Mercy Ships og MAF –
Felles hjertesak for de isolerte
Mercy Ships sine to sykehusskip gir gratis operasjoner og helsetjenester til nasjoner sør for Sahara. Nå fornyes samarbeidet i et felles oppdrag om å nå de mest sårbare menneskene på Madagaskar.
Tekst og foto: Antsatiana Gino Randrianasolo
Michelle Farr er klinisk leder for pasient-teamet til sykehusskipet African Mercy, som siden februar 2024 har vært stasjonert ved havnen i Toamasina på Madagaskar.
Utvelgelse av pasienter
Operasjoner ble iverksatt på skipet i mai, men som en viktig forberedende fase ble Michelle og hennes team fløyet til ulike avsidesliggende steder for å velge ut pasienter. Det viktige ved samarbeidet er at Mercy Ships kan hente ut pasienter fra isolerte steder, langt fra kysten.
Vi møter Michelle Farr etter landing i Ambatondrazaka, omtrent 250 kilometer nord for hovedstaden Antananarivo.
– Disse turene med konsultasjoner og vurdering av helsetilstand er uvurderlige, fordi vi får muligheten til å møte mennesker ansikt til ansikt, i deres nærmiljø hvor de kjenner seg trygge. Flyene er avgjørende for å få dette til, forteller Michelle.
I Ambatondrazaka finner Michelle og teamet hennes plass i en eldre murbygning. Utenfor sitter barn, unge og gamle og venter i skyggen av noen provisoriske telt satt opp for anledningen. En liten jente i køen har det vanskelig med å gå på grunn av en skade i bena. Flere andre pasienter har synlige behov, alvorlige skader og sykdommer. Felles for dem alle er at de ikke har et tilbud eller økonomi til en kirurgisk operasjon.
Stor behov for hjelp
En studie fra 2016 viser at kun 20 prosent av befolkningen på Madagaskar har tilgang til kirurgiske tjenester innen to timer fra klinikken, og så mange som 95 prosent risikerer økonomisk ruin dersom de måtte betale for dyr kirurgi. Med akutt mangel på kirurger i landet – kun én per 100 000 innbyggere – er det tydelig at behovet for Mercy Ships og MAFs tjenester er stort.
Madagaskar er kjent for sitt vakre landskap, men store deler av landet mangler veier og infrastruktur, noe som gjør det vanskelig for medisinske team å nå avsidesliggende landsbyer. I mange tilfeller kan det ta flere dager å nå disse samfunnene med bil eller til fots.
– I morgen tidlig skal vi reise videre til Amparfarabula. Flyene gir oss en mulighet til å dekke store avstander på en god og trygg måte. Veiene kan være svært utfordrende og vanskelige, men med MAF kan vi bokstavelig talt fly fra én destinasjon til den neste på en brøkdel av tiden, avslutter Michelle.