På isolerte steder her i DR Kongo kjemper hvert tredje barn under fem år mot malaria – mange får ikke hjelpen de trenger. Destin, en liten jente på 4 år, var en av dem. Sammen kan vi endre på dette. Vil du hjelpe?
Mitt navn er Dr. Mudji og jeg jobber som lege ved Vanga sykehus i DR Kongo. Da jeg var syv år, døde min beste venn. Jeg kunne ikke forstå at det kunne skje, vi hadde jo spilt fotball sammen den kvelden.
Min venn døde av malaria. Denne opplevelsen var en av grunnene til at jeg valgte å bli lege. Jeg ville hjelpe folket mitt, og redde flere fra den forferdelige sykdommen.
Det er én spesiell historie jeg vil fortelle deg – for jeg glemmer aldri første gang jeg så Claudine. Hun satt bakpå en motorsykkel, i armene holdt hun to nyfødte siamesiske tvillinger mens mannen kjørte. Den lille familien kom fra en isolert landsby som heter Muzombo, og reisen deres på humpete jungelveier hadde tatt utrolige 15 timer. Dette var i august 2017
Det er i dag vanskelig å forstå hvordan de i det hele tatt overlevde denne reisen. Jeg visste allerede at de var noe utenom det vanlige, for ryktet gikk om at noen siamesiske tvillinger var på vei. De to babyjentene Anick og Destin var vokst sammen ved navlen og delte flere indre organer.
I hele verden overlever kun 60 prosent av siamesiske tvillinger – ingen hadde så langt overlevd i DR Kongo. Selv nå har jeg vanskelig for å forstå hvordan Claudine klarte å føde dem naturlig. Dette var virkelig to mirakelbabyer.
Foreldrene var helt utslitt etter reisen der de satt foran meg, de så triste og fortapte ut. Deres eneste håp var at jeg kunne hjelpe. Jeg visste at sjansene var små – Anick og Destin hadde kun fem prosent sjanse for å overleve en operasjon som kunne skille dem.
Jeg hadde et lite håp likevel, og tok raskt kontakt med en legespesialist i hovedstaden Kinshasa som gikk med på å hjelpe. Den 480 kilometer lange reisen for å frakte tvillingene fra Vanga til Kinshasa, visste jeg ville bli et problem. Jeg så bare en løsning, det var å ringe MAF.
I løpet av 48 timer landet MAF-pilot Brett Reierson i Vanga. Lokalbefolkningen omringet flyet for å få et glimt av mirakelbabyene. Det var første gang moren Claudine noen gang hadde sett et fly. Jeg husker at hun fortalte meg: «Vi ba Herren om å sende engler – og han svarte med å sende oss vinger!»
Vi tok farvel og sendte familien med et MAF-fly i retning Kinshasa – nå kunne jeg og mine kolleger ikke gjøre annet enn å be for Anick og Destin.
Claudine fortalte meg etterpå hva som skjedde når de kom frem: «Klokken 04.00 om natten ble babyene sendt inn på operasjonssalen, og vi ble fortalt at vi skulle være på rommet vårt og be Gud om hjelp. Klokken 18.00, etter 14 timer, var operasjonen over. Vi var overlykkelige der vi satt med hver vår baby i armene!»
Tre uker etter operasjonen ble familien fløyet tilbake til Vanga. Jeg kan ikke beskrive hvor glad jeg var for å se dem igjen. Vi hadde lyktes mot alle odds! Men, vi måtte følge dem tett i flere måneder – tvillingbabyene var veldig sårbare.
Men så rammet pandemien oss, og dessverre mistet jeg kontakten med familien.
Fem år etter den dramatiske redningsaksjonen, spurte MAF om jeg kunne få kontakt med Claudine for å se hvordan det gikk med tvillingene. Etter mye leting fant jeg dem, men det var triste nyheter. Både Anick og Destin hadde fått malaria, men Destin hadde ikke klart seg. Hun døde i morens armer. Det var så utrolig trist!
Etter alt de hadde vært gjennom, er det tragisk at Destin skulle dø av et myggstikk.
WHO anslår at mer enn 600 000 mennesker dør hvert år av malaria.
Over 75 prosent av disse er barn under 5 år!
Midt i alt var det utrolig sterkt å møte tvillingsøsteren Anick igjen. Jeg var så takknemlig for at hun overlevde, og at jeg kunne følge henne opp fremover. I oktober 2022 fløy MAF Claudine og Anick til Vanga for en ny helsekontroll. Da ble Anick behandlet for underernæring.
At barn som Destin må dø fordi vi ikke når ut med medisiner, er en tragedie. Ved vår barneavdeling er malaria den største dødsårsaken, ofte fordi de kommer for sent til sykehuset.
Sammen kan vi gjøre mer for å nå ut med legehjelp og medisiner.
Selv om denne historien er tung å fortelle, vil jeg den skal vise deg – at når du støtter MAF, så kan vi nå ut med legehjelp, livsviktige medisiner, myggnett og informasjon.
Da kan vi sammen redde flere barn fra malaria. Jeg håper du er enig med meg – hvert eneste barn er verdt å kjempe for!
Vil du bidra i kampen mot malaria?
Vennlig hilsen
Dr. Junior Mudji
Vanga Evangelical Hospital, DRC
(MAF-partner)