Stangeavisa: MAF Norge feiret nylig 30 år med jubileumsfest med inviterte gjester. En av disse var Norun Sjøli fra Åsvang. Hun har vært med siden oppstarten, og var mottaker av den aller første gaven som MAF Norge sendte ut i verden.

 Bildet: MAFs hangar i Zaire (nå DR Kongo) i 1981
Norun Sjøli, pilot, styremedlem i MAF Norge og tidligere misjonær i Zaire.

Norun Sjøli, pilot, styremedlem i MAF Norge og tidligere misjonær i Zaire.

Tekst:  Dan Cato Råe Lars og Kristian Seierstad
Artikkel hentet fra Stangeavisa

Foto: Private bilder & MAF arkiv

MAF Norge (Mission Aviation Fellowship) feiret 30 år med en jubileumsfest på Forsvarets flysamling på Gardermoen for noen uker siden. Styret og staben var til stede og de hadde invitert representanter fra MAF International, fra andre europeiske MAF-grupper og fra MAFs operasjoner i Nepal og Papua Ny-Guinea.

I tillegg hadde de invitert norske organisasjoner som de samarbeider med og givere fra Norge. På programmet sto det taler og hilsener fra hele verden, en internasjonal meny og musikkinnslag fra Kongo og Sør-Amerika.

Norun Sjøli med på festen

En som var med på festen var styremedlem fra Åsvang, som har vært med siden oppstarten. Norunn Sjøli har vært aktiv i MAF siden oppstarten på 1980-tallet. Hun har flere perioder i det norske styret bak seg.

Norun Sjøli, pilot, styremedlem i MAF Norge og tidligere misjonær i Zaire. Flyinteressert har Norun alltid vært og hun har fløyet brannvaktfly fra Hamar i flere år.

Flyinteressert har Norun alltid vært og hun har fløyet brannvaktfly fra Hamar i flere år.

Da Norun var misjonær i Kongo, var hun dessuten mottaker av den aller første gaven som MAF Norge sendte ut i verden – en vindpølse til flystripen i nærheten av der hun var stasjonert, sier Martin Aarflot, innsamlingsleder for MAF.

Norun oppdaget hvor viktig MAFs arbeid er da hun selv var misjonær i Zaire på 80-tallet.

Norun oppdaget hvor viktig MAFs arbeid er da hun selv var misjonær i Zaire på 80-tallet.

Norun på befaring før 900 menn planerte ut ei ny flystripe med hakker og spader.

Norun på befaring før 900 menn planerte ut ei ny flystripe med hakker og spader.

Lagde flystripe

Norun Sjøli reiste til Zaire (Kongo) i 1987 for PYM, Norsk Pinsemisjon. Hun trengte en vindpølse til en ny flystripe. Ei vindpølse, stang og fundament ville komme på cirka 10.000 kroner. I bladet Håpets Vinger, som kom ut i mars, forteller Thomas Midtsund, som var en av tre som stiftet MAF Norge, om gaven til Norun Sjølis arbeid:

– Det morsomme med denne historien, er at vi sendte de 10.000 kronene til Norun – hun fikk laget vindpølsa lokalt. Hun sveiset sammen en ring og sydde pølsa av stoff. Aller først ble pølsa satt opp på en kjempelang bambusstang. Så kommanderte den lokale kongen ut 900 menn, som planerte flystripa med hakker og spader, og så bygde de en liten ”avgangshall”. Og hele greia kom på 10.000 kroner.

Ei vindpølse var et synlig tegn på at her skulle det komme ei flystripe.

Ei vindpølse var et synlig tegn på at her skulle det komme ei flystripe.

Et veldig viktig arbeid

Norun Sjøli sier til Stangeavisa at hun virkelig brenner for MAFs internasjonale arbeid.

– Hvert tredje minutt tar det av et MAF-fly et eller annet sted på jorda, så dette er et virkelig stort og verdensomspennende arbeid. Vi er en kristen organisasjon i bunnen, men flyr også både hjelpesendinger, helsepersonell, medisiner og frakter syke og skadde. Tanken er at vi kan hjelpe til der bilen ikke kommer fram.

Mange steder kan det kanskje ta flere dager for et helseteam å komme fram langs landevegen til et område de skal jobbe i.

– De får hjulpet mange fler om de flys inn j løpet av noen få minutter, sier Sjøli.

Hun oppdaget hvor viktig MAFs arbeid er da hun selv var misjonær i Zaire, nå Kongo, på 80-tallet.

– MAF og radiosendere var linken vår til den siviliserte verdenen. Skulle vi kjøre bil, tok det to dager hver vei med firehjuls-
trekker til provinshovedstaden – om vi i det hele tatt kom fram.

– Det gjorde at jeg fikk øynene opp for hvor viktig flyene er som verktøy i hjelpearbeidet, sier Sjøli.

Hun hadde selv i flere år flysertifikat, og fløy blant annet brannvaktfly fra Hamar i flere år. Hun brenner fortsatt – etter 30 år – for MAF.

Flere aktuelle artikler