– En redning for funksjonsnedsatte barn

Siste artikler

Nairobi, Kenya: Representanter fra Cure International og Mission of Hope venter tålmodig på klarsignal for boarding. De neste dagene vil teamet med ortopediske spesialister undersøke funksjonsnedsatte barn i bushen. For dem kan en operasjon bli redningen.

Det er tidlig morgen ved Wilson lufthavn i Nairobi. Lette skyer henger over oss, og luften varmer godt. Disse spesialistene og rådgiverne står denne morgenen foran en godt planlagt to-dagers klinikkreise. Først en times flytur til Bura i øst, deretter et par timer til Kargi i nord, før turen vender tilbake til Nairobi. Til sammen en reise på mer enn 2000 kilometer. MAF-pilot Sam Johnston sørger for at teamet kommer seg trygt frem og tilbake. Men først boarding og en bønn før «takeoff».

Lokalkunnskap åpner dører

I luften tar vi en prat med Bernard Osinde som er helserådgiver for Mission of Hope (MOHI). Han kjenner de lokale forholdene godt.

– Illuana-folket og den somaliske landsbyen ved Bari lever separate liv, samtidig side ved side. Samfunnene er svært vanskelig for utenforstående å nå inn til, og derfor er det oppsøkende arbeidet viktig, forteller Bernard.

– Vi sender ut våre folk før spesialistene fra Cure kommer, slik kan vi sørge for at de viktigste pasientene er klar for undersøkelse. Det er stigma knyttet til disse barna, derfor må besøket planlegges godt, forteller han videre.

Fra klasserom til klinikk

Vi kjenner et sug i magen i det Sam gjør en såkalt «low pass» over flystripen i Bari. Slik forstår både mennesker og dyr at MAF snart går inn for landing. Sam sirkler rundt, og setter flyet sikkert på bakken.

Så går turen videre i bil til en av skolene utenfor Bari, hvor teamet får adgang til et klasserom. Rommet omgjøres til klinikk på rekordtid, og de mange som har møtt frem blir kalt inn en etter en. Foreldrene prøver å forstå hva legen sier, for første gang får deres tilstand et navn.

– De fleste barna her i dag har cerebral parese (CP), som oftest en skade som oppstår ved fødsel grunnet oksygenmangel. Det er mange her vi kan hjelpe, men for noen er rullestol det eneste alternativet. Men for de som klarer å gå, så kan vi ofte rette opp benet med en operasjon. Vårt mål er å forbedre livskvaliteten og mobiliteten til den enkelte, uavhengig av tilstand, sier Adhan og viser frem foten til en av de fremmøtte unge guttene.

– Men det ikke bare CP. Vi ser ofte misdannelser som klumpfot, eller barn som har falt og brukket et ben eller en arm, uten at de har fått riktig behandling. Det kan være vondt og hemmende, og gjør det vanskelig å leke som de andre barna. Får de hjelp på et tidlig stadium, er utsiktene betydelig bedre for en vellykket operasjon. Men det viktigste er å starte med å ta disse barna på alvor, gi omsorg og vise forståelse, forteller Adhan.

Bryter «forbannelsen»

Julius er den lokale helse- og sosialarbeideren, et trygt ansikt for de som kommer til skolen daglig.

– Dette er samfunnet mitt, sier Julius. Men, vi må trå frem med forsiktighet. Folk er imøtekommende, men det er tydelige grenser som må respekteres. Ved å bruke tid med hvert barn og deres familier, kan vi lettere forstå hvordan vi kan hjelpe, sier han.

Julius forteller at det er stor mangel på kunnskap og forståelse for de funksjonsnedsatte.

– Mange frykter å ta med sine funksjonsnedsatte barn til klinikken. De tror folk vil le av dem. I de verste tilfellene at barna deres er forbannet. Det er viktig å forklare at tilstanden ikke er en følge av hekseri eller onde ånder. Vi formidler at dette barnet også har en fremtid, på lik linje med andre. Kampene de går gjennom kan være en døråpner og gi muligheter de ikke vet om enda. Her trengs kunnskap, forteller Julius engasjert.

