Siste artikler

Linda Andresen (50) har alltid hatt et stort hjerte for de minste, og har lang erfaring som førskolelærer i både Norge og Sverige. Da hun flyttet til Papua Ny-Guinea, visste hun lite om at en håndfull foreldreløse barn fra gata skulle bli hennes misjon.

Vi møter Linda utenfor Oslo en sommerdag i juni. For kort tid siden landet hun, sammen med MAF-pilot og ektemannen Jan Ivar, etter et halvt års tjeneste for MAF i Mount Hagen. Reisen til og fra verdens nest største øy, langt vest i Stillehavet, har blitt mer og mer krevende på grunn av koronasituasjonen. Men det hindrer ikke det engasjerte ekteparet å utføre sin misjon. Om et par måneder skal de ut igjen.

Linda setter seg godt til rette i sofaen og deler engasjert om den erfaringsrike reisen hun har vært med på de siste årene. Livet i en fargerik og annerledes kultur har virkelig begynt å ta form. Når ektemannen Jan Ivar tar av med bushflyet, setter Linda seg i en gammel bil og kjører ti minutter ned til barnehjemmet Bible Faith Orphanage. Dette er hjemmet til 31 foreldreløse barn, 15 gutter og 16 jenter.

Sultne og svake barn

Linda legger fra seg en konvolutt på bordet som vekker smaksløkene. Inni finner vi 20 av de totalt 1800 deilige vaniljestengene hun kjøpte fra en lokal bonde på landsbygda like før hjemreise, for å selge videre i Norge.

– Forholdene for barna var veldig skrøpelige da vi kom dit for to år siden. Det gjør fysisk vondt i hjertet å se barn sove på gulvet, med lus i håret og skabb på kroppen. Barnehjemmet hadde nesten ikke penger, og barna fikk bare ett måltid mat om dagen, noe som gjorde dem sultne, syke og slitne, forteller Linda, og fortsetter: – Vaniljebutikken handler om å finne kreative måter å skaffe inntekter til et bedre liv for dem.

Enkelte opplevelser ble toneangivende for hennes engasjement i starten, som den gang da noen av barna slåss om maten.

– Jeg husker godt da en av de eldste barna tok kvelertak og stjal maten fra en liten gutt som het Bobby, han var bare 7 år. Hvorfor skjedde dette, spurte jeg? Svaret jeg fikk: «Han er vanligvis ikke aggressiv, han er nok bare sulten.» Da forstod jeg med en gang hvor vi måtte begynne for å hjelpe disse barna, sier Linda.

Kostholdet ble nøkkelen til forandring

Med bakgrunn som førskolelærer visste Linda at ernæring har stor betydning for barns utvikling og trivsel, fysiske og mentale helse.

– Jeg rådførte meg med en ernæringsfysiolog som gav meg gode råd om hva barna burde spise. Sammen la vi opp en ernæringsplan slik at barna ville få et godt og variert kosthold med mer frukt og grønnsaker.

– Men, så var det å komme seg ut og finne maten – hvor skulle jeg begynne, tenkte jeg da? Jeg trengte kontakter, sier Linda.

Det ble mye læring og leting i starten, noen erfaringsrike måneder hvor veien ble til mens hun gikk.

Etter hvert vokste det frem et nettverk av gode hjelpere, blant annet sykepleiere som fulgte opp helsen til barna regelmessig, mens andre ville hjelpe til med innkjøp av klær. Noen ville holde styr på økonomien – alle var damer hun allerede kjente i MAF.

– I starten handlet det om å finne rimelige matvarer på markedet. Vi fant en lokal bedrift som hver uke kjøper inn frukt og grønt fra 700 bønder i området rundt Mount Hagen. Firmaet hans pakker og sender seks containere i uka. Han var så positiv og behjelpelig at det endte med at vi kunne plukke med oss flere kasser med rester av frukt og grønt, opptil flere ganger i uken.

– En manager ved det lokale kjøpesenteret ble så rørt da vi kom og spurte om hjelp. Hun sa: «Kommer du fra et barnehjem? Jeg begynner nesten å gråte! Trenger du nudler eller annen mat?». Det gikk jo veldig bra, tenkte jeg.

