Som barn fikk masai-gutten Pelua ikke muligheten til å begynne på skolen, han ble i stedet solgt av sin egen far som billig arbeidskraft. En dag forbarmet en lærer seg over den unge gutten og sørget for at han fikk skolegang. Pelua fikk selv oppleve hvor avgjørende kunnskap er – i voksen alder har han nå startet en skole for 271 masai-barn. – Jeg vil gi videre det jeg har fått, forteller Pelua Siloma (50).
Tekst og foto: Svend Løbner
Oversatt og bearbeidet av Odd Arild Nessa og Ralph Kolnes
Da vi lander på en humpete flystripe sørvest i Kenya, skimter jeg en fargerik mann gjennom flyvinduet. Med caps, det typiske røde masai-sjalet over skulderen og et masai-sverd i beltet, ser ikke Pelua Siloma ut som en vestlig «gründer» med jakke og slips. Men mannen forteller meg sin historie – en historie om hva drivkraft og lokalt engasjement kan utrette i et ellers fattig lokalsamfunn.
Samfunnsutvikling fra grasrota
Pelua, som leder organisasjonen RedTribe, har på få år bygget pilarene til et samfunn som vil stå lenge. Sammen med 52 lokale arbeidere har han sørget for rent drikkevann til 12 000 lokale masaier, etablert en skole med 271 elever og startet en helseklinikk som behandler rundt 20 pasienter om dagen. De har også lansert et smykkeprosjekt som gir 15 fattige kvinner et levebrød ved å selge perler og smykker internasjonalt.
– Jeg vil gi jenter og kvinner de samme mulighetene som gutter, sier han, idet vi setter oss under et tre i skyggen, på dette stedet som best kan beskrives som et stort gårdsbruk.
Denne gården gir også inntekt, for her inviterer han inn reiseselskaper fra skoler og organisasjoner, som mot betaling kommer på besøk og bidrar til å finansiere RedTribe.
– Kenyas unge mennesker – også i det avsidesliggende masai-landet – fortjener en fremtid. Jeg vil sørge for at folkene mine får en utdanning slik at de kan bidra i det kenyanske samfunnet, påpeker 50 år gamle Pelua.
Og det er en grunn til det.
Solgt som billig arbeidskraft
Pelua vokste opp i en fattig nomadefamilie. Hans voldelige far trengte penger, så han solgte både Pelua og moren til en mann som ville ha billig arbeidskraft. I stedet for å gå på skolen, endte den unge gutten med å passe 150 kyr uten å få annet enn mat som betaling. Til slutt orket han ikke mer.
– Jeg rømte inn i byen, fikk jobb i en chapati-bar, fant en mattebok og begynte å studere på egenhånd. Faren min hadde jo gitt meg forbud mot å gå på skolen, for da kunne jeg jo ikke passe kyr, som han mente var det viktigste. Men i byen kunne jeg fri meg fra han, forteller Pelua med store håndbevegelser.
En dag kom lykken Peluas vei. En lærer fikk øye på den unge gutten som satt fordypet i matteboken. Han inviterte den unge gutten til skolen hvor han selv jobbet, gav han skoleuniform og skolepenger. Det viste seg å være en god investering, for gutten hadde talent. Pelua ble best i klassen og stod med glans på eksamen. Så gikk han videre til lærerutdanningen. Som ivrig student fikk den dyktige eleven mer ansvar, og han ble valgt til president i studentforeningen. Nå har han fått muligheten til å gjøre det samme for barna som vokser opp i dag.
– Jeg og de andre lærerne sørger for at de 271 barna ved skolen vår får en utdannelse og en ordentlig sjanse i livet, som jeg selv også var så heldig å få. Det er stort for oss at Masai Academy-skolen nettopp er kåret til den beste i distriktet, forteller Pelua og smiler stolt.
Drives av masaiene selv
RedTribe er en av MAFs nære partnerorganisasjoner. Da Pelua og hans folk ønsket en flystripe som kunne spare dem åtte timers kjøring på dårlige veier til Nairobi, kontaktet de MAF. Selv hadde de samlet inn 40 000 shilling – vel 3000 kroner – til prosjektet. MAF tok seg av resten. Nå er den krevende veien blitt erstattet med en 35 minutters flytur.
En av styrkene til RedTribe er at det drives av masaiene selv. Organisasjonen ble startet av portugisiske misjonærer for litt over 10 år siden, men et halvt år etter at Pelua engasjerte seg som frivillig, ble det klart at han var en mann med helt spesielle egenskaper. Da de etter noen år måtte reise hjem, var det naturlig å overlate arbeidet til han.
Vann til lokalsamfunnet
Bokstavelig talt har det gått mye vann i bekken siden den gang. For RedTribe har boret tre brønner og satt opp flere vannpunkter, slik at 12 000 lokale masaier nå har tilgang til rent drikkevann. Før brønnene ble bygget, drakk de alle vann fra elven, som kyrne også drakk av. Dette førte til at folket ble infisert av vannbårne sykdommer som kolera og diaré. Mange ble syke. Det gikk verst utover barna.
– Men heldigvis er det slutt på den tiden, nå kan kvinnene hente vann fra de tre vannstasjonene i 20-liters dunker. Og selv om det skjærer litt i hjertet når de sleper dunkene fra vannstasjonen opp fjellene flere kilometer før de er hjemme, så er det tross alt rent vann i dunkene. Folk unngår å bli syke av skittent elvevann, sier Pelua mens han peker i retning den ene brønnen ute på plassen.
Pelua og hans stab har gjort livene bedre og endret hverdagen totalt i dette lokalsamfunnet. Her er det initiativ, stort mot og orden, slik det ideelt sett skal være i vellykkede prosjekter. Og Pelua skal ha mye av æren for dette, som sammen med et godt og energisk team av ansatte har fått det til.
Vil gi tilbake
Pelua har en klar visjon om å løfte lokalsamfunnet, og hans gode humør smitter over på de ansatte. Hans gode evne til å skape og opprettholde gode relasjoner med organisasjoner som MAF, vil utvilsomt sørge for at RedTribe-prosjektet vil utvikle seg enda mer i tiden som kommer.
Slik er det med ekte gründere. Også når dressen byttes ut med et Masai-sjal og slipset byttes ut med et sverd.
Samtalen går mot slutten og Pelua kommer igjen inn på viktigheten av at jenter blir respektert, og at barn og unge fra stammen får mulighet til å gå på skolen.
Midt i setningen blir han helt stille.
– Beklager, sier Pelua. Dette rører meg så sterkt. Jeg vil bare gi videre det jeg har fått, det som en hjertegod lærer en gang gav til meg. Det er dette som driver meg, avslutter han.
RedTribe er lokalisert i det sørlige Kenya på grensen til Uganda hvor de jobber for å støtte de lokale Masai-samfunnene. Organisasjonen jobber for å gi utdanning og satser på bærekraftige tiltak for å overvinne fattigdom og sykdom, samtidig som de fokuserer på å opprettholde sin masai-identitet. Visjonen er å sikre en lys fremtid for samfunnet og kommende generasjoner.