Fem år gamle Salma dunket på den rare metallsylinderen hun tilfeldigvis oppdaget da hun lekte ute på et jorde. Den uskyldige leken med stein utløste en eksplosjon som var så kraftig at hun fikk alvorlige skader i øynene. Redningen ble et team med øyeleger fra Doctors for Life, som ble fløyet inn i området der hun bor.
Tekst: Jenny Davies Foto: Doctors for Life
Oversatt og bearbeidet av Odd Arild Nessa og Ralph Kolnes
Prosjektleder Johan Classen fra «Doctors for Life» forteller om 245 øyeoperasjoner som ble utført mellom 1. og 12. februar, da et team med øyekirurger ble fløyet inn til et krigsherjet grenseområde mellom Sudan og Sør-Sudan.
Forstod ikke at det var en landmine
Metallsylinderen som Salma slo på var omtrent 30 til 40 centimeter lang, med en finne i den ene enden. Et øyeblikk senere var livet hennes endret, idet eksplosjonen rev opp gjennom de små hendene hennes.
Den skjebnesvangre dagen like før jul i fjor ble hun hastet til sykehuset hvor livet hennes stod på spill. Heldigvis overlevde Salma eksplosjonen, men den etterlot henne med skader i øynene, som gjorde henne blind. De tilreisende øyelegene opererte begge øynene hennes, hvor det ene hadde større skader fra en splint som hadde laget hull i netthinnen. I dagene etter operasjonen ble synet hennes stadig bedre.
– Vi forstod at det gikk riktig vei da den traumatiserte jenta begynte å smile igjen. Det var fantastisk å se at hun ble et barn igjen – og hvor lykkelige foreldrene var! Hadde det ikke vært for legene, kunne eksplosjonen ha gjort Salma permanent blind, forteller Johan engasjert.
Dyktige kirurger
Erfarne øyekirurger gjennomfører grå stær-operasjoner på bare ti minutter. Ledende kirurg i teamet, Dr. Jonathan Pons, er en ekspert på sitt felt. Han får også hjelp av sin datter, Dr. Emma Jane Johl, som også er øyekirurg. Hun tar oppgaven med å undersøke pasienter og behandle noen av de mer enkle tilfellene.
Teamet på totalt 18 personer har ulike roller. I tillegg til øyelegene består gruppen av annet helsepersonell, frivillige oversettere og pastorer. De er med for å skape en trygg og god ramme for pasientene.
Teamet setter opp to operasjonsbord side om side for raskt kunne operere den neste.
Dr. Pons anslår at ett av fem tilfeller av grå stær er forårsaket av traumatisk skade. Noen av disse er barn som har fått torner i øynene eller splinter fra vedhogging. Disse sakene blir prioritert av teamet.
– Barn må opereres raskt for at de ikke skal bli blinde permanent, forteller han, og fortsetter: – Hvis øyet ikke brukes av et barn, vil hjernen til slutt glemme hva det er til for.
– Bortsett fra barn, utfører kirurgene vanligvis operasjon på det ene øyet, som gjenoppretter nok funksjonelt syn til å hjelpe dem med å klare seg i hverdagen. Vi skulle gjerne operert begge øynene, men da ville vi bare kunne ta imot halvparten så mange pasienter, påpeker Johan nøkternt.
Gamle går i flere dager
Flertallet av operasjonene er på eldre mennesker som har humpet seg frem på det ujevne underlaget med en stokk, ofte fulgt av en slektning. Grå stær er en naturlig del av aldringsprosessen uansett hvor du bor, men å få tilgang til helsehjelp avhenger av hvor du er født i verden.
Bare å komme seg til klinikken krever stor besluttsomhet. Johan anslår at de fleste av pasientene reiser i tre eller fire dager, noen enda lenger. Mange kommer tidlig, og venter flere dager for å komme foran i køen. Å vite at noen venter på dem, motiverer kirurgene som gjerne vil hjelpe så mange som mulig.
– Jeg så en eldre dame gående engstelig bak søsteren sin, dypt konsentrert om hvert skritt hun tok. Da jeg igjen så dem etter operasjonen, gikk hun så fort at søsteren knapt klarte å holde følge! De lo høyt begge to. Det var et gledelig syn, forteller Johan og smiler bredt.
– Det er utrolig givende å se eldre mennesker få et nytt liv etter operasjonen. Når du er blind, medfører det store begrensninger i livet. Du mister selvstendigheten, og blir avhengig av hjelp fra andre.