– Men den største oppmuntringen er når et barn har fått en operasjon og kommer tilbake etter behandling. Det blir ofte en øyeåpner for hele landsbyen. For meg er dette å tjene Gud – da bryter vi «forbannelsen», avslutter han.

Flyr videre for å hjelpe flere

Cure-teamet etterlater seg en bunke med plakater mot slutten av dagen som informerer om neste besøk. Tilbake i bilen går turen til flystripen. Inne i flyet setter lyden av propellene all prat på pause, og gir det slitne teamet en god unnskyldning til et par timer på øyet. Etter noen timer i lufta lander vi i Kargi. Teamet som var oppe før daggry, setter seg for å spise middag i mørket.

– Dette var en god start! Vi fikk undersøkt 33 pasienter,
et godt antall første dag, sier Purity som er ortopedisk tekniker. En av dem som måler og monterer proteser.

– Jeg har vært med på disse klinikkreisene mange ganger. Det kan bli lange økter og vi kan se hele 200 pasienter på de mest krevende dagene. Vi jobber gjerne fra åtte om morgenen til klokken seks om kvelden, og fortsatt kommer det folk. Selv om vi er slitne, så føles det svært meningsfullt å legge seg på kvelden og huske på de lykkelige barna som fikk ny protese, sier hun.

Livsviktig partnerskap

Neste morgen er det frokost, og teamet drar av gårde til ny klinikk. Nye pasienter ønskes velkommen og registreres på den åpne verandaen utenfor skole-
bygningen i Kargi.

I løpet av de neste 48 timene vil minst 70 barn ha blitt vurdert for livsforandrende kirurgi. De medisinske undersøkelsene vil bidra til å gi dem et nytt liv, og en lysere fremtid.

– Partnerskapet med MAF har gjort det mulig å drive oppsøkende klinikker langt ute i bushen. I går var vi i sør, i dag er vi i nord, det er store avstander vi snakker om. MAF kan navigere gjennom lufta på en måte som er umulig på bakken. Et livsviktig partnerskap som gjør det mulig å berøre livene til mennesker i isolerte samfunn, avslutter Dr. Adhan

FAKTA

MAF flyr nærmere 2000 ulike organisasjoner og mange av disse er partnere som vi har et nært samarbeid med. Her en kort beskrivelse av de to som er nevnt i artikkelen:

CURE International er en kristen ideell organisasjon som gir medisinsk behandling til barn som primært lider av ortopediske og nevrologiske tilstander uavhengig av kjønn, religion og etnisitet. Organisasjonen jobber i 14 land og har gitt mer en 200 000 barn hjelp siden 1996.

Missions of Hope er en kristen ideell organisasjon som startet i slummen i Nairobi i år 2000. Nå gir de skolegang og hjelp til mer enn 17 500 barn i 25 samfunn over hele Kenya.

Synes du dette er bra?
Del historien med dine venner

Siste artikler og historier
 • Alle
 • Ambulanse
 • Bistand
 • Helse
 • Historier
 • Leder
 • Misjon
 • Nødhjelp
 • Nytt fra felten
 • Nytt fra Norge
Alle
 • Alle
 • Ambulanse
 • Bistand
 • Helse
 • Historier
 • Leder
 • Misjon
 • Nødhjelp
 • Nytt fra felten
 • Nytt fra Norge
Ny fase i livet

Møt MAFs nye utsendinger Linda (47) og Jan Ivar (56) har til sammen åtte barn …

Les artikkelen
Ut i lyset

I Sør-Sudan er mange mennesker i sårbare situasjoner. Barn født med et handikap er ekstra …

Les artikkelen
I lufta for jorda

I studietida besøkte jeg en ungdomsklubb for å fortelle litt om fly og flygning. Til …

Les artikkelen
Skyhøy drøm for jentene

Utviklingsprogrammet GESS (Girls´ Education South Sudan) satser på utdanning for jenter, og MAF flyr organisasjonen …

