– Jeg heter Atrin og er tjueto år, men jeg føler meg mye eldre.  Hvis du for to måneder siden hadde spurt meg hvor jeg trodde jeg ville befinne meg i dag, hadde jeg aldri gjettet på her i flytningleiren i Wonthow, så langt hjemmefra. Men jeg visste ikke da det jeg vet nå. Hvordan livet kan være skjørt som en krukke av leire.MAF_SSudan-2015-03-303

– Med et barn på ryggen og et barn inne i meg, var det fryktelig tungt å løpe. Jeg hadde ikke kommet langt da jeg ble stoppet av en av våre egne soldater.

– Han ba meg bli med og førte meg bort til et tre. Under treet lå det noe som med første øyekast så ut som en grein som hadde falt ned.

– Men så oppdaget jeg at det var en livløs kropp. Det var kroppen til mannen min. Gutten min spurte meg hvorfor jeg gråt.

– Da opprørerne tok oss igjen, fryktet jeg at det var slutten for oss.

 

 

 

2014_01_12_SPLA_Malakal_Airport_Samir_Bol

Bildet: Nuere og Dinkaer har i århundrer vært nomader og kvegdrivere og de har kjempet om de samme beitemarkene og ressursene. I de senere årene har denne rivaliseringen også blitt politisk, samtidig som spyd og stokker er byttet ut med moderne skytevåpen. Det er noe av årsaken til den voldelige konflikten vi er vitne til i Sør-Sudan i dag. Foto: Samir Bol, The Niles

 

– Jeg kjente frykten stige inni meg til den fylte hele meg. Det var som den rant over og lammet meg fullstendig. Jeg kom på at jeg hadde tatt med meg sparepengene da jeg løp, og med dem klarte jeg å kjøpe oss fri.

– Vi gikk i syv dager. Om nettene gjemte vi oss i buskene for å få litt søvn. Vi måtte drikke det vannet vi fant, ofte fra møkkete gjørmehull. Det hendte at vi fikk noen matrester fra fremmede vi møtte underveis.

– Den syvende dagen kom vi til en stor leir. Jeg var ikke sikker på om det jeg så var virkelig. Jeg lurte på om alt slitet, sulten og tørsten gjorde at jeg så syner. Men da jeg kjente smaken av friskt og rent vann mot de sprukne leppene mine forsto jeg at det var virkelig

MAF_SSudan-2015-03-345

– Jeg falt sammen og hulket ukontrollert. Lettelsen var så enorm. Alt som hadde bygget seg opp inni meg de siste dagene kom ut. Medair ga oss mat og de stelte sårene våre. De pleiet de såre føttene mine og det solbrente hodet til gutten min. En jordmor kontrollerte barnet i magen min, og det levde. To måneder senere fødte jeg en sønn.

– Når jeg tenker tilbake, var det verste med flukten den voldsomme ensomheten. Det var som om jeg ikke fantes. Da ønsket jeg bare å holde meg skjult. Men her i Wonthow  føles alt riktig igjen. Når jeg kommer til klinikken husker de navnene våre og de ser oss inn i øynene. Det får meg til å føle at jeg betyr noe og det gir meg en grunn til håp for framtiden.

Samarbeidet mellom MAF og Medair er helt avgjørende for at vi skal klare å hjelpe disse flyktningene helt nord i Sør-Sudan. På samme måte er pengestøtten fra Norge avgjørende for at vi som flyr for MAF skal kunne gå på vingene!

 

Katastrofen i Sør-Sudan viser ingen nåde. Lidelsene er ikke til å begripe. Borgerkrig, økonomisk krise, og nå tørke og sult gjør arbeidet med å fly ut forsyninger til våre partnerorganisasjoner viktigere enn noen gang.Vil du bli med å fylle tankene våre med livsreddende flybensin? 1 jerrykanne koster 156kr og holder oss på vingene i 20 minutter. Takk for støtten!

Hilsen Eivind Lindtjørn,
MAF-pilot i Sør-Sudan

a

Gi gave på sms

Hjelp oss med flybensin for 200,- ved å sende:

MAF til 2474

Gi med bankkort

Gi gave enkelt og sikkert med ditt bankort

Gi gave

Gi GAVE med Vipps

Støtt MAF i
Vipps-appen

Nr: 77777


 Sør-Sudan:

  • Selvstendig nasjon i 2011 etter 25 års borgerkrig

  • 11,5 millioner innbyggere: 8 millioner trenger hjelp – 4 millioner sulter

  • 1,7 millioner er internt fordrevne som derfor ikke kan dyrke mat til seg selv

  • Religion: Animisme og kristendom

  • Største etniske grupper: Dinka 35% og Nuer 15%. Det er disse som er i konflikt med hverandre

MAF i Sør-Sudan:

MAF etablerte program i 1950. MAF har i flere perioder vært utestengt, men gjenopptok flyoperasjoner i Juba  etter fredsavtalen i 2005.


Hvem er MAF?

Mission Aviation Fellowship er en verdensledende aktør/NGO innen bistandsflyging med småfly. MAF har hovedkontorer i England, Australia og USA. MAF er en internasjonal misjons og bistandsorganisasjon og et flyselskap som opererer mer enn 140 småfly fra baser i over 25 land, og lander på ca. 3000 flystriper – ofte under svært krevende forhold. Hvert tredje minutt er det et MAF-fly som letter eller lander et sted i verden.

Les mer om MAF
Flere aktuelle artikler