisasjonen i desember, noe jeg kan støtte 100 prosent. Det skal bli ekte kjærlighet til folket, avslutter Trine.

 

Flere aktuelle artikler