Les artikkelen
Fyll tankene

Når vi tenker på tanker, kan tankene våre bli fylt av så mye. For det …

Les artikkelen
Isolasjonen brutt

Første landing på Junkaral Airstrip! En tysk gressklipper, en vindpølse, koniske markører, og utstyr for …

Les artikkelen
Kjærlighet til folket

Etter noen gripende dager i Nord-Uganda i MAFs f ly, og møte med flyktninger fra …

Les artikkelen
Nært samarbeid

Lokalsykehuset i Rumginae er tett knyttet til MAF i Papua Ny-Guinea. Sammen gir de en …

Les artikkelen
Flyentusiasten

Som guttunge hadde Ole Johan Beck en drøm om å bli flyver. I dag er …

Les artikkelen
Pilot til tjeneste

Eivind Lindtjørn har lang erfaring som misjonspilot for MAF, blant annet som utsending i Tanzania, Sør-Sudan, …

Les artikkelen
Et felleskap som vokser

Linda Andresen (50) har alltid hatt et stort hjerte for de minste, og har lang …

Les artikkelen
Ukjente helter

DR Kongo: En januarkveld i 2015 får den irske jordmoren Maud Kells en telefon derhun …

Les artikkelen
Utviklingsministeren: Den siste milen er avgjørende

Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein på vei til DR Kongo i 2019, sammen med MAF-pilot Eivind Lindtjørn. …

Les artikkelen
Å fly uten sikt

Koronapandemien har skapt dype kløfter som har forsterket ulikhetene i verden. Landskapet har endret seg …

Les artikkelen
Elevenes innsats redder liv på Papua Ny-Guinea

Covax-programmet rulles nå ut i en rekke utviklingsland, og MAF sine bushfly har så langt bidratt til å frakte vaksiner og helsepersonell i Indonesia, Lesotho og Uganda.

Les artikkelen
Idealisten Ragnhild

Covax-programmet rulles nå ut i en rekke utviklingsland, og MAF sine bushfly har så langt bidratt til å frakte vaksiner og helsepersonell i Indonesia, Lesotho og Uganda.

Les artikkelen
Avskåret etter tsunami og jordskjelv

Landsbyen Kulawi, som er gjemt i fjellene sør for Palu i Indonesia, fikk ingen internasjonal …

Les artikkelen
Hjelp og helsetjenester til flykninger

Hver dag krysser 20-30 mennesker fra Sør-Sudan grensen til Kenya og ønskes velkommen til et …

Les artikkelen
MAF bygger flyrstripe i Myanmar

I samarbeid med den burmesiske veldedighetsorganisasjonen Helse og Håp, har MAF startet arbeid i Lailenpi, …

Les artikkelen
Hilde Frafjord Johnson: Jeg elsker småfly

Hilde Frafjord Johnson om bistand, fred og fly Som 14-åring hadde Hilde Frafjord Johnson et …

Les artikkelen
Møter ungdommer ansikt til ansikt

I vår startet Hanne Hodne i en 20 prosent stilling i MAF, som prosjektleder for …

Les artikkelen
Jeg håper for en fremtid for barna mine

Foran et enkelt telt fra FN leker barna med den røde jorda. Mamma Edina sitter …

Les artikkelen
Rent vann til Liberia

«MAF i Liberia var og er helt avgjørende for vårt arbeid i landet». Dette uttaler …

Les artikkelen
Sør-Sudan trenger akutt hjelp

Sør-Sudan står overfor den mest alvorlige sultkatastrofen siden landet ble uavhengig. Ifølge UNICEF vil opptil …

Les artikkelen
Gir flybensin i gave

De første 90 jerrykannene med flybensin overleveres fra flygende rotarianere til flygende hjelpearbeidere. Og det …

Les artikkelen
En hardtarbeidende drømmer

Jeg er den første som flytter lenger vekk enn en time. Og lenger skal det …

Les artikkelen
Bushflyene frakter koronavaksiner

Covax-programmet rulles nå ut i en rekke utviklingsland, og MAF sine bushfly har så langt bidratt til å frakte vaksiner og helsepersonell i Indonesia, Lesotho og Uganda.