– Ikke nok med det. Plutselig fikk vi 100 egg i uka av en lokal eggprodusent. Slik begynte brikkene å falle på plass, en etter en.

Ny kjøkkenbygning – og en frodig åker

Da Linda ble invitert til barnehjemmet første gang, ble all maten laget på bål både ute og inne – det minnet mer om et skur enn et kjøkken. Det var også helseskadelig med all røyken barna ble utsatt for. Men det var ikke vond vilje fra ledelsen, de hadde verken økonomien eller ressursene.

Linda forteller om bestyrer Rosa. Hun startet barnehjemmet i 2010 ved å innlosjere dem hjemme i sin egen garasje, og skaffet det hun klarte av mat. Etter noen år fikk hun overtatt tomten der barnehjemmet ligger i dag.

– Rosa er en dame med et stort hjerte. Hun har hele tiden vært åpen for forandringer, noe som har gjort det lett å komme med forslag til forbedringer. Sammen med mange gode hjelpere og sjenerøse sponsorer, har vi sammen sett barnehjemmet få et nytt løft. Det har blitt flere nye bygg på tomten, jentene har fått nye senger og egen sovesal, det har også blitt satt opp en helt ny kjøkkenbygning, med et kjøkken som holder god standard. Så sammen er vi sterke, sier Linda og tar en slurk av kaffekoppen.

– Jeg husker Rosa var helt fra seg av takknemlig da vi satte opp kjøkkenet i den nye bygningen. Med store øyne ser hun på den nye gasskomfyren og sier til meg: «hadde jeg vært en hund, så hadde jeg viftet med halen. Da hadde du sett hvor glad jeg er!»

Nå har de også fått egne grønnsaker å fylle kjøkkenet med. Utenfor kjøkkenbygningen kan du spaserer rett ut i en frodig åker. I det tropiske klimaet og den frodige jorden gjør at det bugner det med blant annet gulrøtter, peanøtter, kaukau (en type søtpotet), vårløk og ananas.

– Det er fantastisk å se hvordan det spirer og vokser i åkeren. Åkeren blir en slags selvbergingsfunksjon for barnehjemmet og for fremtiden. Dette er et viktig prosjekt. Det er godt å sette i gang prosjekter som blir stående, også når jeg ikke er der.

Optimisme for fremtiden

– Marieke, en sykepleier som har fulgt barnehjemmet siden vi tok ansvar for maten, sier at hun ser stor forandring på barna. Før var de oftere syke og hadde jevnlig sår på kroppen som ikke grodde ordentlig. Etter at kosthold, senger og hygieneforholdene er bedret, har ting endret seg. Nå er barna friskere, både fysisk og mentalt. Det er helt fantastisk å få bekreftet, forteller Linda.

– Barna gir utrolig mye glede. Som en av guttene, Joel. Han var bekymringsverdig stille og mutt i starten. Nå har han livnet til, fått frem glimtet i øynene og engasjerer seg positivt i alt vi gjør. Slik opplever jeg det nå med alle barna.

– Jeg gleder meg til å følge barna videre på deres reise, både i skolegang og veivalg. Nå har de fått en bedre start – mye takket være velvillige donorer, vanilje-elskere og MAF. Drømmen er å gi disse barna en fremtid for seg selv, men ikke minst bruke sine evner og ressurser til å hjelpe andre.

Fakta om barns tilstand på Papua Ny-Guinea:
28 prosent av barn er underernært, og 43 prosent lider av forsinket vekst grunnet mangel på rent drikkevann og tilstrekkelig ernæring. Kun 4 av 10 barn er vaksinert mot meslinger. Barnedødeligheten er på nesten 5 prosent.

Nærmere 40 prosent av befolkningen lever under den internasjonale fattigdomsgrensen, noe som rammer de minste hardest. Fattigdom er også en av hovedårsakene til høy kriminalitet, menneskehandel og mangel på skolegang i landet.

Kilder: humaninum.org, FN-sambandet.

