Elise og Sander leder MAFs ungdomssatsing
-Hvordan endte dere opp her i MAF?
Sander: – Mitt første møte med MAF var i Uganda i 2019, da jeg var elev ved Bibelskolen Fjellhaug. Jeg glemmer aldri flyturen med Eivind Lindtjørn der jeg fikk se Kongos jungel i fugleperspektiv, og jeg tenkte wow – dette er rått! Å se hvordan MAF jobber på nært hold, møte mekanikerne i hangaren, det var kjempekult. Etter fem måneder i Afrika hadde jeg fortsatt MAF i bakhodet da jeg satte meg på flyet hjemover.
– Den sommeren møtte jeg tidligere Co-Pilotleder Hanne Hodne på en festival – da ble jeg enda mer inspirert og begynte å engasjere meg. Så endte jeg opp å studere sammen med Ingrid Klungerbo (tidligere prosjektleder for Co-Pilot) – så du kan si at det dukket opp MAF-folk overalt. Jeg begynte på master i økonomi og tenkte at jeg hadde lyst til å gjøre noe meningsfullt i tillegg, et frivillig verv eller noe.
– Dagen etter ringte Ingrid meg med spørsmål om jeg ville være med i styret for Co-Pilot, det kunne jeg ikke si nei til. Og da Ingrid sluttet i fjor, ble jeg koblet enda mer på.
Elise: – Jeg gikk på Hedmarktoppen Folkehøgskole og husker godt at daglig leder, Willy Ludvigsen, besøkte oss for å snakke om MAF og oppveksten sin i DR Kongo. Det gjorde inntrykk! Så dro jeg på DTS (disippeltreningsskole) på Hawaii i regi av Ungdom i Oppdrag.
– Det var en fantastisk tid med fokus på Gud, vennskap og sykt god undervisning – jeg merket at det gjorde noe med meg. Et år senere studerte jeg «kreativ markedskommunikasjon» ved Høyskolen i Kristiania.
– Der skrev jeg bacheloroppgave sammen med Sara Edland som jobbet for Co-Pilot. Og da muligheten til å søke jobben meldte seg i fjor, tenkte jeg at det skadet ikke å prøve. Så her er jeg nå, og er veldig fornøyd med det!
– Hva skjer i Co-Pilot om dagen?
Sander: – Vi er godt i gang med å videreføre det som Ingrid startet – å etablere oss som en egen forening. Det har tatt litt mer tid enn vi trodde, men vi begynner å komme på plass. Det langsiktige målet er jo at vi skal kunne søke om støtte fra staten til ungdomsarbeid i Norge, og at det er noe som skal skje hvert år.
– Hovedmålet er å skape verdi for medlemmene, at de kan engasjere seg i det MAF gjør. Vi opplever også at unge får større eierskap til arbeidet når de er medlemmer, og kan være med å forme foreningen. Vi har 966 engasjerte, og i fjor startet arbeidet med å registrere dem som medlemmer. På høsten i fjor fikk vi 279 nye medlemmer, og vi har et hårete mål om 400 i år. Elise er jo helt sjef på stand, så det er ikke umulig.
Elise: – Jeg skal til Trondheim på Impuls til helgen for å stå på stand. Der skal jeg knytte kontakter og møte folk som vil engasjere seg, og kanskje starte et lokallag der. Vi har et lokallag i Bergen så langt, og potensielt et i Oslo. Ellers legger vi nå planer for en sosial Co-Pilot-kveld med musikk, spill og quiz, hvor vi snakker om hvem og hva Co-Pilot skal være.
– Dette skal vi ta videre til Bergen og andre steder hvor vi ser muligheter. Vi satser også på samarbeid med artister, og vi har allerede jobbet med artisten
og låtskriveren Sofie Fjellvang, som er utrolig bra. Folk er gira, og det er gøy. Må også nevne at det blir mange festivaler i sommer, blant annet Skjærgårds, UL og KRIK.
– Hvor er Co-Pilot om fem år?
Elise: – Et sted hvor unge engasjerer seg og har lyst til å være ledere, og at det er en driv som trekker fremover. Det er noe unikt med Co-Pilot, og det er kult at det skiller seg slik fra andre organisasjoner. Og jeg håper vi ser flere som vil reise ut på felt.
Sander: – Jeg tenker også at vi må bygge noe bærekraftig, at vi får støtte og faste arrangement som engasjerer unge for MAF. At det skal være en anerkjent plattform for unge til å engasjere seg, og at mange flere vet hva vi står for.
– Hva er drivkraften bak engasjementet til Elise
og Sander?
Elise: – Da jeg besøkte Madagaskar, ble jeg inspirert, det ga meg veldig drivkraft. Å se at MAF utgjør en forskjell i livene til så mange mennesker, da tenker jeg at wow! MAF driver et bra arbeid, og det er viktig at vi engasjerer oss, vi kan fort glemme hva som skjer rundt om i verden. Jeg har også alltid vært glad i å jobbe med ungdom. Jeg var leder i kirken fra jeg var ung, og synes det er veldig gøy å jobbe med denne typen fellesskap.
Sander: – Som barn bodde jeg i Peru sammen med foreldrene mine, som var misjonærer der. Det var der det hele begynte, og det ga meg et annet perspektiv. Det samme må jeg si etter å ha sett arbeidet til MAF i Afrika. Å se den store påvirkningen MAF kan ha på et liv. Her i Norge er det bare å bestille en legetime via en app, mens der får de kun hjelp to ganger i året. Og hvis ikke MAF hadde vært der, ville det ikke vært noe helsetilbud i det hele tatt for veldig mange. Det kan bety alt for et isolert samfunn. Det var sterkt å oppleve. Når jeg forstår hvor viktig det jeg jobber med er, gir det meg drivkraft.
Siste artikler og historier
- Alle
- Ambulanse
- Bistand
- Helse
- Historier
- Leder
- Misjon
- Nødhjelp
- Nytt fra felten
- Nytt fra Norge
- Ukategorisert
- Alle
- Ambulanse
- Bistand
- Helse
- Historier
- Leder
- Misjon
- Nødhjelp
- Nytt fra felten
- Nytt fra Norge
- Ukategorisert