Bushfly, nødhjelp og håp i 75 år

Etter å ha sette Europa i flammer under 2.  verdenskrig fikk noen unge krigspiloter en drøm om å fly ut mat, hjelpearbeidere og leger for å gjøre verden til et bedre sted.

MAF ble grunnlagt i 1945 med en sterk visjon, lidenskap og besluttsomhet til mennesker som delte interessen for luftfart og kristen tro. 

I begynnelsen vokste det fram tre grupper som startet med flyvninger. Disse befant seg i USA, Storbritannia og Australia. 

– Fly har spredd så mye død og ødeleggelse under krigen. Hvorfor kan de ikke brukes til å gi liv og håp i fredstid?

Den første flyvningen 1946 – Betty Green

Betty snudde krig til håp da hun fløy det første MAF-flyet fra LA til Mexico City i 1946. Erfaring som flyger fikk hun som pilot under 2. verdenskrig som medlem av Womens Airforce Service Pilots (WASP).

Erfaringen brukte hun til å gi andre muligheter og håp gjennom flyvningene for MAF. Betty gjorde hele 4 640 flygninger i 12 land, blant annet Peru, Nigeria, Sudan and Indonesia. Les mer!

Stuart og Jack til det afrikanske kontinentet i 1948

Etter å ha samlet inn midler til MAFs første fly i 1948 – type Miles Gemini – begynte flyløytnant Stuart King og den tidligere skvadronlederen Jack Hemmings et seks måneders oppdrag for å utforske hvordan fly kunne hjelpe misjonærer og hjelpearbeidere i Afrika. Med kart og kompass opplevde de isolerte områder, varme og mye nød.

Turen endte dramatisk, da flyet krasjet. Men pågangsmotet var stort, og året etter hadde de kjøpt et nytt fly «De Havilland Rapide», og i 1951 begynte MAF med regelmessige flyvninger i Sudan.

MAF i dag – en moderne flyflåte

Siden etableringen av den første basen i Sudan i 1950, har MAF møtt uro, fiendtlighet og utfordringer i Afrika, men likevel har MAF vært på vingene for å hjelpe sårbare mennesker ute i verden.

Til vanlig opererer MAF 138 småfly i 34 land, helt fra Bangladesh til Haiti, Ecuador til Papua Ny-Guinea og Sør-Sudan til Øst-Timor.

I løpet av de siste 75 årene har MAF kontinuerlig avansert omfanget av sin drift ved å modernisere flyflåten, utvikle staben og forbedre kapasiteten til å bli et stort ideelt flyselskap med et diakonalt oppdrag.

Jubileumshilsner til MAF 75 år

Utviklingsminister
Dag Inge Ulstein
Filosof og fredsforsker
Henrik Syse
Biskop / tidl. Gen. sek (KN)
Atle Sommerfeldt
Tidligere NRK-korrespondent
Tomm Kristiansen
Gen. sek. i Norges Innsamlingråd
Siri Nodland
Rektor ved Høyskolen Kristiania
Arne Krumsvik
Gen. sek. i Misjonsalliansen
Andreas Andersen
MAF-ambassadør
Trine Rein

Om MAF

MAF er en tverrkirkelig internasjonal organisasjon. Vi driver med bistandsflyvning og nødhjelp. MAF flyr til steder ingen kan eller vil fly – over ørkener, jungel, fjell og sumper, i områder der reisen på bakken tar dager og uker – eller der det ikke finnes veier.

Vi opererer med 135 småfly i 25 land. Hvert fjerde minutt er det et MAF-fly som letter eller lander et sted i verden.

 

Mission Aviation Fellowship – MAF Norge
Postadresse: Mission Aviation Fellowship, Postboks 90, 0101 Oslo
Besøksadresse: St. Olavs gate 28, 0166 Oslo

MAF bruker følgende bankkonti: Gavekonto (hoved): 7058.63.60610.
Håpets Vinger og månedsbrev: 1503.24.46504. Brev til nye givere: 1503.25.33334

MAF bruker følgende Vippsnumre 77777 (hoved), 2424 og 2474. 

Organisasjonsnummer: 980421899

MAF behandler alle opplysninger om våre givere strengt konfidensielt. Behandlingen skjer i henhold til Personopplysningsloven. Les mer her

MAF Norge er godkjent av Innsamlingskontrollen

MAF tar ditt
personvern
på alvor
MAF tar ditt personvern på alvor

Vi ønsker at du skal være trygg når du bruker hjemmesiden vår. Vi benytter cookies (informasjonskapsler) for å sikre at du får en best mulig brukeropplevelse og for å hente inn statistikk for å gjøre siden bedre. Trykk OK for å akseptere vår bruk av cookies, eller trykk «her» for å lese mer om personvern.