MILLIONER PÅ RANDEN AV SULT I SØR-SUDAN

 

I følge FN står én million barn i fare for akutt underernæring i krigsherjede Sør-Sudan og det fryktes at 7 millioner kan rammes allerede i mai. Dårlige og farlige veier gjør tilgangen til nødhjelp vanskelig, derfor bidrar MAF med livsviktige flyvninger.

 

– Katastrofen i Sør- Sudan viser ingen nåde. Lidelsene er ikke til å begripe. Borgerkrig, økonomisk krise, og nå sult og tørke gjør arbeidet med å fly ut forsyninger til våre partnerorganisasjoner viktigere enn noen gang, forteller Frode Nordahl i MAF Norge.

 

Ifølge nettverket IPC, som har ansvar for matvaresikkerhet, opplever 1,6 millioner allerede ekstrem sult i Sør-Sudan. Tallet er ventet å øke de neste månedene, ifølge en ny rapport.

 

I forrige uke gikk FNs matvareorganisasjon (FAO), UNICEF og Verdens matvareprogram (WFP) ut med en kraftig advarsel om situasjonen. 

 

MAF flyr inn hjelp

I samarbeid med blant annet Medair og WHO bidrar MAF med livsviktige hjelpesendinger som er vanskelig å nå på grunn av farlige og vanskelige veier.

 

– Samarbeidet mellom MAF og andre bistandsaktører er helt avgjørende for at vi skal klare å fly ut mat, medisiner og annen nødhjelp til isolerte områder i Sør-Sudan og andre steder i verden. På samme måte er pengestøtten fra Norge avgjørende for at våre fly skal holde seg på vingene, sier Frode Nordahl.

 

Dersom man ikke får inn nødhjelp raskt, vil tallet stige til 260.000 innen mai, advarer FN-organisasjonene. Det er 70 prosent flere enn på samme tid i fjor.

 

I september i fjor undertegnet de stridende partene i Sør-Sudan, president Salva Kiir og visepresident Riek Machar, en fredsavtale for å få slutt på den fem år lange borgerkrigen.

 

– Fredsavtalen i landet er svært sårbar, men det går an å håpe. Det som er viktig nå, er at vi sammen med verdenssamfunnet bidrar til at uskyldige og nødlidende mennesker i dette landet får hjelp, sier Frode Nordahl.

 

Krigen har kostet opp mot 400.000 mennesker livet, mens millioner har flyktet til nabolandene. Kamphandlingene har imidlertid pågått helt fram til nå, og enkelte opprørsgrupper nekter å legge ned våpnene.

 

Siden 50-tallet har MAF bidratt med flytransport i dette sårbare området. Vi operer 5 fly i landet og har 17 internatsjonale og 44 nasjonale medarbeidere. I fjor fløy vi 5,134 passagerer til 56 lokasjoner, og jobbet med 173 partnerorganisasjoner.

 

I dag operer MAF 5 fly i landet og har 17 internasjonale og 44 nasjonale medarbeidere. I fjor fløy 118 tonn mat, medisiner og utstyr. Vi fløy også 5,134 helse- og bistandsarbeidere til 56 lokasjoner, og jobbet med 173 partnerorganisasjoner.

 

Kilder: NTB / ABC Nyheter.

 

Gi en gave i dag!

Send sms MAF til 2474 (156,-)

Vipps til 77777

Gavekonto: 7058.63.60610

 

Flere aktuelle artikler