Synes du dette er bra?
Del historien med dine venner

Siste artikler og historier
 • Alle
 • Ambulanse
 • Bistand
 • Helse
 • Historier
 • Leder
 • Misjon
 • Nødhjelp
 • Nytt fra felten
 • Nytt fra Norge
 • Ukategorisert
Alle
 • Alle
 • Ambulanse
 • Bistand
 • Helse
 • Historier
 • Leder
 • Misjon
 • Nødhjelp
 • Nytt fra felten
 • Nytt fra Norge
 • Ukategorisert
Årsmøte i MAF + Fly-inn

Årsmøte + Fly-inn   Velkommen til årsmøte i MAF Når: 8. juni klokken 17.00Hvor: Hamar flyplass Fly-in …

Les artikkelen
En (melke) dråpe i havet

Stanken river i nesen og støyen er øredøvende. Engasjerte barn trenger inn på meg fra …

Les artikkelen
Ny flystripe gir avsidesliggende Sikoi utdanning og helsetjenester

Ny flystripe gir avsidesliggende Sikoi utdanning og helsetjenester Overveldet av spenning jublet og danset befolkningen, …

Les artikkelen
Eivind Lindtjørn forteller: Tsjad – en åpen dør

Tsjad – en åpen dør Eivind Lindtjørn Eivnind LIndtjørn Siste artikler Tsjad er den største …

Les artikkelen
Elise og Sander leder MAFs ungdomssatsing

Elise og Sander leder MAFs ungdomssatsing -Hvordan endte dere opp her i MAF? Sander: – …

Les artikkelen
«Senisim pasim» stopper dødelig vold

Senisim Pasin – stopper dødelig voldspiral   – Livet er noen ganger enormt urettferdig», sier …

Les artikkelen
Maria Solheim: Kjærlighet i luften

Madagaskar! Helt siden jeg var barn har jeg tenkt at det har vært noe tiltrekkende …

Les artikkelen
Stort behov for hjelp til flyktninger

Mandag 17. juli lettet et MAF-fly fra Juba internasjonale lufthavn i Sør-Sudan med ett tonn …

Les artikkelen
Leder: Verden er et vakkert sted (for noen)

Det er lett å glemme at verden er fenomenalt skapt i sin mangfoldighet og rikdom …

Les artikkelen
«Fly-inn» på Starmoen går ut i år

Kjære alle sammen! Av ulike grunner blir det dessverre ikke arrangert «fly-inn» på Starmoen i …

Les artikkelen
Flyktningkrise i Sør-Sudan! MAF flyr inn hjelp nå

MAF intensiverer nå innsatsen for å hjelpe i den humanitære krisen, og støtte organisasjonene som …

Les artikkelen
Pelua skaper muligheter for sitt folk

Som barn fikk masai-gutten Pelua ikke muligheten til å begynne på skolen, han ble i …

Les artikkelen
Legene som ser sin neste

  Fem år gamle Salma dunket på den rare metallsylinderen hun tilfeldigvis oppdaget da hun …

Les artikkelen
Malaria tok Destin til slutt

På isolerte steder her i DR Kongo kjemper hvert tredje barn under fem år mot …

Les artikkelen
– Et livsviktig samarbeid

Foruten styreleder Rebecca Hansen og MAF-ansatte, var den norsk-kongolesiske artisten Mogishu tilstede, samt Trine Rein …

Les artikkelen
Hewa-folkets forvandling

Blant den isolerte Hewa-stammen på Papua Ny-Guinea var mord og heksejakt en del av arven …

Les artikkelen
Takk for tilliten

En klynge med fargerike mennesker står og speider mot himmelen. Den vanlige surringen av stemmer …

Les artikkelen
MAF-pilot Ryan Koher midlertidig løslatt

Siste nytt om saken (18.03.2023) Vi er svært glade for å meddele at MAF-pilot Ryan …

Les artikkelen
Jordmoren, misjonæren og «altmuligkvinnen»

Det vekket opplevelser og minner for misjonær og mangeårig styremedlem i MAF, Norun Sjøli (80), …

Les artikkelen
En hyllest til de små

Kjøpesentrene har i lang tid fortalt oss at julen står for døren. Og midt i …

Les artikkelen
MAF-pionérene: Stuart King (1922-2020)

Da Stuart King og Jack Hemmings styrtet i en fjellside i Burundi på sin aller …

Les artikkelen
Misjonspiloten

Eivind Lindtjørn har en motor som brenner for å se syke og isolerte mennesker bli …

Les artikkelen
Å leve for noe større

Forfatteren Mark Twain har mange gode utsagn, ett av dem lyder slik: «De to viktigste …