– Når jeg snakker med pasientene om hvordan livet har endret seg etter operasjonen, forteller de ofte:
«Jeg kan jobbe igjen. Jeg kan spise mat selv. Hvis jeg legger fra meg noe, kan jeg finne det igjen. Jeg er ikke avhengig av folk som må hjelpe meg. Jeg kan gå på toalettet alene. Jeg kan bevege meg rundt uten å være redd for slanger og farlige dyr.»
En pasients bønn
Noen ganger er det tilfeller hvor en pasient vil forbli helt blind. Å formidle den beskjeden videre er krevende for teamet.
– Pasientene satser alt på å komme hit. De har ofte gått i flere dager i håp om å få synet tilbake. Å formidle beskjeden om at de aldri vil kunne se igjen, er helt forferdelig. Spesielt hvis de er unge, forteller Jonathan med alvor i blikket.
– Jeg husker godt et tilfelle der en soldat kom til oss. Han var helt blind etter en bombeeksplosjon under krigen. Han håpet så sterkt at vi kunne hjelpe ham å se igjen. Han hadde allerede mistet ett øye som var fjernet. Skaden i det andre øyet var en løsrevet netthinne. Dessverre kunne vi ikke hjelpe. Når man ikke blir operert umiddelbart, blir skaden permanent. Det var vondt å se han sitte sønderknust med hodet i hendene da vi fortalte dette.
– Det er spesielt i slike tilfeller vi finner styrke i troen. Vi kan be en bønn og komme med trøstende ord til pasientene. Der noen åpenbart ikke vil kunne lese, tilbyr vi dem en gratis lydbibel. Den unge soldaten fikk en slik. Jeg håper og tror det vil gi ham styrken og trøsten han trenger, forteller Johan.
Mange sterke historier
Ved slutten av oppdraget har hundrevis av pasienter blitt hjulpet av de dyktige øyespesialistene. Gjennom årene har flere tusen fått hjelp. For teamet av kristne kirurger blir det en lang rekke sterke historier om mennesker som har fått synet tilbake, slik som Salma, forteller Johan.
– Ved Guds nåde har jeg hørt sterke historier fra oppdragene vi har gjort gjennom årene. Medisin er et fantastisk redskap! Det finnes mange steder vi ikke kunne fortalt om vår tro hvis ikke det hadde vært for medisin. På denne måten kan vi vise Guds kjærlighet til mennesker som trenger en ekstra hjelpende hånd, sier han, og fortsetter:
– For våre kirurger, som gir synet tilbake til pasientene, håper vi også å kunne åpne deres indre øye slik at de kan se Guds kjærlighet. Noen sa en gang: «Hvis du vil forkynne Guds kjærlighet til mennesker, må du ha Bibelen i den ene hånden og et fat med frukt i den andre.» Når du møter behovet til en person, vil du også nå hjertene deres.
Når en pasient får synet tilbake, sier jeg til dem: «Hvis du vil si takk, er den beste måten å overgi livet ditt til Gud. Det faktum at du er her, er ikke en tilfeldighet. Det er Guds plan.»
Vi har ingen tid å miste
Etter å ha benyttet MAFs fly til transport de siste årene, mot timevis i bil på humpete veier, vet Johan hvor viktig flyene er for å gjennomføre disse oppdragene.
– Det humper litt i flyet også, men ikke så mye som det gjør i en bil på disse veiene. Jeg vil heller humpe litt enn mye, utbryter Johan og ler godt.
– MAF er til å stole på! Med andre operatører risikerer vi at de kansellerer – og for å være helt ærlig så har vi ikke noen tid å miste. Reise er den største enkeltkostnaden vi har. Å frakte folk med alt dette utstyret til en isolert lokasjon er en enorm utfordring. Hver dag vi blir forsinket medfører at 20-30 pasienter ikke får synet tilbake.
–Noen av instrumentene våre, som for eksempel mikroskopene vi bruker for glaukomkirurgi, er tungt, skjørt og dyrt å erstatte. Vi trenger mye medisinsk utstyr til operasjonene. Alt må sendes.
– Fly er for oss et uvurderlig redskap som hjelper oss å nå vårt endelige mål. Så enkelt er det.
Legenes tid er dyrebar, de må ofte jobbe på ubetalt fri. Dette er tid som de heller brukt sammen med familiene sine. Vi har i praksis ikke de ekstra to ukene det ville tatt oss å reise langs bakken. Derfor er MAF så utrolig viktig for oss, avslutter Johan.
(Salma er ikke jentas egentlige navn)