I Tsjad samarbeider kristne og muslimer om å skape varig fred mellom ulike religiøse folke-
grupper i landet. MAF har gleden og æren av å fly nøkkelpersonene i dette arbeidet.

 Tekst: Dianna Gibney | Foto : MAF arkiv

tsjad fakta

Bildet: Fra venstre: Pastor Potifar, MAFs programsjef i Tsjad Sam Baguma, imam Djidda Mahamat og pilot Phil Henderson.

En torsdag i slutten av januar ble det arrangert et seminar der muslimer og kristne skal finne fram til ikkevoldelig konflikthåndtering og meglingsstrategier. Dette er kritisk i Tsjad der stabiliteten i flere regioner er truet av spenninger mellom religiøse grupperinger. MAF-pilot Phil Henderson har klargjort flyet.

Passasjerene er pastor Potifar og imamen Djidda Mahamat. Underveis fra hovedstaden N’Djamena til Am Timan overrasket imamen både pastoren og piloten med å reflektere over hva han hadde erfart på tidligere seminarer: –  Hvorfor får ikke vi muslimer høre noe som helst om Jesu lære? Vi har bare hørt tørre fakta om at han er en profet.

Det er mange misforståelser og feiloppfattelser blant de forskjellige religionene i Tsjad, forteller Mark Tymm som arrangerer seminarene på vegne av den evangeliske kirken i Tsjad.

– Den første dagen i seminaruken sitter de kristne og muslimske deltagerne bokstavlig talt langs veggen på hver sin side av rommet. Mot slutten av uken forteller de vitser, ler og spiser sammen mens de forteller historier og deler liv.

På seminarets siste dag flommer det på med ideer og tanker om hvordan muslimer og kristne skal ha et godt, gjensidig forhold til hverandre.

– Noe av det mest bemerkelsesverdige jeg  noen gang har sett her i Tsjad, er hvordan relasjonene mellom muslimer og kristne blir forvandlet i kjølvannet av disse seminarene, forteller Mark. Han forteller at reisen på tvers av Tsjads emorme ørkenlandskap kan være ekstremt slitsom.

– Tenk deg 17 timer på tvers av Sahel mens du sitter skviset inn i baksetet på en jeep sammen med tre andre voksne menn. MAFs flygninger er en enorm velsignelse. Det sparer oss for enormt mye reisetid og er uten tvil også den tryggeste måten å reise på, avslutter Mark Tymm.

Flere aktuelle artikler