Les artikkelen
Omsorgspakker til ambulanse-pasienter

Siden 2007 har MAF i Øst-Timor gjennomført 2969 livreddende ambulanseflyvninger fra distriktene og inn til …

Les artikkelen
Flyhjelp til tørke-rammede i Sør-sudan

Tidligere i sommer fløy MAF forsyninger til landsbyen Daga Post som ligger i delstaten Øvre …

Les artikkelen
«Mission complete» i Bangladesh

Siden 1997 har MAF sørget for at helsearbeidere, medisinske forsyninger, organisasjoner og kirker har kunnet …

Les artikkelen
Kjærlighetens gode kraft

Siden tidenes morgen har mennesker misbrukt makt, og mennesket selv ble guden man tjente. Det …

Les artikkelen
Ett år på Papua Ny-Guinea

Familien Edsmyr er pappa David, mamma Annelie og barna Timnah (13 år), Noel (11 år), …

Les artikkelen
Lyser opp fremtiden i Lotimor

Landsbyen Lotimor ligger bortgjemt mellom åsene i et tørt slettelandskap på den sørøstlige grensen til …

Les artikkelen
En plastbit mot skammen

Motoren summer villig idet C208 Caravanen begynner nedstigningen fra 10 500 fot. I øst ser …

Les artikkelen
Nå flyet lander, stiger håpet

Som seksåring la mamma meg til sengs i Kongo, mens knattring fra maskingevær lød i …

Les artikkelen
Tennet-folket fikk bibel og flystripe i påskegave

Det isolerte fjellområdet Arilo i Sør-Sudan er hjemmet til Tennet, en liten folkegruppe som teller …

Les artikkelen
Ser seg ikke tilbake

Det siste året har Dave fløyet tusen interne flyktninger i Mosambik ut av IS-okkupert område …

Les artikkelen
Et hardt prøvet folk

Fjoråret ble en «perfekt storm» av jordskjelv, tropisk syklon, presidentmord og gjengkriminalitet i et av …

Les artikkelen
Haiti og drømmen om frihet

  Det er ikke bare naturkatastrofer som er årsaken til at Haiti er fattig. Nasjonen …

Les artikkelen
Velkommen til årsmøte

Vi ønsker velkommen til årsmøte i MAF Norge fredag 22. april. Vi møtes for kaffe …

Les artikkelen
Tror kunnskap kan flytte fjell

Ryan Boyette og hans team med lærere fra organisasjonen To Move Mountains er på vei …

Les artikkelen
FLY-IN på Vermundsjøen 6. mars

En del av MAF-familien i Norge samles til FLY-IN på Vermundsjøen 6. mars. Gudstjenesten blir …

Les artikkelen
– Mitt navn er Justine

Det vakre, frodige og grønne landskapet i Kivu-provinsen i DR Kongo gir assosiasjoner til Edens …

Les artikkelen
En pilot og et bushfly

En pilot og et bushfly – en travel formiddag langs nordre flyrute i Sør-Sudan Pilot …

Les artikkelen
Fortelleren som gav stemmen sin til Afrika

Tomm Kristiansen er nylig pensjonert, men langt ifra arbeidsledig. I fjor ble han sytti og …

Les artikkelen
Ny fase i livet

Møt MAFs nye utsendinger Linda (47) og Jan Ivar (56) har til sammen åtte barn …

Les artikkelen
Ut i lyset

I Sør-Sudan er mange mennesker i sårbare situasjoner. Barn født med et handikap er ekstra …

Les artikkelen
I lufta for jorda

I studietida besøkte jeg en ungdomsklubb for å fortelle litt om fly og flygning. Til …

Les artikkelen
Skyhøy drøm for jentene

Utviklingsprogrammet GESS (Girls´ Education South Sudan) satser på utdanning for jenter, og MAF flyr organisasjonen …

Les artikkelen
Fyll tankene

Når vi tenker på tanker, kan tankene våre bli fylt av så mye. For det …

Les artikkelen
Isolasjonen brutt

Første landing på Junkaral Airstrip! En tysk gressklipper, en vindpølse, koniske markører, og utstyr for …

