Martin Aarflot føler han gjør folk en tjeneste når han ber om å få pengene deres. Som fundraiser vil han hjelpe andre til å oppleve mer mening med livet. 

 Tekst: Benedicte Mella | Foto: Jostein Rensel og private bilder | Hovedbilde: Martin på Haydom flystripe i Tanzania
Martin har vært med å bygge opp MAF til hva det er i dag. Vinteren 2008 ble han spurt om å bli med som fundraiser. Etter nesten åtte år er MAF nå løftet med 16 ½ million i innsamlede midler på årsbasis.

Martin har vært med å bygge opp MAF til hva det er i dag. Vinteren 2008 ble han spurt om å bli med som fundraiser. Etter nesten åtte år er MAF nå løftet med 16 ½ million i innsamlede midler på årsbasis. Martin jobber nå i Misjonsalliansen for å stimulere giverglede og engasjement!

Motvekt mot tøffelkultur

Martin Aarflot (46) sitter foran meg i strøken dress med blå skjorte og sveisen lagt fint på plass. Han slår meg som en ekte businessmann, men kaller seg selv en skogsmann.

– Jeg har et kjempebehov for å padle kajakk og bo i telt, og får pustebesvær hvis det er mange år siden jeg har vært i Jotunheimen, smiler Martin bredt. Han forklarer videre:

– Jeg har prøvd å være litt motvekt mot tøffelkultur, med glimt i øyet henviser han til sitt eget antrekk. Jeg har tro på at om en holder høy standard med seg selv så påvirker det tankegangen, også til de rundt. Det er rett og slett av hensyn til kollegaer.

Lykkes i MAF

Martin har vært med å bygge opp MAF til hva det er i dag. Vinteren 2008 ble han spurt om å bli med som fundraiser, og hadde på den tiden allerede ”fornemmet” at det var på tide med noe nytt for ham, etter en tid i samme rolle hos Misjon uten Grenser. Etter nesten åtte år er MAF  nå løftet med 16 ½ million.

– Jeg vil si vi har lykkes med oppbyggingsfasen, erkjenner Martin, som nå er i Misjonsalliansen og gjør samme type arbeid der. Så skynder han seg å legge til at han ikke har vært alene om suksessen, og forteller om mange gode samarbeidspartnere i organisasjonen.

En flying start

– Da jeg begynte i MAF, var jeg i et forum for alle land i Europa. Ledelsen fortalte at de hadde en kjempeutfordring med flybensinprisene, de måtte doble inntektene i løpet av fem år. Fred Karlsen og jeg satte oss ned: ”hvis MAF skal doble inntektene på fem år, så må vi doble inntektene i Norge hvert år, tre år på rad. Hvordan skal vi klare dette?Det er en sånn ting man ikke får til uten at Gud er med.

– Trekvart år etter det var det et svært jordskjelv på Haiti, det var da vi skjønte å utnytte den opp-
merksomheten som MAFs innsats der fikk, som gjorde at vi fikk til å finansiere hele katastrofeinnsatsen til MAF på Haiti. Det ble en flying start. I 2010 hadde vi gått fra 1 til 4 millioner på to år.

Grepet av bistand

Du arbeider nå i ditt tredje misjonsselskap. Er du først og fremst en fundraiser eller en som brenner for misjon og bistand?

– Mitt første minne som er relatert til det jeg gjør, er Aksjon Håp i 1982. Jeg ble så grepet av saken, at jeg gav bort alle sparepengene mine, og det var faktisk en del! Hun bøssebæreren ble ganske overrasket over en ung gutt som tømte mange hundre kroner av sparebøssen sin. Dette har rett og slett fulgt meg gjennom livet. 

Videre forteller Martin at på videregående hadde han en kamerat som han snakket mye med om hvor flaks det var at de var født i Norge og ikke i Manila.

– Vi kjente på et ansvar for å forvalte det vi har fått. Den spiren ble vannet grundig da jeg var med å starte KRIK i India. Møtet med Calcutta og mennesker som satt helt nakne på gaten ble voldsomt for meg.

Omfordele rikdom

Har du en arv i form av et familiært engasjement?

– Jeg vokste opp i Bærum i en ekstremt bra, norsk kirke med tre prester som hadde et fantastisk engasjement. Min far var en av dem. Men det var ikke oppveksten i Den norske kirke som førte til engasjementet for misjon. Jeg tror heller at dette er en del av livskallet mitt, konkluderer Martin med.

– Det å være med å omfordele rikdom fra Norge til steder i verden er det som virkelig engasjerer meg og som jeg tror jeg skal drive med.

