Eivind Lindtjørn har ingen vanlig jobb. Daglig flyr han over noen av verdens mest konfliktfylte områder i Øst-Afrika med bistand til flyktninger. For Eivind er denne jobben et kall.

En av verdens verste flyktningekatastrofer utspiller seg i Øst-Afrika, bare i Uganda er det 1,3 millioner sørsudanere som trenger hjelp.

Eivind er tett på denne katastrofen hver dag. Han har base i Uganda og flyr daglig bistandsarbeidere, medisinsk personell og utstyr til Sør-Sudan og de omkringliggende landene.

– Konflikten er en tragedie for Sør-Sudan, et folk som allerede har gått gjennom så mye lidelse, sier Eivind Lindtjørn.

Livreddende flygninger

MAF har små fly og etablerte landingsstriper, så Eivind og hans kolleger kan jobbe svært effektivt i både tid og kostnad.

– Ingenting ligner veistandarden i Norge, og de mange konfliktene i området gjør det svært vanskelig, og av og til umulig å komme frem på tilmålt tid uten fly. En reise som kan ta flere dager med bil, flyr jeg på 1,5 time, forteller Eivind.

Dramatikk i Juba

Eivind bor sammen med kona Nadia og deres to barn i Uganda. Nå føler de seg trygge, men det har ikke alltid vært slik. I juli 2016 ble familien stående midt mellom rivaliserende grupper i et krigsherjet Sør-Sudan.

– 8. juli i fjor, brøt det ut harde kamper i Juba hvor vi bodde. De neste dagene var byen preget av skyting, artilleri og angrepshelikoptre.

Alle ved MAF-basen i Juba ble lørdag morgen evakuert med MAF flyene bortsett fra Eivind og fire andre MAF-personell som ble igjen for å holde i gang essensielle funksjoner og omsider stenge ned på en forsvarlig måte.

– Det var godt å lande i Nairobi etter noen dramatiske dager. Jeg husker den enorme lettelsen det var å være sammen med Nadia og jentene igjen. Det hadde vært noen nervepirrende døgn for oss og familiene på basen, avslutter han.

Et møte med Eivind byr på sterke historier og et verdifullt blikk inn i et av verdens mest konfliktfylte områder.

Ta kontakt med undertegnede for et intervju.

Kort film om Eivinds hverdag her: https://youtu.be/9-jNxRwBCD

Fakta om flyktningkrisen i Sør-Sudan:

  1. juli 2011, ble Sør-Sudan et selvstendig land og verdens yngste stat, etter nærmere 50 år med væpnet konflikt mellom opprørsstyrker og regjeringen i nord. Borgerkrigen står i hovedsak mellom folkegruppene dinka og nuer, samtidig er det 64 etniske grupperinger som gjør konflikten enda mer uoversiktlig. 2, 3 millioner er drevet på flukt til nabolandene, og seks millioner er avhengig av nødhjelp. MAF bidrar med transport av blant annet nødhjelp, utstyr, helsepersonell, arbeidere og syketransporter til flyktningeleir og konfliktområder. Den ugandiske regjeringen har åpnet grensene og gir flyktningene eget land hvor de kan bosette seg.

Følg gjerne bloggen til Eivind og Nadia: http://eivindognadia.tumblr.com/

 

Eivind besøker følgende steder i 2019:

Søndag 19. mai: Salem Bergen (11.00)
Mandag 20. mai: Knarvik misjonshus (20.00)
Onsdag 22. mai: Sand bedehus, Ryfylke (19.30)
Torsdag 23. mai: Totalen café, MAF-kveld med Willy Ludvigsen og Synnøve Aanensen (19.00)
Fredag 24. mai: Vea bedehus Betel (19.00)
Lørdag 25. mai: Misjonssalen, Oslo (19.00)
Søndag 26. mai: Misjonssalen (11.00)
Søndag 26. mai: Skoklefall kirke (19.00)
Tirsdag 28. mai: Bibelskolen i Grimstad (10.00)
Tirsdag 28. mai: MAF-kveld. Grimstad misjonskirke
Onsdag 29. mai: Grovane bedehus, Vennesla
Torsdag 30. mai: Songe Frikirke, Tvedestrand
 
Fri entré på alle kvelder. Kollekt til MAF eller NLM.

Flere aktuelle artikler

One comment