Les artikkelen
Kjærlighet til folket

Etter noen gripende dager i Nord-Uganda i MAFs f ly, og møte med flyktninger fra …

Les artikkelen
Nært samarbeid

Lokalsykehuset i Rumginae er tett knyttet til MAF i Papua Ny-Guinea. Sammen gir de en …

Les artikkelen
Flyentusiasten

Som guttunge hadde Ole Johan Beck en drøm om å bli flyver. I dag er …

Les artikkelen
Pilot til tjeneste

Eivind Lindtjørn har lang erfaring som misjonspilot for MAF, blant annet som utsending i Tanzania, Sør-Sudan, …

Les artikkelen
Ukjente helter

DR Kongo: En januarkveld i 2015 får den irske jordmoren Maud Kells en telefon derhun …

Les artikkelen
Utviklingsministeren: Den siste milen er avgjørende

Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein på vei til DR Kongo i 2019, sammen med MAF-pilot Eivind Lindtjørn. …

Les artikkelen
Å fly uten sikt

Koronapandemien har skapt dype kløfter som har forsterket ulikhetene i verden. Landskapet har endret seg …

Les artikkelen
Elevenes innsats redder liv på Papua Ny-Guinea

Covax-programmet rulles nå ut i en rekke utviklingsland, og MAF sine bushfly har så langt bidratt til å frakte vaksiner og helsepersonell i Indonesia, Lesotho og Uganda.

Les artikkelen
Idealisten Ragnhild

Covax-programmet rulles nå ut i en rekke utviklingsland, og MAF sine bushfly har så langt bidratt til å frakte vaksiner og helsepersonell i Indonesia, Lesotho og Uganda.

Les artikkelen
– En redning for funksjonsnedsatte barn

Covax-programmet rulles nå ut i en rekke utviklingsland, og MAF sine bushfly har så langt bidratt til å frakte vaksiner og helsepersonell i Indonesia, Lesotho og Uganda.

Les artikkelen
Avskåret etter tsunami og jordskjelv

Landsbyen Kulawi, som er gjemt i fjellene sør for Palu i Indonesia, fikk ingen internasjonal …

Les artikkelen
Hjelp og helsetjenester til flykninger

Hver dag krysser 20-30 mennesker fra Sør-Sudan grensen til Kenya og ønskes velkommen til et …

Les artikkelen
MAF bygger flyrstripe i Myanmar

I samarbeid med den burmesiske veldedighetsorganisasjonen Helse og Håp, har MAF startet arbeid i Lailenpi, …

Les artikkelen
Hilde Frafjord Johnson: Jeg elsker småfly

Hilde Frafjord Johnson om bistand, fred og fly Som 14-åring hadde Hilde Frafjord Johnson et …

Les artikkelen
Møter ungdommer ansikt til ansikt

I vår startet Hanne Hodne i en 20 prosent stilling i MAF, som prosjektleder for …

Les artikkelen
Jeg håper for en fremtid for barna mine

Foran et enkelt telt fra FN leker barna med den røde jorda. Mamma Edina sitter …

Les artikkelen
Rent vann til Liberia

«MAF i Liberia var og er helt avgjørende for vårt arbeid i landet». Dette uttaler …

Les artikkelen
Sør-Sudan trenger akutt hjelp

Sør-Sudan står overfor den mest alvorlige sultkatastrofen siden landet ble uavhengig. Ifølge UNICEF vil opptil …

Les artikkelen
Gir flybensin i gave

De første 90 jerrykannene med flybensin overleveres fra flygende rotarianere til flygende hjelpearbeidere. Og det …

Les artikkelen
En hardtarbeidende drømmer

Jeg er den første som flytter lenger vekk enn en time. Og lenger skal det …

Les artikkelen
Bushflyene frakter koronavaksiner

Covax-programmet rulles nå ut i en rekke utviklingsland, og MAF sine bushfly har så langt bidratt til å frakte vaksiner og helsepersonell i Indonesia, Lesotho og Uganda.

Les artikkelen
Elektriske fly og bærekraftig luftfart. – Nærmere enn vi tror?