Les artikkelen
Bok: Reisen inn i dype landskap

Sammen med Willy Ludvigsen og hans brødre får vi en reise inn i Kongos dype …

Les artikkelen
Elektriske fly og bærekraftig luftfart. – Nærmere enn vi tror?

Visjonære ledere innen bærekraftig luftfart samles i morgen 10. mars til online-konferansen «Ecological and Electric …

Les artikkelen
Utfordrende fredsarbeid i Sør-Sudan

Verdens yngste stat har allerede en blodig historie. En halv million har mistet livet – …

Les artikkelen
Ny periode på Papua Ny-Guinea

Godt nytt år! Vi er takknemlige for MAF-familien. Sammen er vi et team som gjør …

Les artikkelen
Bushflyet reddet Joseph

Vipps til 77777

Les artikkelen
Bygger luftbro for voldsutsatte kvinner

BUKAVU, DR KONGO:Inne på det bevoktede Panzi-sykehuset lever håpet for hundrevis av kvinner utsatt for …

Les artikkelen
Fredskapere

I over 20 år har det vært konflikter mellom stammene Rendille og Borana av Marsabit …

Les artikkelen
MAF-pioneer Stuart King er død

Stuart King har sovnet inn i en alder av 98 år. Han var under andre …

Les artikkelen
Dr. Mukwege mottok koronautstyr

Nylig fikk Nobels fredsprisvinner Dr. Denis Mukwege svar på sin bønn om testutstyr for Covid-19 …

Les artikkelen
Viktig funksjon i en spesiell tid

Siden midten av mars har nedstengte samfunn, isolasjon og sosial distansering blitt den globale normen …

Les artikkelen
MAF-75-jubileumsside

Etter å ha sette Europa i flammer under 2.  verdenskrig fikk noen unge krigspiloter en …

Les artikkelen
Forandring tar tid

Intervju med Jan Ivar og Linda Andresen – MAFs utsendinger på  Papua Ny-Guinea – Hva …

Les artikkelen
Øst-Timor, landet som gjenoppbygges

I et land som bærer preg av en lang og turbulent historie, er blant annet …

Les artikkelen
MAF-pilot mistet livet på Papua

Vi sørger over tapet av vår kollega og MAF-pilot, Joyce Lin.  Joyce forlot flyplassen Sentani, …

Les artikkelen
Søstrene i Moroto

En håndfull søstre har viet sine liv til å hjelpe sårbare kvinner i et av …

Les artikkelen
Korona: Slik jobber MAF Norge

Covid 19 har store konsekvenser, både nasjonalt og globalt. MAF følger situasjonen tett. (Siden oppdateres …

Les artikkelen
Imanyas reddende engler

– I vår kultur blir barn forsømt, men de er like verdifulle som alle andre, …

Les artikkelen
Luftens Robin Hood

Tekst: Willy Ludvigsen MAFs grunnleggere drømte om å bruke bombeflyene til noe bedre enn å …

Les artikkelen
Endelig nytt sjøfly i Bangladesh

«Flyet er her! Det er nesten surrealistisk å se det lande ved hangaren etter to …

Les artikkelen
Flyr for en bærekraftig fremtid

Ingen organisasjon eller mennesker kan makte å gjøre alt, men alle kan bidra med noe …

Les artikkelen

Mission Aviation Fellowship – MAF Norge
Postadresse: Mission Aviation Fellowship, Postboks 90, 0101 Oslo
Besøksadresse: Dronningens gate 25, 0154 Oslo

Gavekonto: 7058.63.60610 Organisasjonsnummer: 980421899

MAF Norge er godkjent av Innsamlingskontrollen

REISEN INN I DYPE LANDSKAP
– et sant drama fra Kongos jungel

Bestill gratis bok

MAF tar ditt
personvern
på alvor
MAF tar ditt personvern på alvor

Vi ønsker at du skal være trygg når du bruker hjemmesiden vår. Vi benytter cookies (informasjonskapsler) for å sikre at du får en best mulig brukeropplevelse og for å hente inn statistikk for å gjøre siden bedre. Trykk OK for å akseptere vår bruk av cookies, eller trykk «her» for å lese mer om personvern.