Hjelper folk å bety noe for andre

Martin har nå jobbet profesjonelt med innsamling av penger i femten år. Han har opparbeidet seg mye erfaring, samt kursing og litteratur om emnet. Det er med en viss skråsikkerhet han kan fortelle om verdiene som ligger bak pengeinnsamlingstanken.

– Noen synes det er ekstremt vanskelig og er ukomfortable med å be folk om penger. Jeg opplever en veldig frihet i det. For hvis du spør mennesker mot slutten av livet hva som er viktig når de ser tilbake på livet sitt, er det at de har betydd noe for noen, at livet deres ikke var forgjeves. Altså, uegennytte. Jeg ser på meg selv som en som samarbeider med mennesker som ønsker å hjelpe; jeg prøver å legge til rette for at de skal få løst engasjementet ut i noe konstruktivt. Alle kan være misjonærer, man må ha noen som er bindeleddet, forklarer fundraiseren.

Norgesmester i takkebrev

Kan du fortelle litt fra hverdagen i MAF?

– Dagene startes alltid med bønn. Det er en integrert del av hele arbeidet. Vi har også jobbet med å bygge opp et nettverk av forbedere. Martin legger til at det er åpent for flere, og at disse får oppdateringer og bønnebehov på jevn basis.

I hvor stor grad tenkes det om arbeidet som misjonsarbeid?

– Vi har snakket mye på jobben om dette med at noen sår, andre vanner, men Gud gir vekst. Vi ønsker å være rause med å så, vi kan ikke sitte passive. Vi ønsker å legge til rette, slik at det er mulig for Gud å velsigne. Vi har vært veldig fokusert på å takke. Faktisk har vi blitt kåret av bransjen som norgesmester i takking!

Hva vil du si har vært den viktigste suksessfaktoren?

– Da det virkelig løsnet for oss var den dagen vi bestemte oss for å være det vi er. Nemlig et flyselskap. Det MAF er som ingen andre misjonsorganisasjoner er, er et flyselskap. Vi begynte med billetter, flysymboler osv., som gjorde at vi skilte oss ut.

Kan litt om masse

Hvordan vil du beskrive deg selv som person?

-Jeg er litt intuitiv, men ikke i motsetning til det å følge en plan. Også er jeg generalist, jeg kan litt om masse. Sånn sett fungerte jeg bra i oppbyggingsfasen hos MAF, fordi jeg kan regnskap, statistikk, rapportering, budsjettering, jeg har ledererfaring og er ikke redd for å stå foran folk og fortelle eller preke, og jeg hadde jobbet med markedsføring og design så jeg kunne lage det meste selv. De første to-tre årene hadde jeg en veldig multi-rolle.

Brann for å sende ut

Er det noe du brenner for i tillegg til pengeinnsamling?

– Hvis jeg kan ta med meg noen på reise og gi opplevelser som gjør at de endrer livskursen sin, slik jeg har opplevd selv, så er det svært for meg å erfare. Jeg har hatt noen erfaringer av å være med å se at folk spør seg ”hva er Guds plan med mitt liv?” og det er veldig meningsfullt.

I hvilken sammenheng får du gjort dette nå?

– Misjonsalliansen sender ute mange frivillige. De viser stor raushet i å slippe mange unge mennesker ute i prosjektene. Norsk ungdom trenger å komme ut av velstandsbobla hvor alt er bare app’er. Jeg vil få dem til å skjønne at verden trenger deres engasjement. Langt ut over nye ”levels” i ”Pokemon Go.”

dsc_2787

Martin trives i naturen, gjerne med litt ekstra spenning.

martin-med-sko-som-gave

Hva passet vel bedre som avslutningsgave enn et par solide fjellsko?

Ikke et livstidsperspektiv

Martin bor i indre Østfold, nærmere bestemt Tomter, og pendler til Oslo sentrum hvor Misjonsalliansen har kontor.

Hva ligger foran deg, tror du?

– Jeg har ikke et livstidsperspektiv på jobbsituasjonen min. For noen er det sunt å flytte litt på seg etter en tid.

Men du blir innenfor bransjen?

– Jeg har fått en spisskompetanse innen fundraising og det er en litt smal bransje. Det er sannsynlig at jeg kommer til å jobbe med det. I en periode hadde jeg samtaler med Telenor, men det opplevdes å være på krasj med livskallet mitt. Jeg driver med dette for en grunn, jeg synes det er gøy, veldig meningsfullt, og jeg har opplevd å lykkes.

Martin opphever kaffepausen og går målbevisst tilbake til arbeidsplassen sin. Nye og bedre metoder skal skapes, som vil hjelpe folk med å gi fra seg pengene sine.

Flere aktuelle artikler