Visjonære ledere innen bærekraftig luftfart samles i morgen 10. mars til online-konferansen «Ecological and Electric …

Les artikkelen
Utfordrende fredsarbeid i Sør-Sudan

Verdens yngste stat har allerede en blodig historie. En halv million har mistet livet – …

Les artikkelen
Ny periode på Papua Ny-Guinea

Godt nytt år! Vi er takknemlige for MAF-familien. Sammen er vi et team som gjør …

Les artikkelen
Bushflyet reddet Joseph

Vipps til 77777

Les artikkelen
Bygger luftbro for voldsutsatte kvinner

BUKAVU, DR KONGO:Inne på det bevoktede Panzi-sykehuset lever håpet for hundrevis av kvinner utsatt for …

Les artikkelen
Fredskapere

I over 20 år har det vært konflikter mellom stammene Rendille og Borana av Marsabit …

Les artikkelen
MAF-pioneer Stuart King er død

Stuart King har sovnet inn i en alder av 98 år. Han var under andre …

Les artikkelen
Dr. Mukwege mottok koronautstyr

Nylig fikk Nobels fredsprisvinner Dr. Denis Mukwege svar på sin bønn om testutstyr for Covid-19 …

Les artikkelen
Viktig funksjon i en spesiell tid

Siden midten av mars har nedstengte samfunn, isolasjon og sosial distansering blitt den globale normen …

Les artikkelen
MAF-75-jubileumsside

Etter å ha sette Europa i flammer under 2.  verdenskrig fikk noen unge krigspiloter en …

Les artikkelen
Forandring tar tid

Intervju med Jan Ivar og Linda Andresen – MAFs utsendinger på  Papua Ny-Guinea – Hva …

Les artikkelen
Velkommen til årsmøte

Vi ønsker velkommen til årsmøte i MAF Norge fredag 22. april. Vi møtes for kaffe …

Les artikkelen
Øst-Timor, landet som gjenoppbygges

I et land som bærer preg av en lang og turbulent historie, er blant annet …

Les artikkelen
MAF-pilot mistet livet på Papua

Vi sørger over tapet av vår kollega og MAF-pilot, Joyce Lin.  Joyce forlot flyplassen Sentani, …

Les artikkelen
Søstrene i Moroto

En håndfull søstre har viet sine liv til å hjelpe sårbare kvinner i et av …

Les artikkelen
Korona: Slik jobber MAF Norge

Covid 19 har store konsekvenser, både nasjonalt og globalt. MAF følger situasjonen tett. (Siden oppdateres …

Les artikkelen
Imanyas reddende engler

– I vår kultur blir barn forsømt, men de er like verdifulle som alle andre, …

Les artikkelen
Luftens Robin Hood

Tekst: Willy Ludvigsen MAFs grunnleggere drømte om å bruke bombeflyene til noe bedre enn å …

Les artikkelen
Endelig nytt sjøfly i Bangladesh

«Flyet er her! Det er nesten surrealistisk å se det lande ved hangaren etter to …

Les artikkelen
Flyr for en bærekraftig fremtid

Ingen organisasjon eller mennesker kan makte å gjøre alt, men alle kan bidra med noe …

Les artikkelen

Mission Aviation Fellowship – MAF Norge
Postadresse: Mission Aviation Fellowship, Postboks 90, 0101 Oslo
Besøksadresse: St. Olavs gate 28, 0166 Oslo

MAF bruker følgende bankkonti: Gavekonto (hoved): 7058.63.60610.
Håpets Vinger og månedsbrev: 1503.24.46504. Brev til nye givere: 1503.25.33334

MAF bruker følgende Vippsnumre 77777 (hoved), 2424 og 2474. 

Organisasjonsnummer: 980421899

MAF behandler alle opplysninger om våre givere strengt konfidensielt. Behandlingen skjer i henhold til Personopplysningsloven. Les mer her

MAF Norge er godkjent av Innsamlingskontrollen

REISEN INN I DYPE LANDSKAP
– et sant drama fra Kongos jungel

Bestill gratis bok

MAF tar ditt
personvern
på alvor
MAF tar ditt personvern på alvor

Vi ønsker at du skal være trygg når du bruker hjemmesiden vår. Vi benytter cookies (informasjonskapsler) for å sikre at du får en best mulig brukeropplevelse og for å hente inn statistikk for å gjøre siden bedre. Trykk OK for å akseptere vår bruk av cookies, eller trykk «her» for å lese mer om personvern.