– En redning for funksjonsnedsatte barn

Nairobi, Kenya: Representanter fra Cure International og Mission of Hope venter tålmodig på klarsignal for boarding. De neste dagene vil teamet med ortopediske spesialister undersøke funksjonsnedsatte barn i bushen. For dem kan en operasjon bli redningen.

Det er tidlig morgen ved Wilson lufthavn i Nairobi. Lette skyer henger over oss, og luften varmer godt. Disse spesialistene og rådgiverne står denne morgenen foran en godt planlagt to-dagers klinikkreise. Først en times flytur til Bura i øst, deretter et par timer til Kargi i nord, før turen vender tilbake til Nairobi. Til sammen en reise på mer enn 2000 kilometer. MAF-pilot Sam Johnston sørger for at teamet kommer seg trygt frem og tilbake. Men først boarding og en bønn før «takeoff».

Lokalkunnskap åpner dører

I luften tar vi en prat med Bernard Osinde som er helserådgiver for Mission of Hope (MOHI). Han kjenner de lokale forholdene godt.

– Illuana-folket og den somaliske landsbyen ved Bari lever separate liv, samtidig side ved side. Samfunnene er svært vanskelig for utenforstående å nå inn til, og derfor er det oppsøkende arbeidet viktig, forteller Bernard.

– Vi sender ut våre folk før spesialistene fra Cure kommer, slik kan vi sørge for at de viktigste pasientene er klar for undersøkelse. Det er stigma knyttet til disse barna, derfor må besøket planlegges godt, forteller han videre.

Fra klasserom til klinikk

Vi kjenner et sug i magen i det Sam gjør en såkalt «low pass» over flystripen i Bari. Slik forstår både mennesker og dyr at MAF snart går inn for landing. Sam sirkler rundt, og setter flyet sikkert på bakken.

Så går turen videre i bil til en av skolene utenfor Bari, hvor teamet får adgang til et klasserom. Rommet omgjøres til klinikk på rekordtid, og de mange som har møtt frem blir kalt inn en etter en. Foreldrene prøver å forstå hva legen sier, for første gang får deres tilstand et navn.

– De fleste barna her i dag har cerebral parese (CP), som oftest en skade som oppstår ved fødsel grunnet oksygenmangel. Det er mange her vi kan hjelpe, men for noen er rullestol det eneste alternativet. Men for de som klarer å gå, så kan vi ofte rette opp benet med en operasjon. Vårt mål er å forbedre livskvaliteten og mobiliteten til den enkelte, uavhengig av tilstand, sier Adhan og viser frem foten til en av de fremmøtte unge guttene.

– Men det ikke bare CP. Vi ser ofte misdannelser som klumpfot, eller barn som har falt og brukket et ben eller en arm, uten at de har fått riktig behandling. Det kan være vondt og hemmende, og gjør det vanskelig å leke som de andre barna. Får de hjelp på et tidlig stadium, er utsiktene betydelig bedre for en vellykket operasjon. Men det viktigste er å starte med å ta disse barna på alvor, gi omsorg og vise forståelse, forteller Adhan.

Bryter «forbannelsen»

Julius er den lokale helse- og sosialarbeideren, et trygt ansikt for de som kommer til skolen daglig.

– Dette er samfunnet mitt, sier Julius. Men, vi må trå frem med forsiktighet. Folk er imøtekommende, men det er tydelige grenser som må respekteres. Ved å bruke tid med hvert barn og deres familier, kan vi lettere forstå hvordan vi kan hjelpe, sier han.

Julius forteller at det er stor mangel på kunnskap og forståelse for de funksjonsnedsatte.

– Mange frykter å ta med sine funksjonsnedsatte barn til klinikken. De tror folk vil le av dem. I de verste tilfellene at barna deres er forbannet. Det er viktig å forklare at tilstanden ikke er en følge av hekseri eller onde ånder. Vi formidler at dette barnet også har en fremtid, på lik linje med andre. Kampene de går gjennom kan være en døråpner og gi muligheter de ikke vet om enda. Her trengs kunnskap, forteller Julius engasjert.

– Men den største oppmuntringen er når et barn har fått en operasjon og kommer tilbake etter behandling. Det blir ofte en øyeåpner for hele landsbyen. For meg er dette å tjene Gud – da bryter vi «forbannelsen», avslutter han.

Flyr videre for å hjelpe flere

Cure-teamet etterlater seg en bunke med plakater mot slutten av dagen som informerer om neste besøk. Tilbake i bilen går turen til flystripen. Inne i flyet setter lyden av propellene all prat på pause, og gir det slitne teamet en god unnskyldning til et par timer på øyet. Etter noen timer i lufta lander vi i Kargi. Teamet som var oppe før daggry, setter seg for å spise middag i mørket.

– Dette var en god start! Vi fikk undersøkt 33 pasienter,
et godt antall første dag, sier Purity som er ortopedisk tekniker. En av dem som måler og monterer proteser.

– Jeg har vært med på disse klinikkreisene mange ganger. Det kan bli lange økter og vi kan se hele 200 pasienter på de mest krevende dagene. Vi jobber gjerne fra åtte om morgenen til klokken seks om kvelden, og fortsatt kommer det folk. Selv om vi er slitne, så føles det svært meningsfullt å legge seg på kvelden og huske på de lykkelige barna som fikk ny protese, sier hun.

Livsviktig partnerskap

Neste morgen er det frokost, og teamet drar av gårde til ny klinikk. Nye pasienter ønskes velkommen og registreres på den åpne verandaen utenfor skole-
bygningen i Kargi.

I løpet av de neste 48 timene vil minst 70 barn ha blitt vurdert for livsforandrende kirurgi. De medisinske undersøkelsene vil bidra til å gi dem et nytt liv, og en lysere fremtid.

– Partnerskapet med MAF har gjort det mulig å drive oppsøkende klinikker langt ute i bushen. I går var vi i sør, i dag er vi i nord, det er store avstander vi snakker om. MAF kan navigere gjennom lufta på en måte som er umulig på bakken. Et livsviktig partnerskap som gjør det mulig å berøre livene til mennesker i isolerte samfunn, avslutter Dr. Adhan

FAKTA

MAF flyr nærmere 2000 ulike organisasjoner og mange av disse er partnere som vi har et nært samarbeid med. Her en kort beskrivelse av de to som er nevnt i artikkelen:

CURE International er en kristen ideell organisasjon som gir medisinsk behandling til barn som primært lider av ortopediske og nevrologiske tilstander uavhengig av kjønn, religion og etnisitet. Organisasjonen jobber i 14 land og har gitt mer en 200 000 barn hjelp siden 1996.

Missions of Hope er en kristen ideell organisasjon som startet i slummen i Nairobi i år 2000. Nå gir de skolegang og hjelp til mer enn 17 500 barn i 25 samfunn over hele Kenya.